Header: Centres cívics

Xarxa de centres cívics

Xarxes: Centres cívics

Fitxa - Xarxa de centres cívics

Xarxa de Centres Cívics

Horari d'obertura:
De dilluns a divendres de 9 a 22 h.
Dissabte de 10 a 14 i de 16 a 20 h.
Agost tancat.

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de
9 a 13 i de 16 a 20 h.
Dissabte de 10 a 13 h.
Agost tancat.

Juny, juliol i setembre
l'horari d'atenció al públic pot variar.

Els horaris poden ser modificats segons necessitats dels centres cívics.

A/e:
 xccivics@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/ccivics

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

L’alcalde, Lluc Salellas i Vilar, ha presidit l’acte institucional aquesta tarda a la plaça del Vi

Girona ha celebrat aquesta tarda el Dia Internacional del Poble Gitano amb un acte institucional a la plaça del Vi. Aquesta és la proposta central de les activitats organitzades per l’Ajuntament de Girona i per entitats i associacions de Girona Est al voltant de l’efemèride, que té com a objectiu donar a conèixer i reconèixer la cultura, la llengua i la història del poble gitano.

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, ha presidit la commemoració d’avui, durant la qual s’ha fet una lectura del manifest del Dia Internacional, s’ha interpretat l’himne del poble gitano, “Gelem gelem”, i han intervingut representants de les associacions i la comunitat gitana de Girona Est, Sant Narcís, Pedreres, Germans Sàbat i Salt. Un cop finalitzat l’acte, s’ha fet la tradicional ofrena simbòlica al riu Onyar.

“El poble gitano ha estat perseguit des dels Reis Catòlics fins al franquisme. El poble gitano també ha patit el seu propi intent d'extermini a mans dels nazis. Han passat molts anys però a dia d'avui encara són moltes les discriminacions que pateixen i és per això que des de l’Ajuntament de Girona volem celebrar conjuntament amb la comunitat gitana gironina el seu dia”, ha destacat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.

La regidora d’Igualtat i Justícia Social i Cooperació de l’Ajuntament, Amy Sabaly Balde, ha estat l’encarregada d’obrir l’acte d’aquesta tarda i ha subratllat que “commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano penjant la bandera al balcó del consistori és un gest que vol reconèixer la comunitat gitana com a part de la cultura gironina. Des de l'Ajuntament tenim la ferma voluntat de defensar els drets i les llibertats que com a comunitat i poble els són inherents”.

Aquest any, per primer cop, la bandera romaní ha lluït al balcó principal de l’Ajuntament durant tota la jornada per celebrar el Dia Internacional del Poble Gitano amb tota la ciutat. Tant la bandera com l’himne gitanos es van decidir en el 1r Congrés Mundial Romaní/Gitano, que va tenir lloc a Londres el 8 d’abril del 1971. Per aquest motiu, en 4t Congrés Mundial Romaní, que es va fer el 1990 a Polònia, es va designar el dia 8 d’abril com el Dia Internacional del Poble Gitano.

Activitats en els propers dies

A més de l’acte institucional i de la tarda d’activitats que s’han organitzat avui a la plaça del Llimoner, la programació al voltant del Dia Internacional continuarà aquest dijous, dia 11 d’abril, amb diferents actuacions espontànies de flamenc. Es tracta de la iniciativa La Creativa Flamenca, un escenari obert on les persones amants del flamenc podran cantar i ballar. L’activitat tindrà lloc al Centre Cívic Onyar, a les 19 h.
 
Finalment, el dijous 18 d’abril es realitzarà el 1r Fandango Popular, a les 19h, al Centre Cívic Onyar. Aquesta és una activitat cultural de caire participatiu, que pretén fer ús del cante flamenco i, concretament, dels fandangos, per expressar oralment sentiments i històries tradicionals. La trobada està coordinada per l'artista Jordi Fornells, i, amb les votacions d’un jurat popular, es lliurarà un obsequi a la veu més ben valorada. Tothom està convidat a cantar i participar-hi de manera gratuïta contactant amb el Centre Cívic Onyar per correu (cconyar@ajgirona.cat), per telèfon (972 010 298) o presencialment. Aquesta proposta està organitzada per l’Ajuntament de Girona, a través del Centre Cívic Onyar, i el mateix Jordi Fornells i hi col·laboren la Penya Flamenca La Gerundina, Xarxa de Dones i l’Associació Cultural Andalusa Zona Olé.

Tornar