Header: Llengua catalana

Llengua catalana

Ruta de navegació

Vocabulari de Fires | Llengua catalana

Vocabulari de Fires

Les Fires mot a mot

El Vocabulari de Fires és un recull de paraules i expressions que solem utilitzar durant les Fires de Sant Narcís. Hi trobareu les definicions d’actes, activitats i imatgeria festiva propis de la festa major de Girona, també les de mots d’ús comú en qualsevol altra fira o festa local.

Se us acut algun mot que només utilitzem per Fires? Quina paraula feu servir: firaire o firataire? Sabeu els noms dels gegants i les gegantes de Girona? Diuen que per Fires plouen mosques i capgrossos?

Amb aquest recull de paraules i expressions fareu vostres, més que mai, les Fires mot a mot...
Fires en català

Proxy Portlet

Accés alfabètic
Accés temàtic
 • garapinyades

  f. pl.

  Ametlles recobertes d'almívar pres formant grumolls.

 • gegant

  m.

  Figura de gegant que sol participar en cercaviles i altres actes populars i festius.

  Nota: els gegants de Girona són en Fèlix (parella de l'Àngels), el Gerió (del grup geganter Fal·lera Gironina), en Benet (parella de la Carmen, gegants de l'Esquerra del Ter), en Vicenç (parella de na Gènia, gegants de Santa Eugènia de Ter), en Carlemany (parella de l'Anna Gironella).

 • geganta

  f.

  Figura de geganta que sol participar en cercaviles i altres actes populars i festius.

  Nota: les gegantes de Girona són l'Àngels (parella d'en Fèlix), l'Anna Gironella (parella d'en Carlemany), la Carmen (geganta de l'Esquerra del Ter, parella d'en Benet), na Gènia (geganta de Santa Eugènia de Ter, parella d'en Vicenç).

 • globus

  m.

  Bomba o bufeta de goma que s'infla i es fa volar o serveix de joguina o guarniment.

  Font: DIEC2

  Nota: A les Fires són característics els venedors i venedores de globus.

 • gronxador

  m.

  Corda, cadena, que penja fixada pels seus dos caps a una biga, a un travesser, etc., a la qual hom afegeix sovint un seient, a propòsit per a gronxar-s'hi.

  Font: DIEC2

  Nota: A les Fires, trobem gronxadors a l'atracció de les voladores o cadires voladores.

 • grua

  f.

  Parada de fira sobre un remolc en la qual es poden aconseguir objectes (peluixos, joguines, etc.), que estan apilonats dins de vitrines, accionant una grua des d'un comandament.Joc Anem a Fires!

Joc Anem a Fires!

Fa molts anys, als homes i les dones que feien de firaires els anomenaven firataires i, cap als anys cinquanta del segle passat a les Fires de Sant Narcís, l’entrepà de frànkfurt es va convertir en una novetat que tothom volia tastar. Per sort, l’essència de les Fires no ha canviat gaire i per això moltes de les paraules que es deien encara perduren. Se t’acut algun mot que només utilitzem per Fires?

Gira el full i descobreix algunes de les paraules més característiques de la festa major de Girona.

Bones Fires de Sant Narcís i, compte!, no deixis escapar cap mosca...