Header: Llengua catalana

Llengua catalana

Ruta de navegació

Vocabulari de Fires | Llengua catalana

Vocabulari de Fires

Les Fires mot a mot

El Vocabulari de Fires és un recull de paraules i expressions que solem utilitzar durant les Fires de Sant Narcís. Hi trobareu les definicions d’actes, activitats i imatgeria festiva propis de la festa major de Girona, també les de mots d’ús comú en qualsevol altra fira o festa local.

Se us acut algun mot que només utilitzem per Fires? Quina paraula feu servir: firaire o firataire? Sabeu els noms dels gegants i les gegantes de Girona? Diuen que per Fires plouen mosques i capgrossos?

Amb aquest recull de paraules i expressions fareu vostres, més que mai, les Fires mot a mot...
Fires en català

Proxy Portlet

Accés alfabètic
Accés temàtic
 • entrepà

  m.

  Panet o crostó migpartit o dues llesques de pa amb un tall de carn, d'embotit, de formatge, etc., a dins.

  Font: DIEC2

  Nota: Salvador Garcia-Arbós assenyala l'entrepà de botifarra com una de les menges característiques de Fires: "L'entrepà de botifarra a les barraques de la Copa. Els sabors de Fires es troben al carrer." (Garcia-Arbós, S., Girona. Menjars de Fires, Ed. Ajuntament de Girona, 2021)

 • envelat

  m.

  Cobert fet amb veles, especialment el que imita una sala de ball.

  Font: DIEC2

 • estand

  m.

  Instal·lació per a la promoció i la venda de productes que les empreses i les entitats munten durant la celebració de fires, d'exposicions, etc.

  Font: DIEC2

 • Estirada de corda

  Acte de cloenda de la Festa Major dels 4 Rius que consisteix en una estirada de corda popular a la plaça del Vi el darrer dissabte de Fires.

 • expositor

  m.

  Moble o suport emprat per a presentar, exposar o contenir un producte en el punt de venda, generalment juntament amb publicitat.

  Font: TermcatJoc Anem a Fires!

Joc Anem a Fires!

Fa molts anys, als homes i les dones que feien de firaires els anomenaven firataires i, cap als anys cinquanta del segle passat a les Fires de Sant Narcís, l’entrepà de frànkfurt es va convertir en una novetat que tothom volia tastar. Per sort, l’essència de les Fires no ha canviat gaire i per això moltes de les paraules que es deien encara perduren. Se t’acut algun mot que només utilitzem per Fires?

Gira el full i descobreix algunes de les paraules més característiques de la festa major de Girona.

Bones Fires de Sant Narcís i, compte!, no deixis escapar cap mosca...