Header: Relacions externes

Relacions externes

Ruta de navegació

Premi d'Europa - Consell d'Europa (part 1) | Relacions Externes

Premi d'Europa - Consell d'Europa

La ciutat de Girona va ser distingida el 2016 amb el Premi d’Europa de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa

La cerimònia de lliurament de la distinció del Premi d'Europa a la ciutat de Girona el 8 de juliol de 2016

El Premi d'Europa va ser creat per l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa l’any 1955 com a distinció a una ciutat europea per les seves accions en l'àmbit europeu, reconeixement plantejat per etapes successives amb les distincions del Diploma europeu (establert l’any 1988), la Bandera d’honor (establerta l’any 1961), la Placa d’honor (establerta l’any 1988) i el Premi d’Europa.

La Subcomissió del Premi d’Europa de la Comissió d’Afers Socials, Salut i Desenvolupament Sostenible de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, en sessió celebrada a Estrasburg el 19 d’abril de 2016, adoptà la decisió de distingir amb el Premi d’Europa 2016 a la ciutat de Girona, seleccionada com a finalista juntament amb les ciutats de Bamberg i Sinzing (Alemanya), Ivano-Frankivsk (Ucraïna), i Lublin (Polònia); la ciutat de Girona havia obtingut les distincions prèvies de la Placa d’honor l’any 2013 i la Bandera d’honor l’any 1984.

El premi el constitueixen el trofeu d’itinerància anual del Premi d’Europa, una medalla, un diploma i una beca per a una visita a les institucions europees per als joves de la ciutat, així com la incorporació a l’associació de les ciutats europees guardonades amb el Premi d’Europa, 76 ciutats al llarg del període 1955-2016. 

Girona és la primera ciutat de Catalunya distingida amb el Premi d’Europa; a l’estat espanyol, Santiago de Compostela va assolir aquesta distinció l’any 1985. Les distincions assolides fins l’any 2016 per d’altres ciutats catalanes són la Placa d’Honor de Lleida (2012) i Terrassa (2015), la Bandera d’Honor de Sitges (1984), Matadepera (1985), Tàrrega (1994), Castelló d’Empúries (1999), Sant Cugat del Vallès (2009) i Sant Joan de les Abadesses (2011) i el Diploma europeu de Sant Joan les Fonts (1994), Amposta (1994), Tortosa (1995) i Olot (1998).

Premi d'Europa - Consell d'Europa (part 2) | Relacions Externes

Què n’esperem d’Europa?

Recull d’opinions de la ciutadania sobre el futur d’Europa amb motiu del lliurament del Premi d’Europa 2016 atorgat a la ciutat de Girona. 

https://www.youtube.com/watch?v=18uJwu09IYI

La cerimònia de lliurament de la distinció del Premi d'Europa a la ciutat de Girona el 8 de juliol de 2016

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, rep de mans del president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE), Pedro Agramunt, i del president de la Subcomissió del Premi d'Europa de l'APCE -que és així mateix president del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa-, Jean-Claude Frécon, la distinció del Premi d'Europa 2016 atorgada per l'APCE a la ciutat de Girona. A l'acte hi han intervingut el Conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, i el diputat i membre de la Comissió de Cultura, Ciència, Educació i Mitjans de Comunicació de l'APCE, Jordi Xuclà. Han assistit a l'acte els diputats i diputades membres de la Subcomissió del Premi d'Europa de l'APCE George Foulkes del Parlament del Regne Unit, Stella Kyriakides del Parlament de Xipre, Doreen Massey del Parlament del Regne Unit i Goran Tuponja del Parlament de Montenegro, així com també el tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Sindelfingen (Alemanya), ciutat Presidència de la xarxa Eurotowns de ciutats mitjanes europees de la qual Girona forma part, Christian Gangl.

L'alcaldessa d'Albi, Stéphanie Guiraud-Chaumeil i l'alcalde de Reggio Emilia, Luca Vecchi, han efectuat sengles enregistraments de salutació i felicitació; la presidenta de l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí de Girona – ACAPS, Montserrat Fiol, amb un grup dels nens i nenes sahrauís que participen en el programa Vacances en Pau a Girona han participat presencialment en representació de la daira de Farsia, i s'ha mencionat així mateix la ciutat de Bluefields, totes elles ciutats agermanades amb Girona. Han col·laborat al programa de l'acte el cor Preludi amb un repertori dels temes de la Cantata per la Pau, el Consell d'Infants de Girona, el Consell de la Gent Gran de Girona i d'altres representants de la ciutadania que han intervingut efectuant una síntesi generacional del que significa Europa per a la ciutat, així com representants de diverses entitats que han expressat les seves opinions en l'enregistrament del vídeo Què esperem d'Europa?

L'exposició "El Premi d'Europa – Europa de ciutat en ciutat" ha estat disposada al Teatre Municipal de Girona a l'ocasió de la cerimònia, amb l'explicació del Premi i dels seus objectius.

Vídeo: Premi d'Europa 2016 - Consell d'Europa | Relacions Externes

Vídeo presentat per Girona com a ciutat finalista juntament amb les ciutats de Bamberg i Sinzing (Alemanya), Ivano-Frankivsk (Ucraïna) i Lublin (Polònia)