Notícies | Girona Emprèn
L’Ajuntament de Girona manté els Ajuts Aixequem Persianes a setze barris de la ciutat en la convocatòria d’enguany
Hi haurà dos períodes de presentació de sol·licituds, un de l'1 d’agost al 30 de setembre de 2021, i un altre de l'1 de desembre de 2021 al 31 de gener de 2022.
L’Ajuntament de Girona mantindrà aquest any els Ajuts Aixequem Persianes a un total de setze barris de la ciutat en la convocatòria 2021. L’objectiu d’aquesta subvenció és fomentar la implantació d’activitats econòmiques en els locals, carrers i barris més afectats per la situació econòmica i l’atur, i millorar així la cohesió social a la ciutat. La convocatòria per presentar les sol·licituds es farà en dos períodes, un de l'1 d’agost al 30 de setembre de 2021, i un altre de l'1 de desembre de 2021 al 31 de gener de 2022.
Un any més, el consistori destinarà 30.000 euros a aquests ajuts, que es repartiran entre els barris de Sant Narcís, Santa Eugènia, Can Gibert del Pla, Campdorà, Carme, Eixample Sud, Font de la Pólvora, Gavarres, Hortes, La Creueta, Mas Xirgu, Pedreres, Pedret, Pont Major, Torre Gironella i Vila-roja. Aquestes zones s’han seleccionat a través d’uns criteris objectius, basats en informes tècnics municipals, estudis de consultoria d’implantació comercial i l’anàlisi sociodemogràfica dels barris. Totes elles tenen unes característiques comunes com són una taxa d’atur més elevada que la mitjana municipal i un número molt alt de locals comercials buits.
“Segons l'actualització del pla de comerç, les conseqüències de la pandèmia van afectar sobretot al centre de la ciutat, més que no pas a les botigues de barri. Però és evident que les restriccions provocades per la COVID-19 han fet molt mal al sector en el seu conjunt, també a les zones més perifèriques. Per això, i dins el conjunt d'ajudes que hem donat al comerç per afrontar la situació, tenia més sentit que mai mantenir el programa de l'Aixequem Persianes, perquè ara és quan més hem d'estar al costat de les persones que volen obrir nous negocis. I no només per al propi teixit comercial, sinó per recuperar la vitalitat dels nostres carrers”, ha destacat la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes.
Com en l’anterior edició, el règim de concessió d’aquestes subvencions serà el de concurrència competitiva mitjançant convocatòria oberta, i es valoraran les sol·licituds a través de diferents criteris. Aquest any es puntuarà més alt els projectes d’autoocupació, aquells que es basin en principis de l’economia social, els que estiguin promoguts per joves, majors de 45 anys, dones, o víctima de violència de gènere, les iniciatives innovadores i singulars i els projectes que avalin una viabilitat tècnica i econòmica o que suposin una aportació positiva a la complementarietat del “mix comercial” de la zona, entre d’altres.
L’ajut consisteix en subvencions econòmiques directes a fons perdut amb un import màxim de 3.500 euros per a l’establiment i l’inici de l’activitat i la compra de maquinària, utillatge, noves tecnologies o mobiliari associat a l’activitat. La subvenció s’atorga a iniciatives que es vulguin establir en locals comercials d’aquests sectors de la ciutat, ja siguin projectes cooperativistes o persones físiques o jurídiques amb projectes d’emprenedoria o experiències singulars que contribueixin a dinamitzar zones emblemàtiques o incentivar sectors en risc. Els locals on s’implantin les noves activitats han de ser locals oberts al públic i ha de fer almenys 3 mesos que estan tancats i sense activitat econòmica.
Aquesta subvenció, que va néixer el 2013, s’emmarca en el Pla estratègic de subvencions de l’Ajuntament de Girona. La prova pilot es va iniciar al barri de Sant Narcís, especialment afectat per les obres del TAV. Posteriorment, es va ampliar als barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla i, des de llavors, i a través de les diferents convocatòries anuals que s’han anat publicant, els ajuts han tingut una positiva i constant demanda de sol·licituds però també fluctuant i amb alts i baixos. Alguns anys s’ha comptat amb moltes sol·licituds (2016) i altres amb demandes més baixes (2018). Des de l’any passat, els ajuts s’han estès a 13 barris més de la ciutat que tenen unes característiques comunes, com són una taxa d’atur més elevada que la mitjana municipal i un número molt alt de locals comercials buits.
Nota: Si algun mitjà de comunicació vol fotos de l’acte, cal que enviï un correu a comunicacio@ajgirona.cat i els hi farem arribar.