FAQ. Preguntes freqüents | Zona de baixes emissions (ZBE) | Mobilitat i Via Pública
Zona de baixes emissions
FAQ. Preguntes freqüents
Què són les zones de baixes emissions (ZBE)?
Les ZBE són àrees en què l’accés a determinats vehicles està restringit a causa de les seves emissions.
Per què cal fer una ZBE a Girona?
El Pacte Verd Europeu i la Llei europea del clima marquen com a objectiu que la Unió Europea sigui el primer continent neutre climàticament l’any 2050. Dins d’aquest marc, l’Estat espanyol va elaborar la Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica, en la qual s’estableix que tots els municipis de més de 50.000 haurien d'establir una ZBE pròpia i la La Generalitat va aprovar el Decret 132/2024 de Pla de qualitat de l’aire horitzó 2027 de Catalunya en que s’especifiquen les característiques de les ZBE en les ciutats catalanes de més de 50.000 habitants.
Quin objectiu tenen les ZBE?
Reduir la contaminació ambiental, preservar i millorar la qualitat de l’aire i la salut pública, apropar els nivells de contaminació de les ciutats als recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), complir els valors límit de qualitat de l’aire legalment establerts i mitigar els impactes del canvi climàtic.
En quin punt es troba l’Ordenança de la zona de baixes emissions de Girona?
L’Ordenança es va aprovar inicialment al Ple municipal ordinari del mes de setembre. Els passos següents són, per un costat, l’aprovació definitiva de l’ordenança –un cop aprovada inicialment se sotmetrà a informació pública durant un termini de 30 dies hàbils i, posteriorment, es resoldran les al·legacions, si n’hi ha, i s’aprovarà definitivament- i l’aprovació del reglament, i, per altre costat, la instal·lació de les càmeres del sistema de lectura de matrícules i la implementació de la plataforma tecnològica corresponent.
Quan es posarà en marxa?
Un cop s’hagi aprovat definitivament l’ordenança i hagin començat a entrar en funcionament les càmeres i la plataforma tecnològica del sistema de lectura de matrícules.
Com a condició general, quins vehicles i horaris no podran accedir a la ZBE de Girona?
Els vehicles sense etiqueta ambiental i que accedeixin dins la ZBE de dilluns a divendres feiners, de 7 a 20 h.
Quines són les excepcions?
Tots els vehicles sense etiqueta ambiental tindran permís per entrar fins a 24 dies en un any natural, en l’horari de funcionament de la ZBE (de dilluns a divendres feiners, de 7 a 20 hores).
Els vehicles sense etiqueta ambiental que estiguin inscrits al Registre de vehicles autoritzats i compleixen alguna de les següents condicions:
- Que tinguin el domicili del permís de circulació a Girona en l’any d’aprovació de la Ordenança.
- Que siguin vehicles destinats al transport de persones amb mobilitat reduïda.
- Que siguin autobusos o autocars destinats al transport públic de viatgers.
- Que siguin vehicles de serveis mèdics, funeraris, protecció civil, bombers, serveis municipals de Girona i cossos i forces de seguretat
- Que siguin vehicles amb matrícula estrangera que compleixin determinats requisits tecnològics i d’emissions equivalents als distintius ambientals que emparen l’accés a la ZBE
- Els autònoms amb ingressos econòmics inferiors al doble de l’IPREM i aquells a qui els faltin 5 anys o menys per jubilar-se
- Vehicles singulars o que realitzen una activitat extraordinària o esporàdica, amb permís temporal.
- Vehicles que transportin persones diagnosticades de malalties que requereixin de realitzar tractaments mèdics de forma periòdica en centres hospitalaris que estan ubicats dins la ZBE de Girona.
- Vehicles registrats al llibre taller electrònic de la Direcció General de Trànsit i amb els quals els tallers autoritzats duguin a terme proves de circulació o proves dinàmiques
- Els titulars de vehicles no autoritzats N1, N2 i N3 que acreditin la compra d’un vehicle de motor nou.
Excepcions introduïdes pel Decret 132/2024 de Pla de qualitat de l’aire horitzó 2027 de Catalunya:
- Les furgonetes i els vehicles sense etiqueta implicats en la distribució de mercaderies tenen un període màxim d'exempció de dos anys per als vehicles de la categoria N1 (amb pes brut fins a 3,5 tones) i de tres anys per als vehicles de les categories N2 (amb pes brut entre 3,5 i 12 tones) i N3 (amb pes brut superior a les 13 tones).
- Les restriccions d'accés no s'apliquen, per raons socioeconòmiques, als vehicles titularitat de persones residents, de persones treballadores i de persones visitants que acreditin uns ingressos econòmics anuals de la seva unitat familiar inferiors a 2 vegades l'Indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM), incrementat segons el nombre de membres de la unitat familiar de la manera següent:
- si la unitat familiar és de dues persones, el límit és l'IPREM multiplicat per 2,5
- si la unitat familiar és de tres persones, el límit és l'IPREM multiplicat per 2,9
- si la unitat familiar és de quatre persones, el límit és l'IPREM multiplicat per 3,3
- si la unitat familiar és de cinc persones, el límit és l'IPREM multiplicat per 3,7
- si la unitat familiar és de sis persones o més, el límit és l'IPREM multiplicat per 4.
Quin és el perímetre de la ZBE a Girona?
Si tinc un vehicle amb etiqueta ambiental, puc circular per qualsevol punt de la ZBE de Girona?
Sí, sense restriccions.
He de fer alguna cosa per aconseguir l'etiqueta ambiental?
No és necessari adquirir o enganxar cap etiqueta ambiental al vehicle. Els vehicles que disposen d’etiqueta ambiental la tenen associada a la matrícula. L’Ajuntament ja disposa d’aquesta informació.
Com puc saber l’etiqueta ambiental que té el meu vehicle?
A través de la pàgina web de la DGT:
https://sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/informacion-de-vehiculos/distintivo-ambiental/
Si el meu vehicle té el domicili del permís de circulació a Girona, puc accedir i circular per la ZBE de Girona?
Sí, sense restriccions, sempre que el vehicle ja tingués el domicili a la ciutat de Girona en l’any d’aprovació de l’Ordenança.