Ponents del cicle de conferències sobre la gent gran | Gent gran i accessibilitat
Cicle de conferències
Cap a la Girona ciutat amiga i inclusiva amb les persones grans: els grans reptes del s. XXI
PONENTS
Dolores Puga
- Científica del Grup d’investigació sobre envelliment del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)
- Científica titular d’OPIS-Departament de població
Les seves línies d’investigació es centre en l’envelliment demogràfic, les condicions de vida i salut en la vellesa, transferències intergeneracionals i cures de llarga durada. Ha liderat i participat en nombrosos projectes d’investigació sobre aquesta temàtica, tant nacionals com internacionals.
Ha estat investigadora convidada al Col·legi de Mèxic, Acadèmia nacional de ciències de Rusia, Institut gerontològic de Suècia, Institut Gino Germani, Centro Centroamericano de población o Netherlands Interdisciplinary Demographic Institute. Es consultora per al Centro latinoamericano de demografia de Nacions Unides. Ha participat en la Comissió del Senat sobre l’Evolución demogràfica de España, o al Grup de treball sobre Depopulation and Ageing de la Conferènce of european regional legislativa assemblies.
Ha estat gestora per Ciències socials del Plan estatal de I+D+i de la Agencia estatal de investigación i coordina el Comité de expertos de la Fundación general CSIC per a l’Àrea de investigació sobre envelliment.
Ha estat investigadora convidada al Col·legi de Mèxic, Acadèmia nacional de ciències de Rusia, Institut gerontològic de Suècia, Institut Gino Germani, Centro Centroamericano de población o Netherlands Interdisciplinary Demographic Institute. Es consultora per al Centro latinoamericano de demografia de Nacions Unides. Ha participat en la Comissió del Senat sobre l’Evolución demogràfica de España, o al Grup de treball sobre Depopulation and Ageing de la Conferènce of eurean regional legislativa assemblies.
Ha estat gestora per Ciències socials del Plan estatal de I+D+i de la Agencia estatal de investigación i coordina el Comité de expertos de la Fundación general CSIC per a l’Àrea de investigació sobre envelliment.
Lourdes Bermejo
- Llicenciada en Ciències de l’educació (Universidad Complutense, Madrid 1982-87)
- Doctora en Ciències de l’educació (UNED, Premi extraordinari doctorat, 2002)
- Diplomada en Gerontologia social (Sociedad espanyola de geriatria y gerontologia, SEGG-1996)
- Experta en Intervenció social integral (Escuela Servicios sociales sanitarios de Canarias – ESSSCAN- 1999)
- Vicepresidenta de Gerontoogia de la Sociedad espanyola de geriatria y gerontologia de Cantabria “Gregorio Marañón”, des de 2008)
- Representant de la SEGG en “Grupo estatal de demencias” (CRE Alzehimer – IMSERSO, des de 2019)
- Representant de la SEGG en “Grupo Ciudades Amigables” del IMSERSO (des de 2019)
- Membres del Consejo científico de UNATE (Universitat permanent de Catanbria - des de 2012)
- Membre de la comissió de treball: Personas de edad, envejecimiento activo y aprendizaje a lo largo de la vida. Colegio Educadores/as sociales de Canaria (CEESCAN, des de 2016)
Marije Goikoetxea
- Professora d’ètica a la Universitat de Deusto i consultora per al desenvolupament de l’ètica assistencial en serveis socials i sociosanitaris
- Doctora en Drets humans per La universitat de Deusto
- Màster en Bioètica per la Universitat Complutense de Madrid
- Màster en ètica pera la construcció social per la Universitat de Deusto
- Llicenciada en Psicologia amb acreditació sanitària
- Llicenciada en Teologia pe la Universitat de Deusto
- Membre del grup d’experts “Agenda Nagusi” de la Viceconselleria de Polítiques socials del Govern Basc
- Membre de la Comissió científica de l’Assocació de bioètica fundamental i clínia i exmembre de la seva Junta directiva.
Com a consultora independent i supervisora col·labora amb diverses entitats públiques i privades en projectes de millora de la qualitat en l’atenció en serveis socials i sociosanitaris des de la seva aportació per al desenvolupament de l’ètica i la protecció dels drets de la ciutadania usuària dels diferents serveis comunitaris o institucionals.
Javier Yanguas
- Doctor en Psicología Biológica y de la Salud por la Universidad Autónoma de Madrid.
- Experto Universitario en Educación de Adultos por la Universidad Pontificia de Salamanca (1991)
- Màster en Neuropsicología Clínica en la Universidad Autónoma de Barcelona (2004)
- MBA en la Universidad de Deusto (2006)
- Experto en Métodos Avanzados de Estadística Aplicada por la Universidad Nacional de Educación a Distancia (2007)
La seva carrera professional es centra en l’àmbit de les persones grans i la psicologia. Ha treballat com a vicepresident en l’associació per a la intervenció Lahar Elkargoa (1989-2002), tasca que va compaginar amb Tècnic d’innovació en intervencions al Centro Gerontólolo Egogain (Eibar 1989-1999) i Director del Máster de Gerontoogia Psicosocial a la Universitat del País Vasc (1996-2000). Entre els anys 1999-2002, va treballar per al Grupo Matia, com a Director de I+D i Director del Centro Gerontológico Rezola. Té, a més a més, una llarga trajectòria com a expert docent i es autor i coautor de nombrosos articles de caràcter científic.
Va ser president de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología en la IAG-International Association of Gerontology.
Ha exercit la docència a Espanya i a l’estranger i ha participat en diferents projectes internacionals relacionats amb l’envelliment. La seva trajectòria en el camp de la gerontologia li ha proporcionat molts de premis.
Actualment és director científic del Programa de Mayores de la Fundació “la Caixa” i rector de projectes d’Aubixa Fundazione.
Xavier Gomez Batiste
- Catedràtic de Cures pal·liatives a la Universitat de Vic
Al 2012 va ser anomenat director de Càtedra de cures pal·liatives de la Universitat de Vic, acabada de crear. Dos anys més tard, la Organització mundial de la salut (OMS) el va triar com a màxim responsable en aquesta matèria, a on va exercir durant vuit mesos.
En aquests moments és Director científic del Programa per a l’atenció integral a persones amb malalties avançades de la Fundació La Caixa, que des de la seva creació, l’any 2008, ha atès a més de 290.000 pacients i a 372.000 familiars. Amb una veu serena i una cadència que denota la seva trajectòria, destaca mitjançant videoconferències la necessitat de l’atenció psicosocial i espiritual per als malalts i malaltes i de desenvolupar una legislació nacional que permeti dur a terme més programes d’acompanyament.
Mayte Sancho
- Psicòloga per la Universitat Complutense de Madrid i Màster en Gerontologia social per la Universitat autònoma de Madrid.
- Funcionaria del IMSERSO (1978-2008)
- Des de 1999, responsable de l’Observatori d’envellient la dependència del Ministerio de Trabajo y asuntos sociales (1992-1998)
- Membre del grup per a l’elaboració de la Llei de Promoció de l’autonomia personal i atenció a la dependència (2006)
- Des de 2008, assessora tècnica i, posteriorment, directora científica de Matia instituto gerontológico
- De 2017 a 2019, directora de Planificació de Matia
Posseeix nombroses publicacions i ha participat i dirigit diversos estudis d’investigació i planificació gerontològica. Entre d’altres:
- Informe per la Comunitat autònoma de Castilla y León sobre anàlisi de tendències internacionals en centres residencials i altres allotjaments (2021)
- Informe per la Comunitat autònoma La Rioja sobre reptes dels serveis socials de cures a persones grans a La Rioja i proposta de millora per a donar resposta als canvis socials. Bases per a l’elaboració d’una estratègia de serveis socials en l’àmbit de l’envelliment (2021)
- Fragilitat de les institucions de cures a la gent gran davant la COVID 19. Lliçons apreses i recomanacions per a la reforma dels serveis. Banco interamericano de desarrollo (BID) 2021.
- Proposta per a la creació del model de xarxes de suport a persones amb discapacitat amb altes necessitats d’assistència. Disseny d’un estudi experiment per a l’avaluació de l’impacte d’un programa d’assistència personal per afavorir la vida independent i la inclusió social de les persones amb discapacitat a la República de Panamà (BID -2019)
- Estudi “Etxean bici” (a casa bé) (2017-2020), Diputació foral de Guipúzcoa. Municipis de Pasajes, Renteria i Elgoibar
- Estudi “Soledades” (2019-2020). Convocatòria Adinberri
- Estrategia de prevención de la dependencia i promoción del envejecimiento activo en Castilla y León (2017-2021)
- Projectes Obra social la Caixa:
- Vivir bien, sentir major
- Primero las persones. Carta sobre envejecimiento y cuidados
- Centros de Mayores
- Estudio de condiciones de vida de las persones de 50 y más años en Euskadi (2014)
- Integración sociosanitària y atención centrada en la persona. Gobierno vasco (2011-2014). Proyecto Etxean Ondo:
- Experiencias piloto en residencias de persones mayores
- Experiencias Extean Ondo domicilios en Guipúzcoa y Álava (15 municipios)
- Realidad de las persones de 60 y más años en el País Vasco (2011)