Notícies | Mobilitat i Via Pública
L'Ajuntament de Girona adjudica la redacció del Pla de mobilitat urbana supramunicipal
Aquest document ha de marcar els eixos estratègics en els pròxims anys de la connexió de la ciutat amb els municipis del voltant.
L'Ajuntament de Girona ha adjudicat la redacció del Pla de mobilitat urbana supramunicipal. Aquest document ha de marcar els eixos estratègics en els pròxims anys de la connexió de la ciutat amb els municipis d'Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Vilablareix d’una forma més sostenible, segura, accessible i fàcil.
El Pla serà redactat per la UTE Buchanan - Sener, constituïda per les empreses Colin Buchanan Consultores SA i Sener Ingenieria y Sistemas SA, per un import de 195.016,92 euros (IVA inclòs) i un termini d'execució de 36 mesos. El contracte està cofinançat per la Diputació de Girona i els municipis inclosos en el Pla.
“El Pla és clau per definir el model de mobilitat de Girona i l’àrea urbana per als propers anys. És l’oportunitat per avançar cap a una mobilitat més sostenible i eficient, millorar la connectivitat interurbana i transformar l’espai urbà per a distribuir-lo equitativament. Estem a l’equador de tot aquest procés, i amb l’adjudicació de la redacció del Pla fem un pas definitiu per poder aplicar noves polítiques en aquest àmbit”, afirma la regidora de Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament de Girona, Marta Sureda.
El Pla inclourà les anàlisis de l’oferta i la demanda, la diagnosi de la situació actual i les propostes d’actuació en els propers anys. El document haurà de passar per un procediment d’avaluació ambiental. La seva aprovació definitiva i l’inici de la implementació de les accions es preveu per al 2025.
El document es dividirà en sis àmbits: mobilitat a peu; mobilitat en bicicleta i altres aparells de mobilitat personal; transport públic; vehicle privat a motor; aparcament, i distribució urbana de mercaderies. Els objectius del text passen per potenciar els desplaçaments a peu o en bicicleta, buscar fórmules per reduir l’impacte ambiental del transport de distribució de paqueteria o facilitar estratègies en favor del vehicle elèctric, així com reduir l’ús del vehicle privat i fomentar l’ús del transport públic.
El procés per elaborar el nou Pla de mobilitat va començar el 2019. El 14 de desembre del 2020 el Ple de l’Ajuntament de Girona va aprovar el conveni de col·laboració per a la redacció, finançament i contractació del Pla entre els diferents ajuntaments de municipis que tenen una mobilitat interdependent i les entitats administratives supramunicipals –la Generalitat de Catalunya, a través de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM). Àrea de Girona; la Diputació de Girona, i el Consell Comarcal del Gironès–. La confecció d’aquest nou document neix de la necessitat de revisar i actualitzar el pla de mobilitat vigent a la ciutat de Girona, aprovat el 2014 i d’àmbit exclusivament municipal. La voluntat ara és fer un pas més i incloure tota l’àrea urbana a l’hora de configurar les estratègies de mobilitat sostenible de les persones i de les mercaderies.