Header: Relacions externes

Relacions externes

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona posa en marxa un servei gratuït d’assessorament energètic dels habitatges

La iniciativa s’inclou dins el projecte Edificat i va destinada als veïns i veïnes de Girona amb l’objectiu de fomentar la rehabilitació energètica dels edificis i impulsar aquest sector clau del món de la construcció

L’Ajuntament de Girona ha posat en marxa un servei gratuït d’assessorament per millorar el confort de la llar i reduir la factura energètica. Es tracta d’una iniciativa que va destinada als veïns i veïnes de Girona i que s’inclou dins el projecte transfronterer d’eficiència energètica en l’edificació Clúster Edificat, emmarcat en el Programa INTERREG V-A-Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020) i co-finançat amb el Fons FEDER de la Unió Europea. 

“Edificat és un projecte europeu que està donant ja els seus primers fruits, en aquest cas posant en marxa un servei públic de primera necessitat en el context actual on tots ens hem d’involucrar en la reducció dels efectes del canvi climàtic. La ciutadania de Girona ara té la possibilitat de tenir un assessorament personalitzat en eficiència energètica a casa seva, i estem convençuts que amb aquesta iniciativa no només fem una aposta per la sostenibilitat, sinó també per tot aquest sector econòmic. Aquests són objectius que ens marca la Unió Europea, i que amb l’Edificat desenvolupem a Girona”, ha afirmat la tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes. 

La UE ha assenyalat la rehabilitació energètica dels edificis com una de les seves prioritats dins el Pacte Verd europeu i l’Estratègia 2030. El pacte pretén transformar els reptes climàtics en oportunitats per l’economia, i els sectors de l’eficiència energètica i de la rehabilitació són centrals per aconseguir els objectius marcats. L’Ajuntament de Girona, a través del projecte Edificat, vol fomentar aquesta transició verda sensibilitzant a la població i als professionals sobre els grans reptes de l’edificació. La renovació dels habitatges per fer-los més eficients en termes energètics i més sostenibles és una oportunitat per generar ocupació amb més valor afegit, de qualitat i de futur, ja que es preveu un creixement ocupacional de més de 50.000 persones a l’any en el conjunt de l’Estat fins al 2030, pel que fa únicament a la rehabilitació energètica del parc edificat.

A Girona, els edificis són els responsables d’aproximadament un terç de les emissions de CO2 de la ciutat. Aquest gas d’efecte hivernacle és el principal causant del canvi climàtic, a més de tenir efectes nocius sobre la salut de la població. Per tal de millorar aquesta situació, l’Ajuntament ha posat en marxa el projecte Edificat. 

La ciutadania interessada en el servei, rebrà una anàlisi del seu immoble o local gratuïta amb l’objectiu de detectar les mancances i les possibles solucions que la rehabilitació energètica pot oferir. Els veïns i veïnes només cal que es posin en contacte amb el servei a través de la pàgina web www.edificat.eu/ca/girona. Tot seguit, l’equip tècnic analitzarà l’habitatge o local i assessorarà els residents de manera individualitzada sobre com fer de la llar un habitatge més eficient i saludable. A més, també se’ls informarà sobre ajuts i subvencions per fer l’obra i del procés de tramitació del projecte. 

Alhora, el consistori ha llançat una campanya informativa sobre el projecte encapçalada per un vídeo en el qual s’explica tot el procés. També es difondran tríptics informatius i cartells. Tota la informació del servei d’assessorament d’Edificat està recollida a la plataforma web, on està previst divulgar eines per fomentar l’eficiència energètica dels edificis. 

L’Ajuntament de Girona és coordinador del projecte transfronterer Edificat. Els socis del consistori en aquesta iniciativa són la Communauté Urbaine Perpignan Metropole Méditerranée, que agrupa 36 municipis al voltant de Perpinyà; el pol de competitivitat Derbi, que opera a la regió Occitaine-Pyrénées Méditerranée i agrupa empreses, laboratoris, universitats, autoritats locals i altres entitats que participen en el desenvolupament del sector de les energies renovables, i el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, un ens que a través de la col·laboració entre empreses i entitats té com a objectiu impulsar l’àmbit de l’energia eficient.

La valoració global del projecte Edificat és d’uns 865.000 euros. El pressupost previst per part de l’Ajuntament de Girona és de 322.889,84 euros, dels quals 113.011,44 euros els aportarà l’Ajuntament en un període de tres anys, i la resta, un total de 209.878,40 euros, estaran subvencionats pels fons FEDER.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 135 resultats.