Header: Oficina per la Sostenibilitat

Oficina per la Sostenibilitat

Bàner: nou sistema de recollida de residus | Neteja i Residus

Residus | Oficina per la Sostenibilitat

Residus

Quan parlem de residus, a tots ens sona la regla de les 3R. Aquest concepte va sorgir d'una proposta feta per l'organització no governamental Greenpeace i que el Japó va defensar durant una cimera del G8 el 2004. Aquesta regla es va proposar amb l'objectiu de reduir els residus generats tenint en compte tres conceptes: reduir, reutilitzar i reciclar. Actualment, aquest terme s'ha expandit i es parla de la regla de les 5R i fins i tot de 7 o 10R, afegint termes com: rebutjar, reparar, retornar, redissenyar, recuperar, renovar, etc.

Independentment de quants conceptes R es vulguin aplicar, es poden agrupar en tres vessants:

  • Prevenció de residus: s’hi inclourien els conceptes de reduir i rebutjar. El millor residu és el que no es genera. Evitar els productes d'un sol ús i comprar el que es necessiti pensant en la longevitat de la seva funció.
  • Consum responsable: s’hi inclourien reutilitzar, reparar, recuperar, etc. Valora el que tens, cuida-ho i arregla-ho quan calgui. És la millor forma d'allargar la vida dels productes i evitar comprar compulsivament sense donar valor als efectes materials.
  • Processament de deixalles: inclouria els termes de reciclar, compostar, retornar, etc. Un cop no es pugui donar més ús a un producte, hi ha opcions per reciclar-lo i utilitzar els seus components o matèria primera per crear-ne un altre.

No és important quantes R s’afegeixin, sinó el concepte general d'aconseguir reduir al màxim els residus produïts. L’Ajuntament de Girona, basant-se en aquesta filosofia, treballa per reutilitzar i reciclar els residus generats, per aquest motiu aplica tractaments específics de reciclatge per a cada residu. 

RESIDUPLANTA DE RECICLATGEPROCEDIMENTPRODUCTE OBTINGUT
Envasos lleugersPlanta de classificació i triatge de CelràEs trituren i es compacten.Es transporten a les empreses de reciclatge.
Fracció orgànicaPlanta de compostatge de SoliusDescomposició microbiològica.Compost (adob orgànic).
Paper i cartróTractador Tirgi de CelràEs premsa i es fan bales, que es trituren i remullen per extreure’n la tinta.Paper reciclat.
VidreInstal·lacions de classificació Santos Jorge de Mollet del VallèsSe separa per colors, s’esmicola, se’n treuen les impureses (etiquetes, taps, plàstic...) i es fon.Vidre reciclat.
RestaIncineradora de Campdorà, gestionada per TrargisaS’incinera per obtenir energia calorífica.Energia elèctrica.
RobaPrograma Roba amiga de l’entitat social ADADEs recull la roba donada.Venda de roba de 2a mà.
Residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE)Planta de tractamentEls que es poden recondicionar es recullen al domicili gratuïtament.
Els que no, es deixen a la deixalleria.
Els reutilitzables es venen al mercat de 2a mà de la deixalleria de Sarrià de Ter.

Més informació

Per obtenir més informació sobre les accions de l’Ajuntament de Girona i les seves mesures de prevenció i mètodes de reciclatge utilitzat, consulteu a:

Logos Objectius desenvolupament sostenible 11, 12, 13, 14 i 15 | Oficina per la Sostenibilitat

Accions vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030, principalment al:
  • Objectiu 11. Ciutats i comunitats sostenibles
  • Objectiu 12. Consum i producció responsable
  • Objectiu 13. Acció climàtica
  • Objectiu 14. Vida submarina
  • Objectiu 15. Vida d'ecosistemes terrestres