Header: Oficina Municipal d'Habitatge (OMH)

Oficina Municipal d'Habitatge (OMH)

Guia per buscar i trobar pis: 1r Abans de llogar | Oficina Municipal d'Habitatge (OMH)

Guia per buscar i trobar pis

1r - Què s’ha de tenir en compte abans de llogar un habitatge

Anem pas a pas… Abans de començar a buscar habitatges disponibles, cal que tinguis clar quines són les teves necessitats. Això t’ajudarà a reduir la cerca i fixar-te només en aquells habitatges que compleixen els teus requisits. 

La principal decisió, que determinarà la majoria de les teves necessitats, serà si aniràs a viure sol/a o bé ho faràs acompanyat/da. 

A partir d’aquí podràs anar definint les teves necessitats responent a les següents preguntes:

Quin habitatge necessito?

És molt important poder definir els requisits que ha de complir l’habitatge que necessitem per satisfer les nostres necessitats. En funció d’això podrem acotar la nostra cerca i estalviar molt temps veient habitatges que no s’ajustaran al que necessitem. 

Has de tenir en compte quantes habitacions ha de tenir, si cal que l’habitatge disposi de mobles o no, si necessiteu electrodomèstics, si cal que disposi de pàrquing o no, amb ascensor o sense, orientació i ubicació de l’habitatge…

#TIP: Els habitatges de lloguer normalment inclouen els electrodomèstics bàsics de la cuina (cuina, forn, nevera) alguns també inclouen altres electrodomèstics com la rentadora, rentaplats, microones...  cal que tinguis clar si necessites que l’habitatge que llogaràs en tingui o bé els tens o els pots comprar tu.

Quant puc pagar?

Has de tenir en compte quin percentatge dels teus ingressos suposa el pagament del lloguer cada mes, i també les despeses de llum, gas, aigua i menjar així com altres subministraments com internet, telèfon...alhora de definir el teu pressupost.

És recomanable que l’import del lloguer mensual no superi una tercera part dels teus ingressos de manera que si tens 1.000€ d’ingressos cada mes, el lloguer no hauria de ser superior a 330€.

A més, també has de tenir en compte quina és la teva situació laboral o d’ingressos econòmics i la inversió inicial que suposa llogar un pis (fiances, mobles, etc).

#TIP: De forma general l’entrada a un habitatge suposa haver de pagar a la vegada (no es permet fraccionament) el mes corrent del lloguer (que pot ser sencer o la part proporcional en funció de la data de signatura del contracte), i un o dos mesos de fiança (en funció de si el pis té mobles o no).

Compartim?

Sigui per la dificultat de pagar tot el lloguer sencer d’un habitatge o per voler viure l’experiència, al nostre país és habitual compartir habitatge.

Si et planteges compartir, tens diferents opcions: 

Per una banda hi ha plataformes web que permeten buscar habitatges on ja hi viu gent i on hi ha alguna habitació disponible. En aquest cas, aniries a viure amb persones desconegudes. És important conèixer les persones amb qui aniries a viure abans d’instal·lar-te allà i parlar sobre com viuen, quines costums tenen o a què dediquen el seu temps. Per poder obtenir aquesta informació pots proposar una trobada informal amb les persones amb qui estàs plantejant-te la convivència.

La segona opció que tens és anar a viure amb persones que ja coneixes, de manera que caldrà buscar un habitatge sencer per vosaltres. En aquest cas, allò que diuen que la confiança fa fàstic pot ser cert.. així que, tot i que us conegueu, és important que abans d’iniciar aquesta nova etapa us trobeu per acordar i consensuar les vostres necessitats i “normes” de la casa per assegurar que tothom viurà còmodament.

#TIP: És important que preguntis com es distribueixen les despeses comunes (subministraments, elements comuns com productes de neteja i altres) ja que hi ha casos on aquestes despeses s’inclouen al preu de lloguer de l’habitació i altres casos on es van pagant les factures a parts iguals a mesura que es van rebent. Si es tracta del segon cas cal que preguntis què solen pagar habitualment per calcular si pots assumir-ne el cost

A quina zona vull viure

Hi ha moltes circumstàncies que poden determinar les nostres necessitats pel que fa a la localització de l’habitatge.

A banda de valorar la proximitat als punts que ens interessen com el centre d’estudis, el lloc de treball, la proximitat amb la família o amistats, hem de tenir en compte quins equipaments i serveis hi ha a la zona: mercats, botigues, serveis sanitaris, escoles, transport públic, espais verds, aparcaments…

Un cop hem definit les nostres necessitats atenent aquests 4 punts orientatius principals (això no implica que puguis tenir altres necessitats!) comença la cerca de l’habitatge, un cop anem acotant la cerca i trobem habitatges que s’ajusten a les nostres necessitats, començaran les visites als habitatges...

#TIP: Cal tenir en compte que la zona a vegades pot tenir efectes en el preu de l’habitatge així que pot ser que en certes ocasions hagis de mostrar una mica de flexibilitat o ampliar una mica el marge de cerca si d’entrada no trobes habitatges que s’ajustin a les teves necessitats i al teu pressupost. Per altra banda, també has de tenir en compte que un habitatge per sota de pressupost però que estigui lluny de la teva feina o centre d’estudis pot suposar un sobre cost en transport.

En què m'he de fixar quan vagi a veure un habitatge?

Aquest és un moment clau, en poca estona has de valorar si l’habitatge que estàs visitant compleix els teus requisits i si t’agrada prou com per anar-hi a viure. No dubtis en preguntar tot el que necessitis a la persona que t’ensenya l’habitatge i si cal que realitzis més d’una visita pots preguntar sense cap compromís i demanar-ho, en ocasions convé visitar l’habitatge en diferents moments del dia per valorar sorolls, llum natural, i altres qüestions que poden ser importants per tu.

Quan siguis allà, has de revisar l’estat de l’habitatge. Comprova que els electrodomèstics funcionen i verifica tant el bon estat de les instal·lacions d’aigua, gas i electricitat (cal saber si ja estan donats d’alta i qui tramita el canvi de nom en cas que ho estiguin. Si no estan donats d’alta cal saber qui assumeix les costes de l’alta i qui ho tramita) com el dels tancaments de finestres, persianes o porticons, portes, armaris, mobles i equipament... 

Comprova que no hi hagi deutes pendents de subministraments. Certifica que el pis té la cèdula d’habitabilitat i que disposa de la certificació d’eficiència energètica d’edificis. 

Tot allò que detectis durant la visita (portes que no tanquen bé, electrodomèstics en mal estat de manteniment, elements malmesos...) cal que ho deixis per escrit abans d’entrar a viure a l’habitatge i parlis amb la propietat sobre qui assumeix el cost de les reparacions. Durant la visita pots fer fotografies o prendre notes per no oblidar-te de res.

#TIP: si un habitatge necessita alguna reparació com pintura o alguna altra qüestió que et vegis capaç de resoldre, pots proposar una carència a l’habitatge; és a dir, no pagar algun mes de lloguer a canvi que tu assumeixis la reparació (El que deixes de pagar hauria d’equivaldre al cost de la reparació). Si feu això cal que aquest acord quedi reflectit al contracte especificant que tot i que entraràs a viure a l’habitatge no començaràs a pagar el lloguer fins que hagi transcorregut el període de carència.