Header: Bòlit

Bòlit
Centre d'Art Contemporani. Girona

Ruta de navegació

The Bluebird Call - Exposicions 2023 | Bòlit

The Bluebird Call

Mal Pelo

Del 26 d'octubre de 2023 al 28 de gener de 2024

Bòlit_LaRambla i Bòlit_PouRodó 

Inauguració: dijous 26 d'octubre, 19 h

The Bluebird Call és una nova proposta expositiva de Mal Pelo que es mostra en dos dels espais del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona. 

A l’espai de Bòlit_LaRambla es presenta Bosc Tancat, una instal·lació immersiva composta per una seqüència de vídeo, àudio i il·luminació inspirada en el poema Separation de John Berger.

Al Bòlit_PouRodó es pot veure Taller-Memòria, que aplega materials fruit de l’experiència de més de trenta anys de processos de creació del grup establert a Celrà a través de diversos vídeo creacions, documentals i obra plàstica. 

María Muñoz i Pep Ramis són un grup de creació escènica compartida que, des de 1989, ha desenvolupat el seu propi llenguatge artístic a través del moviment i la creació de dramatúrgies que inclouen text, bandes sonores originals, construcció d’espais i artefactes únics. Són, alhora, un duet i una comunitat.

Aquesta proposta reivindica, per una banda, la idea de trajectòria en un moment com l’actual en que es premia, més que mai, la novetat, el “talent jove”, donant a lloc a un escurçament evident de les carreres artístiques. Per l'altra, posa en valor el sistema de relacions que Mal Pelo ha teixit fins a construir una comunitat, que té la seu física al Mas Espolla de Celrà amb el projecte del Centre de Creació L’animal a l’esquena.

L’exposició es converteix, així, en un lloc d’acollida i de refugi, un recorregut per universos creatius corals, que fan indistingibles la memòria personal de la col·lectiva a partir dels gestos, accions, coreografies i gires que s’han compartit.

BOSC TANCAT - Bòlit_LaRambla

A través dels temps i les generacions ens seguim preguntant per la nostra identitat, pel nostre lloc, pel nostre futur. 

Inspirats en la ambivalència de l’individu i la comunitat, i a partir del poema de John Berger Separation, ens endinsem en el viatge, en la migració, en la pèrdua del lloc com a referent, en la necessitat de viure amb un sentit de pertinença. Caminem cap allà on voldríem ser. A través de mil·lennis hem creuat boscos, tundres i rius per trobar el nostre lloc.

Si el caminar és el principi motor de la nostra dinàmica, les preguntes ho són de la nostra identitat.
Què deixem al palmell de la nostra mà per donar a les noves generacions?

DIRECCIÓ ARTÍSTICA
María Muñoz, Pep Ramis

INTÈRPRETS
Federica Porello, Leo Castro, Enric Fàbregas, Miquel Fiol, Zoltan Vakulya, Ona Fusté, Dani Claret, Piero Steiner, Luis García “Fruta”, Pere Joseph, Cecilia Colacrai, Milagros García, Glòria Ros, Inés Muñoz, Quiteria Muñoz, Aura Fábregas, Fátima Campos, Arianna Bonacina, Paula Claveras, Paula Ramis, Martí Ramis, María Muñoz, Pep Ramis

REALITZACIÓ VÍDEO
Pep Ramis, Leo Castro, 2023

POEMA
John Berger

CÀMERA
Ciril Barba

CÀMERA DRON
Rodrigo Olivas, Elisa Muñoz

MÚSICA
Joel Bardolet

MÚSICS
Joel Bardolet / violí, Jaume Guri / violí, Miquel Jordà / viola, Daniel Claret / cello 

IL·LUMINACIÓ
August Viladomat

MUNTATGE
Adrià Miserachs, Carles Juan-Torres, Andreu Bramon

TALLER-MEMÒRIA - Bòlit_PouRodó

La dansa és una vivència física immediata, però la seva poesia és complexa i s’estén al temps. És la urgència de començar a somiar sentida al cos, és el moviment que emergeix amb força, són les imatges que es precipiten buscant un context que les animi. És també el silenci, i és aquí i ara.

A través del cos sentim el món, entenem què ens passa i finalment, a l’altre. El cos, atent, ens obre camins de percepció i reacciona davant allò que l’envolta associant amb increïble rapidesa elements de la nostra memòria, imaginació i història.

Quan ballem, escrivim amb el moviment de manera concreta i precisa. Habitem un espai que inclou no només allò que veiem a primera vista, sinó també allò que és a la perifèria de la nostra visió i, de vegades, de la nostra comprensió.

Connectem els elements fragmentats del món amb el nostre propi cos; estem en diàleg constant entre “el dins” –el discurs intern– i “el fora”. Els grans temes ens plantegen moltes preguntes i les respostes que trobem des del cos ens permeten parlar d’altres coses essencials que apareixen inesperadament.

El nostre desig és oferir gestos precisos que interroguin la realitat. Moure’ns sense concessions cap a un lloc que exposi la nostra vulnerabilitat i, alhora, la nostra capacitat de crear. Al món en què vivim sobrecarregats per un excés d’informació, ens obrim pas amb el nostre ofici, amb el llenguatge de la dansa. No sempre és fàcil, però sempre és possible.

Benvingudes i benvinguts al nostre taller, on trobareu retalls de memòries dels nostres espectacles, descarts dels processos de creació que reprenem des d’una nova perspectiva i derives creatives de materials que, creats per a un espectacle en concret, s’han acabat transformant en altres formats. Trobareu, també, elements de vegades repetits i de vegades deslocalitzats, creant noves harmonies o inesperats contrastos. I trobareu, finalment, la idea d’un lloc, d’un refugi temporal on esperem que els elements escènics, la il·luminació i el so ressonin al vostre present i la vostra imaginació.

María Muñoz-Pep Ramis. Ballarins i coreògrafs. Directors del grup Mal Pelo i del centre de creació L’animal a l’esquena, Celrà, Girona.

DIRECCIÓ
Pep Ramis-María Muñoz

EDICIÓ VÍDEO CREACIONS
Leo Castro

PAISATGE SONOR Bòlit_Pourodó i Bòlit_LaRambla
Fanny Thollot 

COORDINACIÓ TÈCNICA
August Viladomat

MUNTATGE TÈCNIC IL·LUMINACIÓ
August Viladomat, Punt de Fuga

MUNTATGE TÈCNIC SO
Andreu Bramon

COMUNICACIÓ
Eduard Teixidor

PRODUCCIÓ
Mamen Juan-Torres

ADMINISTRACIÓ
Gemma Massó

 

Activitats

Visita comentada a l’exposició
A càrrec de Mal Pelo
Dissabte 11 de novembre de 2023
12 h
Bòlit_LaRambla

 

Fitxa - Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Dades de contacte:
Rambla de la Llibertat, 1
17004 GIRONA

Horari d'obertura:
De dilluns a divendres de 9 a 20 h
Dissabtes de 9 a 14 h i de 15 a 19 h
Diumenges i festius de 9 a 14 h

Bòlit. Centre d'Art Contemporani. Girona (fitxa + presentació)

Bòlit, Centre d'Art Contemporani

Dades de contacte:
Plaça del Pou Rodó, 7-9
17004 GIRONA
+ 34 972 427 627
bolit@ajgirona.cat

Horari:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabtes: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius: 11 a 14 h