Header: Esports

Esports

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona crea una xarxa de refugis climàtics amb 32 espais

De cara a l’any vinent, la voluntat és augmentar el nombre d’equipaments i els horaris d’obertura, especialment durant el mes d’agost

Imatge de la presentació d’aquest matí al vestíbul de la biblioteca Antònia Adroher i el Centre Cívic Ter.

L’Ajuntament de Girona ha creat una xarxa de refugis climàtics que inclou 32 espais de la ciutat, 17 d’interiors i 15 d’exteriors. Els refugis climàtics proporcionen confort tèrmic a la població i s’activen en situacions d’emergència generada per la temperatura a l’exterior (sobretot en episodis de calor elevada). 

La regidora de Ciutat que Cuida, Gemma Martínez; la regidora de Convivència i Seguretat, Sílvia Aliu, i el tècnic de Protecció Civil de l’Ajuntament, Miquel Leo, han explicat aquest matí els objectius de la xarxa i els primers punts que en formaran part.

Volem ser un Ajuntament que tingui cura de les persones més vulnerables. Amb la inauguració de la xarxa de refugis climàtics avancem cap a un model de ciutat on tot aquell veí o veïna que ho vulgui pugui reposar a una temperatura agradable durant unes hores del dia, disposi d'aigua potable accessible i conegui les zones de passeig on estar més fresc”, ha remarcat la regidora de Ciutat que Cuida, Gemma Martínez.

Els 17 refugis climàtics interiors que formaran part de la xarxa són els centres cívics, les biblioteques, els vestíbuls de la seu del Bòlit del Pou Rodó i del Museu del Cinema, les dependències de l’Arxiu Municipal i el Pavelló Municipal Girona-Fontajau. En aquest darrer cas, cal assenyalar que les dutxes estaran obertes perquè la població en pugui fer ús de dilluns a divendres, a partir de les 17 h, i els caps de setmana i festius, de 9 a 21 h.

Pel que fa als 15 refugis climàtics exteriors, hi ha el parc del Migdia, el parc de Vista Alegre, els jardins de Pablo García Cortés “Pablito”, la plaça de Celestina Vigneaux, el parc de Domeny, el passeig Arqueològic, el recorregut de la riba del Ter dels jardins de Pedret, el recorregut de la riba del Ter de Fontajau a Sant Ponç, el recorregut de Fontajau a Domeny de les Deveses d’en Bru, el recorregut per la  riba del riu Onyar des de la passera del carrer del Carme fins a La Creueta, la Devesa, el bosc de la Pabordia, la zona de la font de l’Abella, els boscos de Palau i el recorregut de les fonts de Sant Daniel fins a la plaça de les Sardanes.

De cara a l’any vinent, la voluntat és ampliar la xarxa amb espais d’altres institucions i augmentar els horaris d’obertura dels equipaments interiors, especialment durant el mes d’agost. L’objectiu és treballar per ampliar el nombre d’equipaments fins a disposar una cobertura territorial equitativa per garantir que tots els barris disposin d’espais interiors i exteriors que serveixin per fer front a les altes temperatures i trobar confort tèrmic.

Som conscients que els episodis de calor extrema cada vegada seran més habituals. Hem de treballar any a any per anar ampliant aquesta xarxa de refugis climàtics: sumar-hi més espais però també sumar-hi persones que s'impliquin pel bon funcionament dels equipaments. En aquest aspecte comptarem amb l’estreta col·laboració de protecció civil”, ha explicat la regidora de Convivència i Seguretat, Sílvia Aliu.

Des del consistori s’ha creat un mapa interactiu que es pot consultar al web www.girona.cat/refugisclimatics i que permet consultar les diferents ubicacions dels refugis climàtics de la ciutat i obtenir-ne informació d’interès, com l’horari d’obertura o l’adreça exacta.

Mentre actuen com a refugis climàtics, els equipaments també acostumen a mantenir els seus usos o funcionalitats habituals. Aquests espais romandran oberts a tota la ciutadania, seran d’accés gratuït i actuaran com a refugis climàtics per a persones vulnerables (gent gran, persones malaltes cròniques, nadons, dones embarassades o persones amb pocs recursos i sensellarisme) a l’estiu especialment en les hores en què la temperatura a l’exterior és més alta, és a dir, entre les 12 h i les 18 h. Cal tenir en compte que aquests espais no són espais per a persones que requereixen atenció mèdica, ja que no hi haurà personal d’atenció ni de serveis sanitaris.  
L’Ajuntament també mantindrà obertes totes les fonts dels parcs urbans. Cliqueu en aquest enllaç per consultar les fonts que hi ha a la ciutat.

Tornar