Notícies | Xarxa de centres cívics
El Centre Cívic Santa Eugènia celebra el seu 25è aniversari amb un acte popular
La proposta es durà a terme aquesta tarda, a partir de les 19 h, al mateix equipament
El Centre Cívic Santa Eugènia celebra avui el seu 25è aniversari. Durant aquest quart de segle, l’equipament s’ha convertit en un espai de referència pels veïns i veïnes del barri sent una porta d’entrada als serveis municipals i un punt de trobada de la ciutadania. Per commemorar l’efemèride, l’Ajuntament de Girona ha organitzat aquesta tarda, a partir de les 19 h, un acte obert a tothom.
Les propostes donaran protagonisme a persones vinculades al barri. D’una banda, es presentarà el retallable del Centre Cívic Santa Eugènia que ha elaborat l’arquitecte jubilat i veí de la zona Jordi Pericot, una reproducció de l’edifici a escala 1:250. Se n’han editat 2.000 exemplars per repartir entre l’alumnat de les escoles i institut del barri per tal que coneguin la història de Can Ninetes i tinguin present l’equipament municipal. També se n’han fet 100 exemplars més, amb un escrit institucional i veïnal i la història de l’antiga masia.
D’altra banda, es donarà a conèixer el poema serigrafiat sobre tela de la veïna Isabel Abuin. Es tracta d’una de les intervencions de la 5a edició del Festival monar’T, que s’exposa al centre cívic des del mes de setembre. El lligam de la gironina va més enllà de la creació de la peça, ja que va ser la primera treballadora que va regentar i dinamitzar el bar que hi havia hagut als inicis de Can Ninetes com a equipament municipal, just on ara hi ha el despatx de Direcció.
L’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, ha destacat que “al voltant dels centres cívics és on es generen les xarxes que enforteixen els barris i els 25 anys del de Santa Eugènia n'és una de les proves més evidents”. “Vull agrair tota la feina que fa l'equip del Centre Cívic, però també de totes aquelles persones que hi han anat passant al llarg dels anys perquè, al cap i a la fi, totes elles han ajudat a fer un barri millor i, per tant, una ciutat millor”.
Per la seva banda, la tinenta d'alcaldia i regidora de Servei a les Persones, Núria Riquelme i Zurita, ha explicat que “celebrar els 25 anys de la inauguració de la masia Can Ninetes representa ser l’exemple viu de la força col·lectiva, de les aspiracions compartides i del poder transformador de la comunitat”. “Ara fa 25 anys els veïns i veïnes van aconseguir que allò que era una masia que estava a punt de convertir-se en runa pogués esdevenir un gran equipament pel barri. Gràcies a aquesta acció col·lectiva, aquella masia en perill s’ha acabat convertint no només en el cinquè centre cívic de la ciutat sinó també en un referent i motor del barri de Santa Eugènia. Vull agrair la tasca del centre cívic i la seva implicació, així que gràcies a tothom, veïns i veïnes, entitats i també a totes les persones, treballadors i treballadores dels serveis municipals, que han treballat i treballen dia rere dia des del Centre Cívic per donar servei a tota la ciutadania, amb el màxim rigor, dedicació i vocació de servei públic. Feliç aniversari i per molts anys més!”, ha afegit Riquelme.
Durant l’acte també s’inaugurarà una sala del Centre Cívic Santa Eugènia amb el nom de Sala Berta Cáceres, líder indígena lenca, feminista i activista defensora dels drets humans i mediambientalista. El nom el va proposar l’associació Diverses 8M després del 8 de març del 2023 per a la sala de la torre, lloc de trobada de molts grups de dones. Amb la trobada d’aquesta tarda es vol reforçar la difusió de la figura de Berta Cáceres per donar-la a conèixer entre la resta de veïns i veïnes, coincidint també amb el Dia de la dona hondurenya, ja que Cáceres era hondurenya i aquesta és la comunitat estrangera més extensa a Girona. Finalment, l’activitat acabarà amb un piscolabis per a totes les persones assistents.
La història de Can Ninetes
Les instal·lacions del Centre Cívic Santa Eugènia es van obrir l’any 1999 en la planta d’una antiga masia coneguda com Can Ninetes i inclosa a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El mas està documentat des del segle XV i era conegut com a Mas Ferrer o Mas del Marquès de Camps, qui n'era el propietari. Precisament la finestra del primer pis té inscrita la data 1571 i a la del pis superior s’hi pot llegir en llatí la inscripció “1572 Ioan Ferer Me Fecit”.
A començaments del segle XX, la masia va ser habitatge de tres famílies, que ocupaven espais diferenciats, i que encara tenien lloc per al bestiar. La primera de les tres llars era Can Abres, dita així segons la llegenda, perquè és on es va hostatjar un general que es deia Álbarez, nom que el poble no sabia pronunciar. La porta principal és la d'aquesta llar. També hi havia Can Dositeu i, finalment, Can Ninetes, que rebia aquest nom perquè la família que l’habitava al segle XIX només va tenir filles. El nom de “les Ninetes” es va acabar estenent a tota la casa.
Al llarg de la primera dècada del segle XXI, la masia va ser objecte d'una important rehabilitació. Les obres van anar a càrrec de l’arquitecte Josep M. Deulofeu, amb col·laboració de Josep M. Falcó. De l’edifici original se’n va conservar l’antiga torre de defensa adossada i la façana, que compta amb un portal d'accés d'arc de mig punt i adovellat, on destaca la figureta de Santa Eugènia. En el seu disseny, l’equipament ja es va concebre com un espai de trobada per generar cohesió social, sobretot al vestíbul, per on passen diàriament unes 550 persones.
Actualment, el Centre Cívic Santa Eugènia ha esdevingut seu de moltes entitats i eix del teixit social del barri, on s’ofereix una àmplia i diversa programació cultural i on es gesten projectes comunitaris d’un centenar d’entitats.