Plan de sostenibilitat turística. Menja't Girona

Menja't Girona
Pla de sostenibilitat turística en destinació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona crearà una aplicació mòbil destinada al turisme cultural i de natura de les hortes de Santa Eugènia

L’eina permetrà implementar la realitat augmentada i recrear elements en 3D com la sèquia Monar i la xarxa de recs, els cultius antics o les casetes

L'Ajuntament de Girona crearà una aplicació mòbil destinada al turisme cultural i de natura per millorar l'experiència de les persones visitants amb un enfocament especial a les hortes de Santa Eugènia. L'eina oferirà informació històrica i sobre el patrimoni natural, hortícola, cultural i gastronòmic de la ciutat. Aquesta acció forma part del projecte “Menja’t Girona”. 

L’objectiu és dinamitzar l'economia local amb una oferta turística desestacionalitzada i descongestionar les zones turístiques més visitades. Alhora també es pretén posar en valor els productes locals i el patrimoni natural per augmentar la competitivitat i sostenibilitat de Girona com a destinació turística. El consistori traurà a licitació el disseny, la programació i la promoció d’aquesta aplicació per un import de 183.945,03 euros (IVA inclòs).

Des de l'Ajuntament de Girona volem preservar i potenciar les hortes de Santa Eugènia com un espai hortícola amb protecció paisatgística, destacant els seus valors naturals i culturals. També busquem promoure l'apoderament de la ciutadania, l'associacionisme i la producció local saludable, en contraposició a la producció massiva d'aliments”, ha destacat la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras.

L’aplicació per a mòbils i tauletes i compatible amb Android i iOS permetrà consultar i personalitzar diferents itineraris, així com implementar la realitat augmentada per enriquir l'experiència de visita a les hortes de Santa Eugènia. Estarà disponible en quatre idiomes i s'adreçarà a diferents públics, incloent-hi escoles, famílies i visitants amb sensibilitat cap a la natura.

A través de la realitat augmentada, les persones usuàries podran veure com era la sèquia Monar i la xarxa de recs en el passat, així com els cultius antics i les casetes de les hortes. Aquest tipus de tecnologia enriquirà l'experiència educativa, fent-la més immersiva i informativa. L’aplicació recrearà elements naturals en 3D i reconstruirà 16 entorns històrics i naturals de Santa Eugènia, oferint una visió detallada i fascinant de la història local. Utilitzant les potencialitats dels telèfons actuals, els visitants podran gaudir d'una experiència híbrida entre la interpretació real i digital de l'entorn, permetent la geolocalització del patrimoni, la personalització de rutes, la captura d'imatges, la possibilitat de compartir experiències i una millor comprensió de l'espai visitat, connectant-les amb l'entorn.

Aquesta aplicació contribuirà a la preservació del patrimoni cultural i natural de Girona, oferint una eina educativa que sensibilitzarà les persones usuàries sobre la importància de conservar aquests espais. A més, fomentarà la recerca i l'aprenentatge en el camp de l'agricultura tradicional, la història local i la biodiversitat, creant un vincle més profund entre la comunitat i el seu entorn natural i cultural. L'aplicació també permetrà una major participació de la ciutadania en la preservació i promoció del seu patrimoni.  Podran aportar continguts, compartir les seves experiències i suggerir noves rutes o punts d'interès, fent que l'aplicació evolucioni i es millori constantment amb la contribució de la comunitat.

Per garantir una experiència completa i enriquidora, l'aplicació inclourà funcions addicionals com guies d'àudio, informació detallada sobre flora i fauna locals, i un calendari d'esdeveniments i activitats relacionades amb les hortes de Santa Eugènia. Això permetrà a les persones visitants planificar les seves visites amb antelació i participar en activitats comunitàries, workshops i visites guiades.

Aquesta acció s’emmarca dins de l'actuació 11 "Menja't Girona Digital" i l'actuació 12 "Girona, entorn natural immersiu" de l'eix 3 "Transició digital". El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació “Menja’t Girona” s’emmarca dins la convocatòria extraordinària del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (Exp. SED091/22/000001), finançada amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del govern espanyol, a través de fons europeus NextGenerationEU. En concret, el programa representa la submesura 2 del component 14 Inversió 1 (C14.I1), Transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de modernització i competitivitat del sector turístic. Projecte finançat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i per la Unió Europea - NextGenerationEU.

Tornar