Notícies | Relacions externes
Joan Boadas i Raset rep les dues principals distincions internacionals en l’àmbit de l’arxivística
El cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona recollirà els premis aquesta setmana a la ciutat de Roma
El cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona, Joan Boadas i Raset, ha rebut les dues principals distincions internacionals en l’àmbit de l’arxivística. Es tracta del Fellow of the International Council on Archives (ICA) i l’Emmett Leahy Award. Ambdós guardons s’atorguen a aquelles persones que han destacat en la professió, en un sentit més ampli, de gestor de documents i informació. Boadas recollirà els dos premis en el marc de la Conferència Internacional del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), que tindrà lloc a la ciutat de Roma aquesta setmana.
“A Girona tenim un arxiu municipal de primera divisió, reconegut internacionalment i que aporta un valor immens a la ciutat per la preservació de la nostra història, i també per la voluntat de projectar-se a tot el món. Darrere del funcionament dels serveis públics hi ha els i les servidores públiques, i la direcció d’en Joan Boadas ha sigut clau per assolir aquests nivells de qualitat. Aquestes dues distincions són un orgull per l’Arxiu Municipal, en particular, per l’Ajuntament de Girona, en general, i per a tota la ciutat en el seu conjunt. Amb aquest premi a la persona es guardona a la vegada un model d’arxiu i una manera de treballar que també compartim des del govern municipal donant-hi suport constant any rere any. Felicitats a en Joan Boadas i a tot el seu equip per aquest reconeixement tan merescut”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.
La valoració, per part del comitè, dels mèrits adquirits per Joan Boadas al llarg de la seva trajectòria professional es basa en cinc eixos principals: l’aportació en l’àmbit de la gestió de documents; l’aposta per la preservació, l’accés i la divulgació; la participació en projectes internacionals; l’educació, i el lideratge professional i organitzacional.
Aquest dimecres, dia 21 de setembre, se celebrarà l’entrega del premi Fellow of the ICA, el més alt honor que el Consell Internacional d’Arxius pot atorgar a una persona per la seva destacada contribució a l’ICA i a la professió arxivística en l’àmbit internacional. Qualsevol membre de l’ICA a títol individual o representant designat d'una institució que compleixi els criteris d'elegibilitat pot ser nominat. El nombre total de Fellows of the ICA no pot superar un màxim de 50 en cap moment i en l’actualitat són 20 les persones de tot el món que han rebut aquesta distinció. Quant als criteris per a l’elecció es tenen en compte tant les contribucions al Consell General d’Arxius com a la professió arxivística en general, amb especial èmfasi en la implicació internacional.
Serà el divendres, dia 23 de setembre, quan se celebrarà l’entrega de l’Emmett Leahy Award 2022 considerat com el “Nobel” de l’arxivística. El premi es va establir l’any 1967 amb l’objectiu de reconèixer l'esperit d'innovació, dedicació i excel·lència en la gestió de documents i informació, i amb els anys ha esdevingut el guardó internacional més important en aquest àmbit. La designació de l’Emmett Leahy la fa el Comitè del Premi, format per les persones guanyadores anteriors d’aquest, i pren les seves decisions de manera independent, sense dependre formalment de cap organització o associació professional.
Qualsevol persona viva que hagi tingut un impacte important en l'àmbit de la gestió de documents i informació és elegible per ser nominada. El candidat no ha de tenir credencials professionals específiques ni ser membre d'una organització professional. Entre els guanyadors anteriors hi ha persones educadores, arxiveres, gestores de documents, científiques i consultores. Les persones nominades poden procedir de qualsevol nació del món. Entre els i les guanyadores més recents, per exemple, hi ha persones de l'Índia, Hong Kong, els Estats Units, el Regne Unit, Canadà, Austràlia i Itàlia.
El premi rep el seu nom d'Emmett “Ed” Leahy, arxiver americà i un dels pioners en la gestió de documents, que va desenvolupar el mètode per a la gestió del cicle de vida dels documents i va crear, entre altres, el National Records Council l’any 1948, una organització sense ànim de lucre per promoure la gestió de documents.
Biografia
Joan Boadas i Raset (Riudellots de la Selva, 1957) és arxiver municipal de Girona des de febrer de 1990. Abans ho havia estat a Caldes de Malavella i Salt. Ha estat cap de l'Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Girona (1992–1997) i és cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP), director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) i gerent de la Fundació Museu del Cinema.
En l'àmbit internacional ha estat membre del Project Group on Audio-visual Archives, del Consell Internacional d'Arxius (ICA), 1996–2004; membre del Comitè Executiu de la Secció d’Associacions Professionals del Consell Internacional d’Arxius (ICA/SPA) i de l’European Regional Branche, EURBICA, (2004–2012); Comissionat de l'ICA per a Arxius Fotogràfics i Audiovisuals i representant en el Consell Coordinador d'Associacions d'Arxius Audiovisuals (CCAAA) (2009–2016).
Del 2013 al 2021 ha estat membre del comitè executiu del Program Commission (PCOM) del Consell Internacional d’Arxius. L'any 2013 va trametre la inclusió del Llibre del Sindicat Remença en el registre de la Memòria del Món de la Unesco i l'any 2014 va organitzar a Girona el Congrés Internacional de l’ICA Arxius i Indústries Culturals.
Ha estat també president de l'Associació d'Arxivers de Catalunya (AAC), 2001–2005, i vocal de Relacions Internacionals, 2005–2013; president de la Coordinadora de Asociaciones de Archiveros del Estado español (CAA), 2003–2005; membre de la Mesa de Trabajo de Archivos de la Administración Local, 1990–2016 i membre de la Comissió Nacional d'Avaluació i Tria de la Documentació (CNATD) de la Generalitat de Catalunya, 1991–2001.
Ha dirigit i dirigeix diverses col·leccions editorials, com Archivos Siglo XXI o Biblioteca de la Imagen. Ha publicat llibres i articles sobre arxivística i història, i ha comissariat diverses exposicions. Des de 2013 és acadèmic corresponent de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.
Per a més informació, podeu consultar el dossier de premsa.