Header: Oficina per la Sostenibilitat

Oficina per la Sostenibilitat

Ruta de navegació

Males herbes | Oficina per la Sostenibilitat

Herbes silvestres urbanes de la ciutat de Girona

Si ens hi fixem mentre passegem, ens adonarem que s'obren pas entre les esquerdes del paviment i els murs, nombroses petites plantes reivindicant el seu espai a la ciutat. Aquestes plantes sovint desconegudes per molts de nosaltres, les acostumem a denominar "males herbes" i comparteixen els carrers amb nosaltres sense que a vegades ens adonem de la seva presència. Però realment sabem què hi fan a la ciutat? Aquestes plantes amb les quals convivim en l'àmbit urbà solen ser espècies de creixement ràpid, amb una alta producció de llavors, i que viuen en ambients rics en nitrogen com els sòls urbans. 

Tot i l'estigma que han portat durant anys, les considerades “males herbes” de carrer, presenten importants beneficis per a les ciutats i el seu equilibri natural. En primer lloc, afavoreixen la biodiversitat i la vida a les àrees urbanes. Els petits pol·linitzadors, com ara les abelles o les papallones, aviat s’acosten atrets per les seves flors, i alhora, serveixen d’aliment d'altres animals com les aus i petits rèptils. D'altra banda, donen suport a la lluita contra la contaminació ambiental i el canvi climàtic, el filtratge de l’aigua d’escorrentia i la prevenció de l’erosió pluvial, i en general reconverteixen les ciutats en llocs molt més amables i plens de vida.

Males herbes. Temps de Flors | Oficina per la Sostenibilitat

Coneixeu-les per Temps de Flors

En el marc immillorable de l’exposició de “Girona, Temps de Flors” volem animar-vos a conèixer aquestes plantes espontànies que creixen als nostres carrers. 

Podeu visitar l’exposició que hi ha al camí de la Reina Ermessenda, el camí paral·lel al riu el Galligants, que va des de la plaça dels Jurats fins a la font del Bisbe. 

Us animem a conèixer més sobre les herbes espontànies que creixen en els carrers del vostre veïnat. Per fer-ho, hem elaborat una breu guia per a la introducció a les plantes silvestres de la ciutat, amb algunes de les espècies més comunes que podem trobar a la ciutat perquè les puguem sentir una mica més familiars.

Logos Objectius desenvolupament sostenible 11, 13 i 15 | Oficina per la Sostenibilitat

Accions vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030, principalment al:
  • Objectiu 11. Ciutats i comunitats sostenibles
  • Objectiu 13. Acció climàtica
  • Objectiu 15. Vida d'ecosistemes terrestres