Header: Oficina per la Sostenibilitat

Oficina per la Sostenibilitat

Ruta de navegació

Males herbes | Oficina per la Sostenibilitat

Herbes silvestres urbanes de la ciutat de Girona

Si ens hi fixem mentre passegem, ens adonarem que s'obren pas entre les esquerdes del paviment i els murs, nombroses petites plantes reivindicant el seu espai a la ciutat. Aquestes plantes sovint desconegudes per molts de nosaltres, les acostumem a denominar "males herbes" i comparteixen els carrers amb nosaltres sense que a vegades ens adonem de la seva presència. Però realment sabem què hi fan a la ciutat? Aquestes plantes amb les quals convivim en l'àmbit urbà solen ser espècies de creixement ràpid, amb una alta producció de llavors, i que viuen en ambients rics en nitrogen com els sòls urbans. 

Tot i l'estigma que han portat durant anys, les considerades “males herbes” de carrer, presenten importants beneficis per a les ciutats i el seu equilibri natural. En primer lloc, afavoreixen la biodiversitat i la vida a les àrees urbanes. Els petits pol·linitzadors, com ara les abelles o les papallones, aviat s’acosten atrets per les seves flors, i alhora, serveixen d’aliment d'altres animals com les aus i petits rèptils. D'altra banda, donen suport a la lluita contra la contaminació ambiental i el canvi climàtic, el filtratge de l’aigua d’escorrentia i la prevenció de l’erosió pluvial, i en general reconverteixen les ciutats en llocs molt més amables i plens de vida.

Males herbes. Temps de Flors | Oficina per la Sostenibilitat

Coneixeu-les per Temps de Flors

Des de l’Oficina per la Sostenibilitat i la secció de Paisatge i Biodiversitat de l’Ajuntament de Girona, ara que som primavera i en el marc immillorable de Temps de Flors, volem animar als ciutadans i ciutadanes a conèixer més sobre les herbes silvestres que creixen en els carrers del nostre veïnat. 

Per fer-ho, hem elaborat una breu guia per a la introducció a les plantes silvestres de la ciutat, amb algunes de les espècies més comunes que podem trobar a la ciutat. Aquesta guia pretén ser un suport per a reconèixer aquelles herbes amb les quals compartim carrers, i que les puguem sentir una mica més familiars.

Us engresquem que feu cerca i coneixença de les plantes de vorera de Girona i les compartiu amb nosaltres. Seguiu-nos al compte d'Instagram @oficinasostenibilitat_gi per a participar del projecte i conèixer totes les novetats.

Logos Objectius desenvolupament sostenible 11, 13 i 15 | Oficina per la Sostenibilitat

Accions vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030, principalment al:
  • Objectiu 11. Ciutats i comunitats sostenibles
  • Objectiu 13. Acció climàtica
  • Objectiu 15. Vida d'ecosistemes terrestres