Vocabulari de Fires | Servei de dinamització lingüística del català
Vocabulari de Fires
Les Fires mot a mot
El Vocabulari de Fires és un recull de paraules i expressions que solem utilitzar durant les Fires de Sant Narcís. Hi trobareu les definicions d’actes, activitats i imatgeria festiva propis de la festa major de Girona, també les de mots d’ús comú en qualsevol altra fira o festa local.
Se us acut algun mot que només utilitzem per Fires? Quina paraula feu servir: firaire o firataire? Sabeu els noms dels gegants i les gegantes de Girona? Diuen que per Fires plouen mosques i capgrossos?
Amb aquest recull de paraules i expressions fareu vostres, més que mai, les Fires mot a mot...
- tall de coco
m.
Polpa del fruit del coco, tallada en forma de mitja lluna, que es pot trobar a les parades de llepolies de les Fires.
- taquilla
f.
Lloc on es despatxen les entrades al públic.
Font: Termcat
Nota: A les atraccions de Fires, la taquilla generalment és un remolc o una caravana.
- taverna
m.
Establiment de restauració que ofereix, a canvi d'un preu, begudes i menjars.
Nota: A la fira és conegut com a mesón, ja que és el nom en castellà que hi consta.
- tiquet
m.
Paper o bitllet que dona dret a ésser admès a un àpat, una festa, una assemblea, etc.
Font: DIEC2
Nota: A les Fires, l'adquisició d'un tiquet dona dret a pujar a una atracció.
- tir
m.
Parada de fira, també coneguda com la caseta de tir o parada de tir, on es fa punteria amb una escopeta de balins a diferents objectes. Si s'aconsegueix fer caure un determinat nombre de boles o trencar escuradents o cintes de paper de colors, s'aconsegueix un premi.
- titelles
m. pl.
Representació de titelles.
Font: Termcat
Nota: Narcís Comadira explica el següent: "Però quan anàvem tots junts a les fires era especialment per anar a titelles. A la barraca d'en Didó. Asseguts en uns bancs sense respatller, abrigats fins a les orelles, ens veig cridant, quan sortia el dimoni: 'Com més dolent, més lleig; com més lleig, més dimoni; i el dimoni va a l'infern!'. Això es deia en català." (Div. autors, Anar a Fires. Mirades creuades (I), Ajuntament de Girona, 2017)
- tobogan
m.
Instal·lació d'esbarjo consistent en un pla inclinat, al qual s'accedeix per unes escales, disposat per a deixar-s'hi anar lliscant.
Font: DIEC2
Nota: A la fira podem trobar atraccions amb tobogan.
- Toc de rams
És un acte que se celebra el dissabte abans de l'inici de Fires i que consisteix en una cercavila dels gegants de la ciutat en què es canvien els rams de les gegantes.
- tómbola
f.
Loteria en què objectes de valor diferent oferts com a lots i numerats són guanyats cadascun per aquell a qui, en comprar un o més números, ha escaigut en sort el número corresponent.
Font: DIEC2
Nota: A la fira trobem tómboles ambulants.
- toro mecànic
m.
Atracció amb forma de toro que, quan s'activa el mecanisme, es mou combinant certs moviments: verticalment, endavant i enrere, en rotació, de manera ràpida o lenta. L'objectiu de l'atracció és fer caure la persona que hi puja.
- tramús
m.
Llavor comestible del tramusser o llobí (Lupinus albus), lenticular i groguenca, de consum popular. Aquest llegum també s'anomena llobí, com la planta.
Nota: A les Fires es poden comprar paperines de llobins o tramussos remullats.
- tren de la bruixa
m.
Atracció de fira per a la mainada que consisteix en un trenet que circula per un circuit tancat que entra dins d'un túnel. Una bruixa o un personatge terrorífic espera a dins per espantar els nens i les nenes amb una escombra, amb la qual tusta els caps. Si alguna mainada la hi pren, pot aconseguir un premi.
- Trobada gegantera
Trobada de diferents colles geganteres d'arreu del país. Surten del parc del Migdia i acaben a la plaça Calvet i Rubalcaba.
- Tronada de festa major
La Tronada és un dels actes que es fan la diada de Sant Narcís en honor al patró de la ciutat i la Festa Major dels 4 Rius, que consisteix a fer explotar potents artefactes, els mascles o morters, plens de pólvora fets de forma artesanal i col·locats a una distància d'uns tres metres l'un de l'altre, tot al voltant de la plaça de Catalunya fent un dibuix fins a acabar en la potent explosió final.
Joc Anem a Fires!
Fa molts anys, als homes i les dones que feien de firaires els anomenaven firataires i, cap als anys cinquanta del segle passat a les Fires de Sant Narcís, l’entrepà de frànkfurt es va convertir en una novetat que tothom volia tastar. Per sort, l’essència de les Fires no ha canviat gaire i per això moltes de les paraules que es deien encara perduren. Se t’acut algun mot que només utilitzem per Fires?
Gira el full i descobreix algunes de les paraules més característiques de la festa major de Girona.
Bones Fires de Sant Narcís i, compte!, no deixis escapar cap mosca...