Header: La Marfà

La Marfà

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Auditori de Girona comptarà amb 26 propostes com Rodrigo Cuevas, Niña Pastori, Stay Homas, Calexico, Víctor Manuel, Jean-Guihen Queyras, Alba Careta Group, Verde Prato i Ludwig Band

La nova temporada de La Marfà - Centre de Creació Musical ofereix 24 activitats centrades en la formació i la divulgació musicals.

L'Auditori de Girona ha presentat la temporada tardor/Nadal 2023, que comptarà amb 26 propostes d'estils diversos, tant pel que fa a músiques modernes com de clàssica. Grans noms nacionals i internacionals, i una aposta per la descoberta de propostes artístiques són els eixos vertebradors de la nova programació, amb artistes com Rodrigo Cuevas, Stay Homas, Calexico, Víctor Manuel o Jean-Guihen Queyras, entre molts d'altres.

Així mateix, l'Auditori ha avançat alguns dels grans noms de clàssica que hi actuaran el 2024: el tenor Javier Camarena, l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i una Passió segons Sant Joan participativa amb dramatúrgia de Sergi Belbel, entre d'altres. Les entrades i abonaments ja s'han posat a la venda a www.auditorigirona.org

La presentació de la programació ha tingut lloc avui al migdia a l'Auditori de Girona amb el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona en funcions, Quim Ayats, que també ha actuat en representació de la Diputació de Girona; el director de la Fundació Auditori Palau de Congressos, David Ibáñez; la tècnica de música de l'Auditori, Cristina Torres; el director artístic de música clàssica de l'Auditori, Víctor García de Gomar, i el tècnic de música de La Marfà-Centre de Creació Musical, Dani Ortiz.

"Aquest és un programa que està connectat, arrelat al territori, sumat a les grans figures nacionals i internacionals que hi actuaran. Alhora, mantenim el compromís amb les noves creacions. Tot és possible gràcies al fruit d'aliances, gràcies a la suma d'esforços i talents individuals, que converteix Girona en una important capital cultural. L'Auditori, La Marfà i Girona som referència cultural arreu", ha afirmat el vicealcalde en funcions Quim Ayats.

Grans noms en l'àmbit de músiques modernes

Pel que fa a les músiques modernes, el cartell de la nova temporada ofereix una programació estilísticament variada, amb estrenes absolutes i primícies a les comarques gironines. És el cas de l'únic concert a Catalunya de Calexico, a la Sala Montsalvatge, en el marc de la gira del 20è aniversari de Feast of Wire (15 d'octubre). La presentació a Girona de Camino, el darrer treball de la gaditana Niña Pastori (3 novembre). Així mateix, el cartell comptarà amb l'actuació de Víctor Manuel, reconegut cantautor que, als seus 75 anys, oferirà l'espectacle La vida en canciones - El escenario lo cura todo a la mateixa sala (10 de novembre).

El desembre arribarà a l'equipament gironí la proposta de l'artista Rodrigo Cuevas. L'asturià oferirà a la Sala Montsalvatge les cançons del seu darrer disc, en el marc de la gira de "La Romería" (15 de desembre). També en aquest àmbit es comptarà amb l'actuació del grup Stay Homas, una de les propostes emergents més consolidades de l'escena estatal i internacional, que actuarà a la Sala Montsalvatge (2 de desembre).

La Sala de Cambra acollirà l'únic concert a Catalunya de Sophie Auster, una cantant nord-americana que ha estat comparada amb Nina Simone o Billie Holiday, entre d'altres, i que, en un concert coorganitzat amb Temporada Alta, oferirà les cançons del seu darrer disc, Next Time (22 d'octubre).

Finalment, destacar la presència d'Els Amics de les Arts. La banda catalana oferirà a la Sala Montsalvatge un repertori basat en els seus grans èxits i les cançons del seu últim àlbum, Allà on volia, en un concert també coorganitzat amb Temporada Alta (27 d'octubre).

El cicle #Descoberta

Qualitat artística, risc i proximitat són les claus de les propostes programades sota el paraigües #Descoberta, un cicle de tres concerts que tindran lloc damunt de l'escenari de la Sala Montsalvatge. En aquesta ocasió, s'hi podrà veure la proposta d'Alba Careta Group, que presentarà Teia (1 d'octubre). També hi actuarà el duet de veu i violoncel XY, que interpretarà les cançons del seu nou treball, Desglaç, un projecte innovador, poètic i original sorgit d'un viatge de sis mesos per Catalunya instal·lant estudis de gravació en indrets singulars (17 de novembre). Una coproducció del Mercat de Música Viva de Vic i La Marfà - Centre de Creació Musical. I, finalment, el públic podrà escoltar Verde Prato, el projecte de l'artista Ana Arsuaga, que oferirà les cançons del seu darrer treball d'Adoretua (3 de desembre).

(Re)connectant la clàssica

Pel que fa a la música clàssica, la nova temporada aposta per programar formacions internacionals al costat de referències nacionals i estrenes. Una de les propostes que s'hi podran veure és el concert de la GIO Symphonia & Elena Tarrats, que oferiran l'espectacle Ticket to ride: Bach, The Beatles, Bowie i Glass a la Sala Montsalvatge (8 d'octubre). El Quartet Diotima també formarà part del cartell, amb l'estrena mundial, a l'Escenari Montsalvatge, de Pluie Oblique, una composició de Benet Casablancas creada per encàrrec de l'Auditori (22 d'octubre).

Durant les Fires de Girona, l'Auditori comptarà amb diverses propostes que se sumen a la celebració de les festes de la ciutat, com el Concert tradicional de Fires, de la Cobla La Principal de La Bisbal (29 d'octubre) a la Sala Montsalvatge (29 d'octubre) i l'espectacle Un-i-son del Cor Maragall, que tindrà lloc al mateix espai (1 de novembre).

L'únic concert a Catalunya de Jean-Guihen Queyras, un dels millors violoncel·listes del món, tindrà lloc a la Sala de Cambra, on s'hi podrà escoltar el primer lliurament dels dos que farà a Girona basat en Les Suites per a violoncel de Bach (10 de desembre).

I, pel que fa a les festes de Nadal, l'equipament gironí comptarà amb el Festival de Valsos i Danses de l'Orquestra Simfònica del Vallès a la Sala Montsalvatge (29 de desembre) i la tradicional obra de Txaikovski, El Trencanous, amb El Ballet de Barcelona (7 de gener), també en aquest espai.

En l'àmbit de la música clàssica, també s'avancen algunes de les propostes del 2024. Es tracta de l'actuació del tenor Javier Camarena a la Sala Montsalvatge, que oferirà l'únic concert a les comarques gironines amb un repertori de cançons i àries d'òpera (14 de gener); Mussorgsky: Quadres d'una exposició, amb l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu a la Sala Montsalvatge (7 d'abril), i Bach: La Passió segons Sant Joan, un concert de grans dimensions, participatiu i a càrrec de diverses veus gironines, amb dramatúrgia de Sergi Belbel i les actuacions de Jordi Boixaderes i Sílvia Bel, també a la mateixa sala (4 de maig).

13 propostes amb segell Compromís Creació

En el marc del segell Compromís Creació, creat amb l'objectiu d'acompanyar i visibilitzar la feina dels artistes, amb especial atenció als de l'entorn proper, l'Auditori de Girona compta en aquesta nova temporada amb 13 propostes. Una d'elles és el concert de la pianista Clara Peya, que oferirà l'estrena absoluta del seu nou disc a la Sala Montsalvatge (7 d'octubre). També la col·laboració entre el trompetista nord-americà Dave Douglas i la Girona Jazz Project, que oferiran un concert únic, que només es podrà veure a Girona a la Sala de Cambra (12 de novembre).

Una altra de les propostes sota aquest paraigües és la de La Ludwig Band, actualment, una de les bandes més reconegudes de l'escena catalana actual, que oferiran a la Sala Montsalvatge l'estrena absoluta del nou disc, Gràcies per venir (Cerámicas Guzmán, 2023), després d'haver format part del programa d'acompanyament artístic de La Marfà - Centre de Creació Musical (21 d'octubre). La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya portarà a la mateixa sala el Concert de Nadal Emociona't amb la SCCC (24, 25 i 26 de novembre), una proposta amb les veus de Beth, Elena Gadel, La Pau, Mariona Escoda, Miki Núñez i Joan Garrido, que oferiran un recorregut per les melodies nadalenques més inspiradores.

Així mateix, s'hi podrà veure l'espectacle Aigua, de Cor Geriona, formació coral resident de l'Auditori de Girona (23 de desembre). Una altra actuació destacada és la Missa Nelson de Haydn, una proposta de gran format: un concert participatiu amb cors, cantaires, solistes i instrumentistes gironins interpretant la monumental missa estrenada l'any 1798, i també la cantata El gran dia de Girona, del mestre Francesc Civil. Una cita doble que s'estrenarà a la Sala Montsalvatge i oferirà l'oportunitat de revisitar la nostra història i recuperar el patrimoni musical català (29 de setembre).

Finalment, mencionar que el públic podrà gaudir d'El Messies Participatiu, una proposta amb 200 veus professionals i amateurs a l'escenari cantant el reconegut oratori de Händel, a la Sala Montsalvatge (16 de desembre).

Auditori Obert: més enllà de la vessant d'exhibició

 Durant aquesta temporada, en el marc de l'Auditori Obert, el projecte social i educatiu de l'Auditori de Girona, s'oferiran tres projectes participatius, s'estrenarà el sistema de comunicació per a persones amb discapacitat auditiva, se seguirà oferint servei de cangur en algunes de les propostes, i es potenciaran les activitats paral·leles i conferències prèvies als concerts, com les que es realitzaran abans de les actuacions del Quartet Diotima, de Jean-Guihen Queyras, de Rodrigo Cuevas, de Mussorgsky: Quadres d'una exposició i de La Passió segons Sant Joan.

Pel que fa al públic familiar, la nova temporada compta amb les actuacions de Xiula, que presentaran el nou disc a les comarques gironines en un concert a la Sala Montsalvatge (30 de desembre), i també amb 2 Princeses Barbudes, que actuaran a la Sala de Cambra amb el seu espectacle Som i serem, basat en el món dels insectes (26 de novembre).

La Marfà - Centre de Creació Musical: formació i divulgació musicals

En la nova programació de tardor de 2023, La Marfà - Centre de Creació Musical oferirà un total de 24 activitats obertes al públic i enfocades a la formació i la divulgació musicals. Amb aquesta programació, el centre de creació musical de l'Ajuntament de Girona persegueix potenciar la música com a disciplina artística en el territori gironí a través de les seves tres línies principals d'actuació: el suport a la creació, la formació i la divulgació. Així mateix, manté les línies de col·laboració i el vincle amb l'Auditori de Girona, programant activitats amb artistes com Clara Peya, Alba Careta o XY que passaran per La Marfà abans de la seva actuació a l'Auditori de Girona.

En l'àmbit formatiu, s'han organitzat 14 activitats amb l'objectiu de donar eines de creixement tècnic i artístic a músics, i també als i a les professionals de la gestió musical. El programa s'adreça a tot tipus de músics i públics, i inclou tant activitats d'especialització per a músics professionals com activitats d'iniciació per a tothom interessat en la pràctica musical. Hi destaca una nova edició de la jornada de formació sobre organització de festivals i esdeveniments musicals, coorganitzada amb Xàfec - Xarxa de festivals de música de Catalunya; la classe magistral de violí modern amb Èlia Bastida, o les tres sessions que conduiran artistes vinculades al programa de coproduccions de La Marfà: Clara Peya, amb una xerrada sobre els processos creatius de la compositora; Alba Careta, amb una sessió sobre el jazz contemporani d'autor, i Carola Ortiz, amb un taller de cançons tradicionals de la península Ibèrica.

En l'àmbit de la divulgació musical s'han organitzat 10 activitats, entre les quals destaquen la projecció del documental sobre la gravació del disc Desglaç, d'XY, el taller per a públic familiar Istròniks o la posada en marxa per primera vegada d'un club de lectura sobre música i dones conduït per la periodista Anabel Vélez i coorganitzat amb la Biblioteca Salvador Allende.

També s'han previst noves Sessions LP, cicle d'audicions comentades d'àlbums, on els músics Emili Bosch, Carol Duran i Jordi Bastida comentaran discos de referència de Radiohead, Hedningarna i The Stooges respectivament, així com una Sessió LP km 0, centrada en la divulgació d'àlbums d'autoria gironina, amb el duet Arar.

Les inscripcions a les activitats es poden realitzar a través del web de La Marfà - Centre de Creació Musical.

Per a més informació podeu consultar el dossier de premsa.

Tornar