Header: Centres cívics

Xarxa de centres cívics

Xarxes: Centres cívics

Fitxa - Xarxa de centres cívics

Xarxa de Centres Cívics

Horari d'obertura:
De dilluns a divendres de 9 a 22 h.
Dissabte de 10 a 14 i de 16 a 20 h.
Agost tancat.

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de
9 a 13 i de 16 a 20 h.
Dissabte de 10 a 13 h.
Agost tancat.

Juny, juliol i setembre
l'horari d'atenció al públic pot variar.

Els horaris poden ser modificats segons necessitats dels centres cívics.

A/e:
 xccivics@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/ccivics

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Teatre Municipal s’expandeix a sis barris de la ciutat amb una nova edició de l’Escènit

La programació d’estiu de l’equipament inclou 9 espectacles de diversos llenguatges artístics, del 29 de juny al 25 de juliol. La temporada 2022-2023 del Teatre, de desembre a juny, tanca amb un 83% d’ocupació apostant per la creació contemporània.

El Teatre Municipal s'expandeix aquest estiu a sis barris de la ciutat amb una nova edició de l'Escènit. La programació d'enguany inclou 9 espectacles, tots gratuïts, i tindrà lloc els dimarts i els dijous del 29 de juny al 25 de juliol. Girona serà escenari de diversos llenguatges artístics, com circ, dansa, instal·lació o musical de carrer, i l'escenografia o l'objecte escenogràfic pren especial rellevància en moltes de les propostes artístiques.

Aquest matí s'ha presentat la programació amb el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona en funcions, Quim Ayats, el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona en funcions, Albert Piñeira, que ha intervingut en vídeo, i la directora d'Arts Escèniques del consistori, Elena Carmona.

"La programació surt més que mai de les quatre parets del Teatre i s'expandeix per diferents barris de la ciutat amb espectacles al Barri Vell, l'Eixample, Sant Narcís, Pont Major, Santa Eugènia i Can Gibert del Pla. El cicle acull companyies internacionals i catalanes, tres de les quals compten amb elenc gironí", ha explicat el vicealcalde en funcions Quim Ayats.

"La línia que està prenent aquest cicle, d'organitzar propostes artístiques de qualitat, atrevides i innovadores i oferir-les al gran públic, és extremadament interessant per fer arribar la cultura als barris, a la gent gran, a les persones joves, i a les no tant joves. Per això la Diputació de Girona hi col·labora, per seguir donant suport a esdeveniments que es fan a casa nostra i per casa nostra", ha explicat el vicepresident segon en funcions Albert Piñeira.

La programació començarà amb el nou espectacle de circ acrobàtic de mitjà format, Lemniscate, de la ja coneguda companyia francesa Bivouac, i acabarà amb Ino, d'Ino Kollektiv, una companyia de set artistes, dones i no binàries, amb sis nacionalitats diferents. També s'ha programat l'espectacle Exit, de la companyia belga Circumstances, amb la col·laboració del Centre Cívic Porqueres i La Jonquera Cultura, amb els quals s'articularà la gira gironina.

El projecte Otempodiz, una iniciativa artística de la companyia basca Ertza, també arribarà a Girona per posar en valor el talent de dos ballarins de Moçambic que, per l'entorn del qual provenen, veuen molt reduïdes les seves oportunitats de professionalització. En el marc d'aquest projecte, la companyia impartirà al Centre Cívic de Sant Narcís un taller de dansa africana per a joves del Güell Espai Jove. En el taller, podran conèixer la música i dansa tradicional de Maputo, la capital de Moçambic, i apropar-se al llenguatge artístic dels ballarins.

En la vessant d'adaptació i d'integració social, destaca Si fóssim flors, de Marga Socias, una instal·lació sostenible i interactiva adaptada per a persones invidents, amb textos en escriptura Braille, i Hem de parlar, de Vero Cendoya, un espectacle de dansa-teatre de carrer que parla de les relacions familiars i els seus conflictes i que compta amb una ballarina, un ballarí i un jove intèrpret amb síndrome de down.

Aquest estiu podrem veure al carrer alguns espectacles que van tenir molt bona acollida per part de la crítica i el públic en algunes fires i festivals estratègics del país i de la resta de l'Estat. Manolo Alcántara mostrarà un desplegament d'intel·ligència mecànica amb Maña, un espectacle-instal·lació que gira al voltant de l'enginy i que ha rebut el Premi a l'Espectacle Més Innovador del TAC Valladolid 2022 i el Premi Susana Herreras al Millor Espectacle del Festival ARCA - Aguilar de Campoó. Joan Català també posarà el pes en l'objecte escenogràfic amb Idiòfona, el nou espectacle que, després de passar per l'Escènit el 13 de juliol, presentarà al Festival Grec i a Fira Tàrrega.

En l'Escènit d'aquest any, com a novetat i en dimecres, es presenta un espectacle coorganitzat entre La Marfà, l'Auditori de Girona i el Teatre Municipal de Girona en el marc de les programacions de Notes al Parc i Escènit. Es tracta del musical de carrer Estop, de Cor de Teatre, coproduït per La Marfà. Es tracta d'un espectacle itinerant pel barri de Santa Eugènia que va comptar amb la mirada externa de Pere Hosta durant el seu procés de creació.

Balanç de la temporada 2022-2023 del Teatre Municipal

En la temporada 2022-2023, el Teatre Municipal de Girona ha assolit un 20% més d'ocupació que l'any anterior i un 10% més que el 2019. A més, 1.081 noves persones usuàries han comprat entrades a través del web si se sumen les noves altes al web entre el 2022 i el 2023.

"La temporada 2022-2023, de desembre a juny, amb el lema "Encara més teu", ha continuat amb la tasca encetada la passada temporada d'apropar-se a la ciutadania. A través d'una programació encara més situada, arrelada a la ciutat, inclusiva i accessible, s'ha treballat en dues direccions: consolidar els públics i continuar creant-ne de nous", ha afegit el vicealcalde en funcions.

Al llarg dels mesos s'han presentat un total de 27 funcions, marcades per la diversitat pel que fa als llenguatges artístics, amb una mirada cap a la dramatúrgia catalana i la seva riquesa d'estètiques i formats. Amb aquesta estratègia, que incorpora espectacles de mitjà i gran format dins la programació, s'ha procurat fidelitzar i ampliar públics, combinant propostes que busquen la proximitat i que permeten desenvolupar una línia de propostes més arriscada, amb una programació més generalista i amb equips artístics grans.

Quant a disciplines, s'ha buscat un equilibri entre totes les propostes, oferint espectacles teatrals per al gran públic i, al mateix temps, seguir ampliant públics amb propostes de cos i moviment i nous llenguatges escènics. Pel que fa a la programació, destaca que més de la meitat ha estat signada per dones creadores.

Finalment, cal posar en valor la vessant educativa i el suport artístic a professionals que ha ofert l'equipament municipal. D'una banda, destaca l'acollida i l'impacte dels projectes de mediació educativa, una aposta de la nova direcció del Teatre Municipal per desenvolupar projectes que incorporin la figura d'artistes a les aules. Des del 2022, s'han impulsat dos projectes participatius que apropen les arts escèniques a més de 250 alumnes d'una manera experiencial.

D'altra banda, es manté un diàleg obert amb els i les professionals del territori per tal d'adequar els programes de suport a les necessitats del teixit creatiu. Durant la temporada s'han acollit sis residències artístiques i tècniques i s'ha engegat un nou programa d'acompanyament artístic amb 3 companyies emergents locals que reben suport d'artistes consolidats.

Per a més informació podeu consultar el dossier de premsa.

Tornar