Header: Neteja i residus

Neteja i residus

Ruta de navegació

Bàner: nou sistema de recollida de residus | Neteja i Residus

Nou sistema de recollida de residus | Neteja i Residus

Nou sistema de recollida de residus

La generació de residus impacta sobre l’escassetat de recursos, la desforestació, el consum d’aigua i energia i el transport. A més d’estratègies de prevenció, hem d’assegurar que tot allò que generem ho separem correctament per poder-ho reciclar per tal de promoure un model economia circular fort el model lineal actual, que permeti reduir els gasos d’efecte hivernacle i avançar en la descorbanització de la nostra ciutat.

La ciutat de Girona compta, des de fa uns anys, amb el major índex de recollida selectiva de residus entre els municipis de més de 60.000 habitants. Girona va tancar el 2022 amb un 51,94% de recollida selectiva, al voltant de cinc punts per sobre de la mitjana catalana (45,3%).

Tot i així, gairebé el 90% dels residus que generem es poden reciclar i és per això que les noves directrius estatals i europees en matèria de gestió de residus marquen com a objectiu un 60% de reciclatge per a l’any 2030, que només és possible si assolim un percentatge de recollida selectiva del 70%. 

L’única manera de superar el 70% de recollida selectiva és implantant sistemes de recollida amb identificació que limitant l’aportació de fracció resta, és a dir que incentivin la separació de les fraccions reciclables -orgànica, envasos, paper i cartró, vidre, roba, oli, etc.

Models de recollida de residus (text) | Neteja i residus

Models de recollida de residus

A Girona el model de recollida s’adapta a les característiques de cada barri. En les zones de baixa densitat, els residus es recullen porta a porta i, en les zones més verticals amb el sistema de contenidors intel·ligents. Al Barri Vell, on no es poden contenidors fixos, el model és el d’àrees temporals, és a dir que només s’instal·len uns dies i en uns horaris concrets.

Així, el comú denominador a tota la ciutat és la identificació i la freqüència que es pot dipositar cada fracció, de manera que es pugui implantar una taxa justa amb la qual qui recicli pagui menys.

Hi ha barris que, donades les seves característiques, es dividiran en dues zones (A i B) i, per tant, pot ser que un mateix barri tingui dos models de recollida diferents. Consulta el mapa.

FAQ Model de recollida | Neteja i residus

FAQ. El nou model de recollida

Per què cal canviar el sistema de recollida?

Girona va tancar el 2022 amb un 52% de recollida selectiva, al voltant de set punts per sobre de la mitjana catalana (45%).

Tot i així, gairebé el 90% dels residus que generem es poden reciclar per convertir-los en nous recursos i és per això que les noves directrius estatals i europees en matèria de residus marquen com a objectiu un 60% de reciclatge per a l’any 2030, que només és possible amb un percentatge de recollida selectiva del 70%. 

Com funcionarà el nou sistema de recollida de residus a Girona? 

En les zones de baixa densitat, s’implanta la recollida porta a porta i, en les zones amb més densitat, el sistema de contenidors intel·ligents. Al Barri Vell i a una part del Mercadal es manté el model d’àrees temporals, però en lloc de contenidors instal·larem àrees tipus remolc amb major capacitat, també amb sistema d’identificació.

La implantació es farà per fases; s’inicia el maig del 2024 i durarà un any.

Els residus que corresponen a cada fracció (envàs, paper i cartró, orgànica, vidre i resta) seguiran sent els mateixos com ara? 

Sí, igual. Tot i que el model canviï, se seguirà separant cada fracció com fins ara. Pots consultar més informació d’on va cada residu a: www.residuonvas.cat/ca

L’Ajuntament podrà saber qui fa ús del nou sistema i qui no? 

Sí, a través dels xips inclosos als cubells del sistema porta a porta, l'Ajuntament podrà monitorar quin sector de la població està participant en el nou sistema de recollida de residus.

Aquest sistema tindrà algun benefici individual per als veïns i veïnes? 

Sí, a més dels beneficis ambientals i de gestió dels residus, el nou sistema de recollida de residus pot oferir avantatges econòmics als veïns i veïnes mitjançant la implementació d'una taxa justa en un futur. La taxa de residus pot ser dissenyada per reflectir de manera més precisa els costos reals del servei de recollida i gestió de residus, incentivant així pràctiques més sostenibles i una reducció en la producció de residus.

Per què pago més si reciclo més?

La taxa de residus reflecteix de manera més precisa els costos reals del servei de recollida i gestió de residus. Si no es recicla, els costos de recollida i gestió són més elevats i, per tant, la taxa que s'ha de pagar és major. En canvi, aquells que més reciclin estaran contribuint a una reducció de costos de recollida i gestió de residus, pel que la taxa serà menys elevada. Així doncs, amb aplicant una taxa justa en un futur, qui recicla més, paga menys. 

Com es garanteix la protecció́ de dades?

Tant els xips dels cubells i els contenidors, com les targetes per accedir a l’àrea tancada, s’associen a l’objecte tributari de la taxa de residus, és a dir, a l’habitatge o a l’activitat econòmica, de manera que les dades amb les quals es treballa són les mateixes que les actuals, les de la taxa d’escombraries.

D’altra banda, si en el moment de la implantació doneu les vostres dades personals i de contacte, us informarem sobre l’ús d’aquestes dades i signareu la documentació legalment establerta.

On truco si tinc un problema o un dubte?

A l'Oficina de Suport a la Gestió de Residus (OSGRE). Podeu enviar un correu electrònic a osgre.girona@fcc.es o podeu trucar al 972 485 591 de dilluns a dissabte d'11 a 14 h i de 16 a 20 h, excepte festius

Veure totes les respostes

Nous models de recollida de residus | Neteja i Residus