Header: Llengua catalana

Llengua catalana

Ruta de navegació

Vocabulari de Fires | Llengua catalana

Vocabulari de Fires

Les Fires mot a mot

El Vocabulari de Fires és un recull de paraules i expressions que solem utilitzar durant les Fires de Sant Narcís. Hi trobareu les definicions d’actes, activitats i imatgeria festiva propis de la festa major de Girona, també les de mots d’ús comú en qualsevol altra fira o festa local.

Se us acut algun mot que només utilitzem per Fires? Quina paraula feu servir: firaire o firataire? Sabeu els noms dels gegants i les gegantes de Girona? Diuen que per Fires plouen mosques i capgrossos?

Amb aquest recull de paraules i expressions fareu vostres, més que mai, les Fires mot a mot...
Fires en català

Proxy Portlet

Accés alfabètic
Accés temàtic
 • tall de coco

  m.

  Polpa del fruit del coco, tallada en forma de mitja lluna, que es pot trobar a les parades de llepolies de les Fires.

 • taquilla

  f.

  Lloc on es despatxen les entrades al públic.

  Font: Termcat

  Nota: A les atraccions de Fires, la taquilla generalment és un remolc o una caravana.

 • taverna

  m.

  Establiment de restauració que ofereix, a canvi d'un preu, begudes i menjars.

  Nota: A la fira és conegut com a mesón, ja que és el nom en castellà que hi consta.

 • tiquet

  m.

  Paper o bitllet que dona dret a ésser admès a un àpat, una festa, una assemblea, etc.

  Font: DIEC2

  Nota: A les Fires, l'adquisició d'un tiquet dona dret a pujar a una atracció.

 • tir

  m.

  Parada de fira, també coneguda com la caseta de tir o parada de tir, on es fa punteria amb una escopeta de balins a diferents objectes. Si s'aconsegueix fer caure un determinat nombre de boles o trencar escuradents o cintes de paper de colors, s'aconsegueix un premi.

 • titelles

  m. pl.

  Representació de titelles.

  Font: Termcat

  Nota: Narcís Comadira explica el següent: "Però quan anàvem tots junts a les fires era especialment per anar a titelles. A la barraca d'en Didó. Asseguts en uns bancs sense respatller, abrigats fins a les orelles, ens veig cridant, quan sortia el dimoni: 'Com més dolent, més lleig; com més lleig, més dimoni; i el dimoni va a l'infern!'. Això es deia en català." (Div. autors, Anar a Fires. Mirades creuades (I), Ajuntament de Girona, 2017)

 • tobogan

  m.

  Instal·lació d'esbarjo consistent en un pla inclinat, al qual s'accedeix per unes escales, disposat per a deixar-s'hi anar lliscant.

  Font: DIEC2

  Nota: A la fira podem trobar atraccions amb tobogan.

 • Toc de rams

  És un acte que se celebra el dissabte abans de l'inici de Fires i que consisteix en una cercavila dels gegants de la ciutat en què es canvien els rams de les gegantes.

 • tómbola

  f.

  Loteria en què objectes de valor diferent oferts com a lots i numerats són guanyats cadascun per aquell a qui, en comprar un o més números, ha escaigut en sort el número corresponent.

  Font: DIEC2

  Nota: A la fira trobem tómboles ambulants.

 • toro mecànic

  m.

  Atracció amb forma de toro que, quan s'activa el mecanisme, es mou combinant certs moviments: verticalment, endavant i enrere, en rotació, de manera ràpida o lenta. L'objectiu de l'atracció és fer caure la persona que hi puja.

 • tramús

  m.

  Llavor comestible del tramusser o llobí (Lupinus albus), lenticular i groguenca, de consum popular. Aquest llegum també s'anomena llobí, com la planta.

  Nota: A les Fires es poden comprar paperines de llobins o tramussos remullats.

 • tren de la bruixa

  m.

  Atracció de fira per a la mainada que consisteix en un trenet que circula per un circuit tancat que entra dins d'un túnel. Una bruixa o un personatge terrorífic espera a dins per espantar els nens i les nenes amb una escombra, amb la qual tusta els caps. Si alguna mainada la hi pren, pot aconseguir un premi.

 • Trobada gegantera

  Trobada de diferents colles geganteres d'arreu del país. Surten del parc del Migdia i acaben a la plaça Calvet i Rubalcaba.

 • Tronada de festa major

  La Tronada és un dels actes que es fan la diada de Sant Narcís en honor al patró de la ciutat i la Festa Major dels 4 Rius, que consisteix a fer explotar potents artefactes, els mascles o morters, plens de pólvora fets de forma artesanal i col·locats a una distància d'uns tres metres l'un de l'altre, tot al voltant de la plaça de Catalunya fent un dibuix fins a acabar en la potent explosió final.Joc Anem a Fires!

Joc Anem a Fires!

Fa molts anys, als homes i les dones que feien de firaires els anomenaven firataires i, cap als anys cinquanta del segle passat a les Fires de Sant Narcís, l’entrepà de frànkfurt es va convertir en una novetat que tothom volia tastar. Per sort, l’essència de les Fires no ha canviat gaire i per això moltes de les paraules que es deien encara perduren. Se t’acut algun mot que només utilitzem per Fires?

Gira el full i descobreix algunes de les paraules més característiques de la festa major de Girona.

Bones Fires de Sant Narcís i, compte!, no deixis escapar cap mosca...