Next Generation del Projecte Pigall | Relacions externes
Projecte Pigall
Es coneix com a «pigall» la persona o animal que guia i acompanya a qui necessita ajuda per desplaçar-se. És una assistència que et condueix cap a on vols anar, i té la capacitat de discernir eventuals perills degut a obstacles, cosa que requereix de gossos d'intel·ligència elevada i entrenament avançat. Pigall és també, com s'anomena aquest projecte pilot d'implementació de IA a l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona, ja que es considera que la funció de la IA ha de ser conduir-nos allà on decidim, facilitant la visió d'allò que tenim ocult, ajudant-nos a superar obstacles i fent més fàcil i planer el camí per arribar-hi.
El projecte està inclòs en el Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR), està finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU i es desenvolupa en el marc de la Línia 3 Projectes Tecnològics que contribueixen a la millora i transformació dels models de gestió dels serveis socials, del Departament de Drets Socials, de la Generalitat de Catalunya. Amb un import total de 326.070,55 €, i un cofinançament municipal de 154.809,45 € pels anys 2023 a 2025.
El projecte PIGALL consisteix en la creació d'una eina basada en el desenvolupament de tecnologies d'Intel·ligència Artificial i de sistemes de dades i indicadors que permetin disposar d'informació fiable i actualitzada, que permeti una millora de la planificació de la intervenció social i la presa de decisions basada en evidències. Això, i la capacitació dels equips tècnics, ha de permetre millorar la qualitat de l'atenció, amb criteris d'eficàcia, eficiència, justícia i inclusió posant la vida i la persona en el centre.
El projecte a desenvolupar és un procés en diferents fases, que ha de permetre la capacitació professional i el desenvolupament de l'organització cap a la incorporació de les noves tecnologies relacionades amb la intel·ligència artificial, metadades i estadística avançada. L'objectiu és construir una eina de diagnòstic i predicció adaptada a les necessitats de serveis socials per tal d'obtenir una fotografia de la ciutat de Girona.
El projecte inclou:
- Integració de dades: Disposar d'un conjunt de dades a partir del qual es puguin desenvolupar tasques de suport a la presa de decisions.
- Anàlisi descriptiu: Conèixer la 'fotografia' de la provisió de serveis socials actual i la demanda.
- Monitorització: Definir identificadors claus per garantir una provisió de serveis satisfactòria (o actual) i detectar desviaments per corregir-los el més aviat possible.
- Predicció: anticipar escenaris de futur pel que fa a context sociodemogràfic i socioeconòmic i possibles situacions a afrontar des dels serveis socials. Conjunt d'eines que relacionant grans quantitats de dades i partint d'algoritmes ens mostren una predicció/pronòstic que ha de ser útil per prendre decisions i planificar polítiques i accions socials.
- Optimització: de processos i recursos.
- Creació d'un Simulador what-if (desenvolupament d'un simulador).
Aquesta eina es construeix gràcies a la Col·laboració científica de l'equip de l'Observatori d'Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC) de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i el grup de Recerca eXiT, de l'Institut d'Informàtica i Aplicacions (iiiA), ambdós de la Universitat de Girona.
Estat dels projectes
Tasques no iniciades (0%) | Tasques iniciades (75%) | Tasques finalitzades (25%) |
Els projectes
Projectes de l'Ajuntament de Girona finançats pel Pla de recuperació, transformació i resiliència – Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU