Notícies | Gent gran i accessibilitat
L’acció “Truca a la porta” per conscienciar i detectar situacions de soledat en persones grans torna a Girona i s’amplia al barri de Palau
L’Ajuntament de Girona, la Fundació “la Caixa” i Creu Roja han posat en marxa la segona edició d’una campanya de sensibilització per implicar la ciutadania i afrontar situacions de soledat no desitjada en la gent gran fent visible la realitat que s’amaga rere algunes portes.
A Girona, el programa es va iniciar dins d’una prova pilot l’any 2013, de la mà d’un equip d’intervenció de Creu Roja al Barri Vell-Mercadal, i el 2017 ja es va ampliar al barri de Sant Narcís.
Amb l’objectiu de detectar possibles situacions de soledat no desitjada en la gent gran, el programa Sempre Acompanyats ha llançat a Girona la segona edició de l’acció “Truca a la porta”. La campanya l’han posada en marxa l’Ajuntament de Girona, la Fundació “la Caixa” i la Creu Roja per implicar la ciutadania i afrontar situacions de soledat no desitjada en la gent gran fent visible la realitat que s’amaga rere algunes portes. Com a novetat, aquest any l’acció s’ampliarà al barri de Palau de Girona.
La iniciativa, impulsada als territoris en els quals es desplega el programa, neix amb la voluntat de conscienciar sobre la realitat de la soledat i la importància de crear vincles. A més, s’obre a la ciutadania per captar voluntaris, detectar situacions de soledat i destacar la tasca de les entitats que treballen al territori.
La campanya “Truca a la porta” estarà activa durant el mes d’octubre als espais públics de la ciutat. El telèfon de contacte tant per participar-hi com per alertar d’una possible situació de soledat és el 900 223 040, en horari de dilluns a divendres, de 9 a 17 h.
El programa Sempre Acompanyats considera les persones grans com a subjectes actius i parteix de les seves necessitats, els seus interessos i les seves capacitats per ajudar-les a afrontar la seva pròpia situació de soledat mitjançant el foment de relacions socials significatives i el reforç de les fortaleses personals. En el conjunt d'Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1% de la població i la previsió és que aquest percentatge augmenti fins a un 24,9% l’any 2068. A la capital gironina, les persones més grans de 65 anys representen el 15,63% de la població.
La regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi, ha exposat la necessitat “d’avançar en polítiques d’atenció a la gent gran, un col·lectiu cada vegada més nombrós i que pateix més risc d’aïllament”. “Els confinaments arran de la pandèmia han posat de manifest la necessitat de tenir detectats els casos de soledat i poder-hi actuar ràpidament en funció de les necessitats de cada persona. Per això la col·laboració entre l’Ajuntament i empreses i entitats és imprescindible per guanyar efectivitat i posar més recursos a l’abast de la gent gran que ho necessita. En aquest sentit, l’acció ‘Truca a la porta’ encaixa perfectament amb aquesta voluntat”, ha afegit Pi.
Girona va començar a implementar el programa l’any 2013, de la mà d’un equip d’intervenció de Creu Roja al Barri Vell-Mercadal, formant part dels territoris que conformaven la prova pilot a Catalunya, juntament amb Tortosa i Terrassa. Posteriorment, la iniciativa es va consolidar i el 2017 es va ampliar al barri de Sant Narcís. Enguany està previst fer-lo extensible al barri de Palau, i compta amb la implicació de 20 entitats socials i 39 voluntaris.
La soledat, una realitat ineludible
El confinament i l’aïllament social provocat pel context d’emergència sanitària ha pogut agreujar les situacions de soledat en la gent gran. Segons una enquesta en línia feta durant el confinament i dirigida a persones que participen en el programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, la prevalença de la soledat se situava en el 54,04 %. Es tracta d’una xifra a l’alça en comparació amb la prevalença detectada en l’enquesta que es va fer en el marc del programa Sempre Acompanyats el 2018, que estimava en el 39,8 % la soledat emocional i en el 29,1 % la soledat social en aquest col·lectiu. A més, l’últim estudi dut a terme per l’entitat revela que més del 34 % de les persones enquestades reconeixen haver tingut pensaments negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i malestar.
El programa de Gent Gran de la Fundació “la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu estratègic abordar els nous desafiaments que es presenten en la vellesa i, en aquesta línia, ha llançat l’informe El repte de la soledat en la gent gran. Es tracta d’una publicació composta de dos volums: el primer planteja reflexions per avançar en el coneixement de la soledat i inclou diferents mirades des de l’àmbit acadèmic (la salut, la demografia, la gerontologia…); el segon recull la metodologia d’intervenció avaluada i consolidada als diferents municipis del territori espanyol en els quals es desplega el programa Sempre Acompanyats.
El programa es porta a terme a 14 ciutats del territori espanyol i l’últim any ha atès més de 660 persones. S’hi han implicat 379 entitats vinculades als barris on s’implementa i hi participen més de 200 persones voluntàries.