Header: Gent Gran i accessibilitat

Gent gran i accessibilitat

Ruta de navegació

Publicador de continguts

ECOM llança una enquesta per conèixer l’ús i el funcionament dels busos interurbans de Catalunya per part de les persones amb discapacitat

L'enquesta permetrà recollir dades sobre l'accessibilitat del transport en bus interurbà i com s'opera a tot el territori. El termini per participar en l’enquesta serà fins al 20 de novembre de 2023.

L’objectiu de l’enquesta és saber si les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda estan fent servir aquest servei i, en cas que no, conèixer les raons per les quals no s’utilitzen, ja que s’ha detectat que molt sovint és degut a problemàtiques d’accessibilitat del servei o d’un funcionament que no resulta pràctic i que limita l’autonomia de la persona.

Un dels punts centrals de l’enquesta és l’anàlisi del “protocol a demanda”, una pràctica que ha estat identificada en aquests grups de treball com un buit legal en els serveis de bus interurbà. Aquest “protocol” obliga a les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda a demanar amb 48 o 72 hores d’antelació un autobús adaptat, una pràctica que és clarament discriminant. Des dels grups de treball del projecte s’ha identificat la problemàtica i s’ha volgut donar visibilitat a aquesta situació amb la finalitat de promoure canvis significatius en la normativa.

ECOM, com a defensora dels drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica i partidària d’impulsar l’ús del transport públic en detriment del vehicle privat per avançar cap a una mobilitat més sostenible, vol a través d’aquesta enquesta poder conèixer els motius que estan privant al col·lectiu d’arreu de Catalunya beneficiar-se del servei d’autobusos interurbans, igual que la resta de la població de Catalunya.

L’enquesta que ha llançat ECOM pregunta les persones si estan fent servir aquest servei i, en cas afirmatiu, planteja preguntes concretes sobre si poden fer servir el servei de manera autònoma; si cal una reserva prèvia del servei; com i quan es fa aquesta reserva, en cas que s’hagi de fer; si hi ha espais reservats en els autobusos per a persones amb mobilitat reduïda..., entre moltes altres qüestions.

ECOM va néixer el 1971 com un moviment associatiu, que aglutina actualment 120 entitats de persones amb discapacitat física i orgànica de tota Espanya (108 de Catalunya), i el 2007 va impulsar la creació de la Fundació ECOM. Aquestes organitzacions, que s’aglutinen sota la marca ECOM, actuen amb doble missió: per una banda, defensar l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat física per assolir la plena inclusió social i millorar la seva qualitat de vida, amb l’empoderament de les persones com a eix vertebrador; i per l’altra, enfortir el sector associatiu de la discapacitat física a través de la participació, la representació i el seu empoderament.

Les persones interessades a poder respondre aquesta enquesta, la troben disponible al web d’ECOM així com als seus perfils de xarxes socials, a Twitter i Facebook. El termini per participar en l'enquesta serà fins al 20 de novembre de 2023.

Font: ECOM

Més informació
Tornar