Header: Girona emprèn

Girona Emprèn

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona realitza vídeos tutorials per introduir la ciutadania en el món de la impressió 3D, l’Internet de les coses i la robòtica

El contingut ofereix la possibilitat d’aprendre com funcionen aquestes tecnologies a través de petits projectes que es poden realitzar des de casa o a l’escola

L’Ajuntament de Girona, a través del Laboratori Social d’Innovació, ha publicat una sèrie de vídeos tutorials sobre la impressió 3D, l’Internet de les coses i la robòtica per afavorir la innovació i fomentar l’aprenentatge d’aquestes tecnologies entre la ciutadania. Es tracta de projectes que es poden realitzar des de casa o des de l’escola.  

“Tenim el repte d’aconseguir que Girona sigui cada vegada més tecnològica, en tots els sentits, i que sigui un sector de creació d’oportunitats. Estem posant molts esforços en potenciar les eines de formació i coneixement per al conjunt de la població, obertes a tothom que hi estigui interessat. Aquesta sèrie de vídeos se centra en alguns dels aspectes més destacats de les noves tecnologies, i demostren les possibilitats del Laboratori Social d’Innovació que hem creat des de Promoció Econòmica”, afirma la tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana Yanes.  

En cada vídeo es fa una introducció de la tecnologia i de les eines bàsiques per poder testejar-la, així com d’altres aspectes tècnics sobre el seu funcionament. Les persones interessades en acostar-se a aquestes tecnologies poden aprendre-les a partir de diferents projectes a través dels quals s’explica el programari i el maquinari necessari, així com els passos a seguir per a la impressió d’objectes en 3D, la sensorització i la monitorització d’elements físics per a l’obtenció de dades (IoT) o la programació de respostes automatitzades (robòtica).

Els vídeos, d’uns 15 minuts de durada, expliquen pas per pas com fer un disseny i la impressió d’un senzill joc de taula en 3D, crear un sistema d’alarma que notifiqui al mòbil quan arriba una carta a la bústia o programar una placa robòtica per a automatitzar i domotitzar l’habitació. L’objectiu és facilitar els conceptes d’aquestes tecnologies i els coneixements, els procediments i les actituds relacionades amb aquestes, així com inspirar a les persones joves a realitzar projectes amb una metodologia STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques). 

Aquests tutorials, elaborats pel Laboratori Social d’Innovació de l’Ajuntament de Girona, complementen la sèrie de 6 vídeos d’introducció a aquestes i altres tecnologies (realitat virtual, videojocs i big data) realitzats l’any 2020. La producció dels vídeos s’ha finançat amb un ajut econòmic de la convocatòria 2021 de subvencions per fomentar projectes i accions de promoció econòmica, adreçada als membres de la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE), de la Diputació de Girona.

A més, el mes de novembre, i dins les activitats que està programant el Laboratori Social d’Innovació per aquesta tardor, es realitzarà una sessió pràctica de disseny i tecnologies en el taller de fabricació. 
Els vídeos es poden visualitzar al canal YouTube de l’Ajuntament de Girona, i a l’apartat Càpsules tecnològiques del Laboratori Social d’Innovació. 

Tornar