Col·laboracions 2023 | Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona
Centre d'Art Contemporani. Girona
Col·laboracions 2023
9a edició del Premi de Videocreació
“Anòxia. Un preludi constant” de Fito Conesa
Exposició, del 14 de novembre al 10 de desembre de 2023
Centre d’Art Tecla Sala (L’Hospitalet de Llobregat)
El Premi de Videocreació és una coproducció dels Centres Territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya*, Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona.
“Anòxia. Un preludi constant”, que enguany obre el Festival LOOP al Centre d’Art Tecla Sala, és una òpera en tres moviments que proposa diferents acostaments a les problemàtiques actuals del mar Mediterrani i es podrà veure fins al 10 de desembre a l’Hospitalet de Llobregat i seguidament pels Centres Territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya.
L'anòxia és la manca -o gairebé manca- d'oxigen respirable en les cèl·lules, els teixits d'un organisme o en un sistema aquàtic. “Anòxia. Un preludi constant” és una òpera que, de manera gradual, va relatant algunes de les problemàtiques més evidents a les quals s'ha sotmès el mar Mediterrani; un cant visual que expandeix la nostra qüestionable convivència i narra en glissandos tèrmics les foscors que s’esdevindran, però que no s’embassa en la fatalitat com a única melodia possible. És un treball audiovisual construït en diverses fases, amb veus diverses, sensibilitats múltiples i complicitats reals; una naumàquia en tres actes.
Els *Centres Territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya són: ACVic Centre d’Arts Contemporànies, Vic; Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona; Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona; M|A|C Mataró Art Contemporani; Mèdol - Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona; Centre d'Art la Panera, Lleida; Lo Pati - Centre d'Art Terres de l'Ebre, Amposta i Centre d'Art Tecla Sala, L'Hospitalet de Llobregat.
Aquests centres d’arts visuals tenen com a objectiu facilitar l’accés de les arts visuals a la ciutadania i fomentar l’educació i la dinamització de les pràctiques artístiques contemporànies.
Càpsula del temps # Girona 2022-23
Verònica Aguilera
Del 9 de novembre al 22 de desembre 2023
Centre Cultural La Mercè
Una càpsula del temps és un recipient hermètic construït per tal de guardar missatges i objectes del present per ser trobats per generacions futures. Càpsula del temps# Girona 2022 marca l'inici d'un viatge i traça un recorregut en el temps a través de la representació de diferents artefactes. L'objecte és resignificat de forma insensata i amb una certa bogeria, desnaturalitzant la seva aparent concepció funcional i el seu valor simbòlic que legitima la seva existència. Quines coses val la pena conservar més enllà de la seva obsolescència?
Verónica Aguilera va ser la guanyadora de l’edició 2022 de la convocatòria de residència en ceràmica contemporània, en col·laboració amb l’Escola Municipal d’Art del Centre Cultural la Mercè.
En paral·lel a l’exposició, als aparadors del Bòlit_PouRodó s’hi mostra la instal·lació La hora en punto y la media.
La instal·lació, que forma part de la peça 24 hores adaptada als aparadors, ens mostra dues portes de fusta blanques tancades, amb passamans de ceràmica i amb les manetes esmaltades amb or líquid. Col·locades en el sentit de les agulles del rellotge, les manetes indiquen subtilment la intenció d'un gest: obrir la porta. També el gest fallit de no poder-ho fer, dia rere dia, les 24 hores del dia. Aquesta peça ens convida a pensar a obrir "les portes" i de retruc, i donat que se situa en un centre d’art, a obrir-se al coneixement.
Art&Gavarres
6a edició festival internacional d’art i paisatge
Del 9 de setembre al 9 de novembre 2023
En aquesta edició el fil conductor del festival és la sequera i les dificultats que tenim com a espècie en l'ús racional dels recursos naturals. Una sequera que es pot extrapolar també a les idees i iniciatives empreses per iniciar el canvi cada cop més inajornable en la nostra relació amb el planeta. Aquest any hem convidat els artistes a reflexionar sobre aquest tema esperant que ens desbordin i inundin les Gavarres amb la seva pluja d'idees.
El Bòlit hi col·labora amb la residència de Toya Legido que exposarà el seu projecte "En extinció" als aparadors del Bòlit_PouRodó.
♦ Visita comentada a "En extinció"
Més informació: www.artigavarres.cat
Programació Arbar 2023
El programa de 2023 s’articula al voltant dels tres eixos de recerca (A+A, AA+AA, Baix Continu) i gira entorn dels conceptes de la ficció cinematogràfica, el convit, la música i la poesia, amb la voluntat de donar suport i visibilitat a l'art performatiu i poètic des de la paritat, el gènere i l’ecologia.
ARBAR, el centre de producció contemporània situat a la Vall de Santa Creu, al bell mig de la Serra de Rodes, es trobarà a disposició del públic des del proper dia 20 de juliol i fins al 9 de setembre de 2023, en horari de dijous a dissabte, de 18 a 21 h.
Cicle (A+A): Ficcions, pedres i menges
La ficció cinematogràfica i gastronòmica vistes des d’una dinàmica d’assaig a partir de projectes performatius.
A+A són projectes performatius en procés que es desenvolupen al llarg de tot l'any a la serra de Rodes, centrats en la investigació d'aquest entorn des d'una mirada plural (antropològica, arqueològica i/o biocultural).
Del 20 de juliol al 9 de setembre - Projeccions
*Curtmetratge «Els Miracles del Mestre Cabestany», de Rosa Tharrats i Gabriel Ventura.
Rosa Tharrats i Gabriel Ventura han concebut aquest curtmetratge com un poema visual i sonor per fer aflorar el monòleg interior i el somni: el Mestre Cabestany fantasieja sobre les futures escultures que prepara per a la portalada del monestir de Sant Pere de Rodes.
*Registre fotogràfic «Si tu ne manges pas, tu ne vas pas a mourir», de Jordi Mitjà.
L'acció gastronòmica de Jordi Mitjà se centra en l'estudi i l'anàlisi dels excessos alimentaris habituals a la societat capitalista contemporània, concretament la gola, i el paper que ha jugat el concepte la cuina d’avantguarda.
Dissabte 29 de juliol - Presentacions
19.00 h Curtmetratge «Els Miracles del Mestre Cabestany», de Rosa Tharrats i Gabriel Ventura.
19.30 h Registre fotogràfic «Si tu ne manges pas, tu ne vas pas a mourir», de Jordi Mitjà
21.00 h Sopar-performance «Si tu ne manges pas, tu ne vas pas mourir», a cura de Jordi Mitjà. Espai: Sala del vi. (Per assistir a l'acte cal invitació).
Dissabte 19 d'agost - Acció
19.00 h «Bacchanale», a cura de Bernat Daviu (projecte «Els Miracles del mestre Cabestany»).
Cicle (AA+AA): Sorgir / Sargir
Tres propostes híbrides a càrrec de creadors que transiten els àmbits de l’art, l’acció i la poesia per deixar-nos endur per la paraula com a font i com a connector: el mot que sorgeix i que sargeix.
AA+AA és un cicle d'art d'acció que es du a terme durant un dia, enfocat a la reflexió sobre aspectes ecològics i de gènere, amb performances relacionades amb el camp sonor, el cos en moviment, la poesia i el happening, entre altres.
Dissabte 5 d'agost - Concerts de músicai poesia
18.00 h «Nighturns», Dídac P. Lagarriga (Un Caddie Renversé dans l'Herbe)
Bilal Dídac P. Lagarriga, artista polifacètic, presentarà Nighturns, el seu darrer àlbum d’estudi. El fil conductor d’aquest àlbum és una aura tranquil·la i hipnòtica, conformada per sons minimalistes d’inspiració africana.
18.30 h Raquel Santanera + Coloma Bertran Coloma Bertran
Violinista i compositora d'esperit eclèctic, uneix el seu món musical al dels mons imaginats i poètics de la poeta, Raquel Santanera. D'aquest xoc en surt un repertori de poemes que s'obren camí enmig d'un passeig acompanyat de sons improvisats i violins elèctrics i percudits.
19.30 h Barba Corsini (Eduard Escoffet - Pope)
Barba Corsini és un grup de música electrònica amb influències del dub, la poesia sonora, el collage i el sorollisme format per Eduard Escoffet i Pope. Creat el 2017, porten d'aleshores ençà immersos en la recerca d'un llenguatge propi a mig camí del pop i l'experimentació.
Cicle de poesia "Baix continu 2023"
Un recital per donar veu a dones poetes contemporànies i restaurar una genealogia de poetes silenciades, oblidades o poc conegudes.
BAIX CONTINU és una línia de presentació de la poesia conreada per dones poetes contemporànies que es gesta amb la intenció, d’una banda, de difondre obra poètica inèdita i, de l’altra, de recuperar l’obra de poetes oblidades o poc conegudes.
Dissabte 26 d'agost - Lectura de poemes i presentació de la publicació "Baix continu 2023"
19.00 h Presentació a cura de Roser Domènech
19.15 h Recital amb Nora Albert, Arbrar Susanna Rafart, Cartes perdudes Carla Fajardo, Deixalla
Presentació de la publicació de poesia de les mateixes autores «Baix Continu 2023». A continuació, les poetes recitaran poemes propis inèdits i també poemes de Maria Oleart.
Si no vols pols no vinguis a l'era
Espai nyam-nyam (Mieres)
Dissabte 10 de juny de 2023 (Jornada 2)
De 12 h a 18 h
Entrades
Més informació: http://nyamnyam.net/sinovolspols/
El cicle ‘Si no vols pols no vinguis a l’era’ es consolida en la seva quarta edició amb una programació pública de maig a agost de 2023. Helena Roig, Las huecas, Marta Echaves, Noela Covelo Velasco, Quim Packard, Raúl Alaejos, Estel Boada, Alba Rihe, Clara Nubiola, Orquestina de Pigmeos, Katsunori Nishimura, Mariona Naudin, Pol Clusella i Ana Cortés són el protagonistes d’aquesta programació, emmarcada en les pràctiques artístiques contemporànies.
Cada un dels artistes participants realitza una residència de creació a Mieres que expandeix el treball intern del cicle a tot l'any 2023. Així totes les propostes aniran vinculades al context (humà i no humà) en un format que s’adapta al lloc, amb l’Espai nyamnyam com a epicentre físic i artístic.
La programació s’estructura al voltant d’una jornada que permet passar el dia gaudint de diverses propostes transdisciplinars, arts en viu, vermut a l’era amb els artistes, exposicions, concerts a l’ombra de la noguera, presentacions de publicacions, dinar a l’aire lliure, i un munt de propostes diferents que completen cada una de les jornades.
El Bòlit hi col·labora amb les residències de Quim Packard i Raúl Alaejos, que durant aquesta jornada hi tindran una exposició i una instal·lació, respectivament, obertes.
Debajo del Polo Norte - Raúl Alaejos
Robert Peary va ser un explorador nord-americà que va pensar que l'única manera que un ésser humà aconseguís el Pol Nord seria tenir fills amb inuits per a crear una super-raça que conjuminés la fortalesa esquimal i la clarividència de l'occidental. Fruit d'aquesta extravagant teoria Peary i el seu assistent afroamericà Mathew Henson van tenir fills amb dones inuits.
Raúl Alaejos ha viatjat a Qaanaaq i Sioropaluq (Groenlàndia), els pobles més septentrionals del planeta per a filmar aquesta "super-raça". Podrem veure i comentar fragments d'aquesta pel·lícula encara en procés. Un film assaig sobre el colonialisme científic que posa en qüestió el fet obscè de filmar poblacions natives.
https://laav.es/debajo-del-polo-norte/
Transition Graphics - Quim Packard
L'ecologisme és un dels temes principals del treball de Quim Packard, que cada vegada es preocupa més pel col·lapse sistèmic i mediambiental imminent. 'Transition Graphics' és un dels seus últims projectes, amb el qual justament busca generar consciència sobre els problemes que afecten el planeta i repensar la nostra posició en ell, no tant per evitar el col·lapse sinó per pensar en com habitar-lo. A través del dibuix explora la part més emocional d'un col·lapse sistèmic, climàtic i ecològic. Un dibuix que es nodreix de la tradició del còmic i la il·lustració més naïf i minimalista que utilitza eines també dels " mindmaps" o mapes visuals. Un projecte basat en una recerca de llarg recorregut sobre el significat cultural del món natural i de la seva experiència personal vivint al Canadà, Nova Zelanda i recentment al camp de Tarragona.
Això al poble no li agradarà
El festival d'arts vives a comarques gironines
De l'1 al 4 de juny de 2023
Olot, Mieres, Porqueres, Banyoles, Girona, Celrà, Lloret de Mar, La Jonquera i Figueres
"Això al poble no li agradarà", vol convertir-se en un punt de trobada entre públics i creació contemporània. Un espai capaç de generar noves formes de relació entre els espectadors i espectadores i aquelles pràctiques artístiques contemporànies que dialoguen amb el context. El festival proposa un desplaçament del pol cultural, un exercici de reterritorialització que posa en valor la creació híbrida connectant artistes, espais i públics.
Els equipaments dels vuit municipis que organitzen el festival formen part del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM) de la Generalitat de Catalunya. L'SPEEM és una xarxa integrada per teatres i auditoris de tot el territori creada amb l’objectiu de consolidar l’activitat cultural als municipis catalans i de distribuir-la homogèniament, per tal de garantir el dret de la ciutadania d’accedir en condicions d’igualtat a la cultura.
Aquest treball en xarxa, a més, s'ha fet en col·laboració amb artistes i espais independents del territori, així com els agents locals i supralocals (ajuntaments, diputacions i consells comarcals). El festival neix amb l'objectiu d'apropar les pràctiques contemporànies a la ciutadania per tal de crear una comunitat de públics, alhora que oferir suport a la creació i afavorir la circulació dels treballs d'artistes de les comarques gironines.
"Això al poble no li agradarà" que inclou peces de sala i carrer, una creació itinerant, una conferència, una jornada i una sessió amb artistes digitals convida el públic a descobrir i deixar-se portar amb les diverses propostes.
Amb la voluntat d'oferir la possibilitat de gaudir de com més propostes artístiques millor, el festival posa a la venda un abonament perquè qualsevol persona pugui viure l’experiència completament immersiva a un preu de 50€ (abonaments limitats).
L'abonament inclou entrades pels 6 espectacles de pagament, diversos desplaçaments amb autobús que estan marcats a la graella, dinar (paella comunitària a l'Animal a l'esquena de Celrà) i un pack de marxandatge.
El festival també promou el desplaçament en transport públic (sempre que sigui possible) i l'allotjament al territori.
www.aixoalpoblenoliagradara.cat
ACTIVITATS DEL BÒLIT DINS EL FESTIVAL (EXTENSIONS)
Què fem entre les coses? Apunts per a una ètica sobre els residus tecnològics
A càrrec de Blanca Callén
Dimecres 31/05/23, 19 h
Lloc: Bòlit_PouRodó
ASTRES: Mapping estel·lar
A càrrec de Playmodes
Dissabte 10/06/23, 22 h
Lloc: Observatori Astronòmic de Batet de la Serra