Consell de la Formació Professional i Ocupacional de Girona (FPO)
Què és el Consell FPO?
El Consell Municipal de la Formació Professional i Ocupacional de Girona és un òrgan de participació sectorial de caràcter consultiu, d’assessorament i proposta en temes de formació professional i ocupacional a la ciutat, promogut per l’Ajuntament de Girona.
Es constitueix com a plataforma estable de treball, debat i proposta, en el qual han de poder participar tots els agents educatius, socials i econòmics que operen a la ciutat i àrea d’influència, així com les organitzacions empresarials i les entitats públiques i privades de tot l’àmbit de la formació professional i ocupacional, tant reglada com no reglada.
- Exercir la funció assessora davant l’Ajuntament i altres estaments que ho requereixin.
- Demanar informació sobre qualsevol matèria que afecti el seu camp d’actuació i elevar informes i propostes sobre qüestions relacionades amb les seves finalitats.
- Promoure una formació professional i ocupacional innovadora, emprenedora, inclusiva, coeducadora i oberta a Europa.
- Participar de manera conjunta en la planificació integrada, coherent i compensadora dels estereotips sexistes de les ocupacions, de l’oferta de la formació professional i ocupacional, d’acord amb les necessitats emergents del sector econòmic i social de la ciutat de Girona i la seva àrea d’Influència.
- Fer recomanacions als departaments de les institucions corresponents per incidir en la programació de la formació professional i ocupacional, vinculada a les necessitats de l’entorn econòmic i social.
- Fer el seguiment de l’aplicació del mapa educatiu de la formació professional i ocupacional de la ciutat i fer propostes, si escau, a l’Administració competent.
- Aprofitar mecanismes i instruments d’observació permanent de la formació professional i ocupacional, i del sector empresarial de la ciutat, que serveixin per facilitar elements i criteris per a la planificació de l’oferta.
- Difondre i promoure de manera coordinada l’oferta de formació professional i ocupacional de la ciutat.
- Establir sinergies i millorar la coordinació entre el sistema de formació professional inicial, centres de formació de persones adultes i programes i actuacions de formació ocupacional.
- Potenciar l’orientació acadèmica i professional, no sexista ni estereotipada, en les diferents etapes educatives per definir itineraris formatius o de transició al món laboral.
- Promoure i impulsar projectes per a la transició de l'escola al món del treball.
- Donar suport a la implementació de la formació professional dual i al projecte d’integració de la FP (FPCAT) a la ciutat.
- Promoure mecanismes entre els diferents agents municipals per establir una xarxa a la ciutat i a l’àrea d’influència que, coordinadament, impulsi serveis i programes per a la formació professionalitzadora i l’ocupació no estereotipada.
- Vetllar per la incorporació de persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social al sistema ordinari de formació professional i ocupacional de la ciutat i promoure-ho.
- Facilitar l’aprenentatge transnacional de l’FP a la ciutat, potenciant la mobilitat europea de professors i estudiants.
- Generar espais de debat, d’intercanvi d’experiències i bones pràctiques amb la participació dels diferents agents educatius, socials i econòmics vinculats a la formació professional i ocupacional de la ciutat. Així com també, organitzar jornades o conferències de sensibilització i divulgació de l’activitat del Consell.
- Vetllar per la igualtat de gènere de manera transversal en el funcionament, composició i activitat que desenvolupi el Consell.
En el Consell hi participen representants dels diversos agents educatius, socials i econòmics de la ciutat i de la seva àrea d’influència:
- Regidors/ores dels diferents grups municipals
- Personal tècnic de les diferents àrees de l’Ajuntament de Girona
- Altres administracions (Generalitat, Diputació i Consell Comarcal)
- Organitzacions empresarials (Cambra de Comerç de Girona, FOEG, PIMEC)
- Empreses d'FP Dual
- Sindicats
- Centres de formació professional
- Centres de formació ocupacional
- Universitats
- Entitats del tercer sector
- Estudiants de formació professional i ocupacional
- Associacions de pares i mares d'alumnat de cicles formatius
Membres de la corporació al Consell Plenari
Legislatura 2023-2027
President: Lluc Salellas Vilar
Vicepresidenta: Raquel Robert Rubio
Vicepresidenta: Queralt Vila Vergès
1. Sílvia Aliu Gifre
2. Gemma Geis Carreras
3. Àdam Bertran i Martínez
4. Maximiliano Fuentes Codera
5. Jaume Veray Cama
6. Francisco Javier Domínguez García
Direcció
L’estructura del Consell està encapçalada pels òrgans de govern i de participació següents:
- La Presidència
- Dues Vicepresidències
- El Ple
- La Comissió Permanent
- Les Taules de treball
Secretaria
La secretaria del Ple correspondrà al secretari/ària general de l’Ajuntament o personal funcionari en qui delegui, que actuarà amb veu però sense vot i serà a qui correspondrà aixecar les actes de les sessions. La secretaria de la Comissió Permanent i de les Taules de treball correspondrà al tècnic municipal responsable de la Secretaria Tècnica del Consell.