Notícies | Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació
Pla de sostenibilitat turística en destinació
L’Ajuntament de Girona comprarà 40 casetes de fusta per a les hortes de Santa Eugènia dins el projecte “Menja’t Girona”
L’objectiu és millorar l’indret per a les persones usuàries d’aquestes zones de cultiu i convertir-lo en un espai natural atractiu. Amb la finalitat de fer front a la sequera, les instal·lacions incorporaran un dipòsit per recollir l’aigua de la pluja i aprofitar-la per regar.
L’Ajuntament de Girona comprarà 40 casetes de fusta per a les hortes de Santa Eugènia per emmagatzemar les eines agràries, així com 50 cofres de fusta per als petits estris del camp. L’adquisició s’emmarca dins el projecte “Menja’t Girona”, el qual pretén millorar aquest indret perquè les persones usuàries puguin desenvolupar les tasques de cultiu en les millors condicions possibles i per tal de convertir-lo en un espai natural atractiu. La Junta de Govern Local ha aprovat avui la compra, la qual es traurà a licitació per un preu de 95.719,11 euros (IVA inclòs) i un termini de tres mesos.
En concret, s’adquiriran 40 casetes d'horta o de jardí de fusta prefabricades per ser instal·lades a les parcel·les de les hortes de Santa Eugènia per a usos hortícoles i, en alguns casos, per substituir les actuals que hi ha i que estan en mal estat. Les casetes seran un espai de protecció, d’emmagatzematge i de refugi d'eines i materials de cultiu necessaris per al manteniment de les hortes, com ara pales, regadores, sacs de terra, compost i altres. A la vegada, oferiran protecció davant les inclemències del temps, com ara la pluja o el vent, i evitaran furts, robatoris o actes vandàlics.
A més, incorporaran un sistema de recuperació d'aigua pluvial que s'emmagatzemarà en un dipòsit perquè es pugui utilitzar posteriorment per regar els horts. Això permetrà reduir la dependència dels recursos hídrics convencionals davant d’un context de sequera i canvi climàtic.
També es compraran 50 cofres de fusta per emmagatzemar petits estris del camp. En la compra es valorarà que els elements tinguin una estètica homogènia i que aquesta s’adapti en l'àmbit natural de les hortes per tal de preservar la biodiversitat de l'entorn.
D’altra banda, s’adquiriran 60 compostadors individuals de fusta per a les parcel·les hortícoles. L’objectiu és que les tasques agrícoles siguin més sostenibles; reduir els residus orgànics convertint-los en compost ric en nutrients, el qual es pot utilitzar per enriquir el sòl i fer créixer plantes i vegetació; millorar la salut del sòl; evitar el malbaratament de materials, i sensibilitzar les persones hortolanes sobre la importància de la gestió sostenible dels residus i la protecció del medi ambient. La compra està en fase de licitació i té un cost de 18.143,53 euros (IVA inclòs).
“Menja’t Girona” és un projecte enfocat al turisme sostenible, gastronòmic i de natura amb l'objectiu de desenvolupar a les hortes de Santa Eugènia i a les ribes del Ter una experiència turística completa que enllaci patrimoni natural, gastronòmic, hortícola, cultural i arquitectònic-urbanístic a fi de consolidar Girona com a destinació turística sostenible. Pretén ser un projecte integrador, transformador i innovador que busca diversificar l’oferta i els espais turístics de la ciutat cap a altres barris per així oferir noves experiències més enllà del centre històric i enfocades al turisme sostenible. També vol contribuir a millorar la connexió de l’entorn natural amb noves vies i a reforçar la cohesió social del barri de Santa Eugènia generant activitat que repercuteixi a la zona. Alhora pretén potenciar els productes de circuit curt de consum de les hortes de Santa Eugènia i l’economia circular.
El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació “Menja’t Girona” s’emmarca dins la convocatòria extraordinària del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (exp. SED091/22/000001), finançada amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del govern espanyol, a través de fons europeus NextGenerationEU. En concret, el programa representa la submesura 2 del component 14 Inversió 1 (C14.I1), Transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de modernització i competitivitat del sector turístic.