Els desconeguts de sempre | Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona
Centre d'Art Contemporani. Girona
Els desconeguts de sempre. Personatges singulars en la cultura contemporània
Artistes: Francesc Artigau, La Mamarra i el Manxaire, Lurdes Basolí i Albert, Albert Boada Feliu ‘La Bèstia’, Guillem Cifré, Damià Escuder, Julià de Jòdar i Càscares, Robin i el Xinès de Badalona, Jordi Morató i Josep Pujiula ‘Garrell’, Gabriel Morvay, Pere Noguera i Jaumet del Flabiol, Tere Recarens i en Taranto, Josep Maria de Sucre, Josefa Tolrà, Armand Cardona Torrandell i altres persones extraordinàries.
Comissaris: Julià Guillamon, Adrià Pujol
A les viles i ciutats del món sempre hi ha hagut persones singulars, populars, de vegades temudes i esquivades, sovint humiliades per la multitud, en general uns tipus estimats i glossats com una raça extravagant. Entre el pintoresquisme i la humanitat deformada, i per la seva condició d’excèntrics, aquests personatges permeten al grup d’establir col·lectivament on són els topalls del que és normal o acceptable.
D’altra banda, sovint han viscut instal·lats «a la pista», això és la plaça, el carrer, l’escenari humà del deliri i de la infantilització. A ells se’ls han autoritzat tot un seguit de conductes que ningú més no es podia permetre el luxe de tenir si no volia que el prenguessin, precisament, per un llampat. Vista així, la figura del singular s’assembla una mica a la del bufó de la cort, que podia cabriolejar, ser un pocavergonya i dir grans veritats a la cara de l’audiència, però també recorda el prototip del geni incomprès, de l’artista únic que aquesta exposició vol homenatjar.
Singulars, excèntrics, foraviats, la figura del boig o ‘singular anecdòtic’ és molt present en la cultura popular i en les obres de tall artístic. Cada poble té el seu o el seus personatges que han estat determinants per sobreviure a l’hostilitat d’alguns d’aquests llocs; en són el seu innegable patrimoni.
Aquests tipus de personatges són un pretext per a l’anecdotari, un referent d’extravagància, fan brillar la comunitat des de la seva diferència i executen tot allò que nosaltres, de vegades, faríem, però que reprimim. És a dir, fan de catarsi de la nostra part més anàrquica, menys convencional. Hi ha molts artistes que la història els ha posat en el bàndol dels folls, i d’altres que s’han capficat amb aquestes
excepcionals figures.
Amb una mirada entranyable, Guillamon i Pujol convoquen tota una sèrie de personatges extraordinaris que subverteixen les convencions socials amb una lògica pròpia. “Els desconeguts de sempre” ens conviden a recuperar els personatges singulars, excèntrics, foraviats, sovint superdotats (avui “neurodivergents”), que formen i formaven part del modus vivendi i el paisatge humà dels pobles i ciutats i que, avui en dia, sovint romanen ocults, medicats o estan completament integrats en el teixit social.
Programa públic
Visites comentades a l’exposició
Dissabtes 22 d’octubre i 3 de desembre de 2022, a les 12 h
Divendres 20 de gener de 2023, a les 18 h
Bòlit_LaRambla
A càrrec de Julià Guillamon i Adrià Pujol, comissaris
Savis locus i freaks: Personatges singulars en la cultura contemporània
Dijous 3 de novembre, a les 18.30 h
Auditori de La Mercè
Diàleg entre Julià Guillamon i Adrià Pujol, comissaris
Les viles i barris del país sempre han vist néixer personatges singulars, gent excèntrica que la cultura popular tem i alhora estima. Pensarem al voltant de qui són, què signifiquen socialment, i reflexionarem sobre el seu paper cultural, les zones de la tradició on fan lllum, la seva relació amb la literatura i l’art, en definitiva el diàleg que ens proposen amb la condició humana.
Teoria de l’excepció. Personatges excèntrics, heterodoxos i marginals
Dimecres 16 de novembre, a les 18.30 h
Aula Magna de la Casa de Cultura
Diàleg entre Josep Pedrals, poeta, i Joaquim Sala Sanahuja, escriptor, traductor i professor
Per explicar l'enorme transcendència dels marginals, dels heterodoxos o dels excèntrics, es pot formular una "teoria de les excepcions": no pas l'avenç unànime i gregari darrere la figura del geni reconegut, sinó l'eixida lateral, la fuita, el gran salt sense xarxa o el saltiró de la cardina.
Presentació de L'atzar i les ombres de Julià de Jòdar
Divendres 20 de gener de 2023, a les 19 h
Bòlit_PouRodó
En aquesta obra Jòdar revisa (i reescriu) una de les obres més importants de la història recent: un gran fris històric sobre la consciència popular dels barris industrials de la perifèria barcelonina. Amb aquest esdeveniment clourem l'exposició "Els desconeguts de sempre", on Adrià Pujol i Julià Guillamon homenatgen els personatges rars, excèntrics i marginals de la cultura contemporània.
Comissaris:
Julià Guillamon, Adrià Pujol Cruells
Dates:
Del 07/10/2022 al 22/01/2023
Inauguració:
Divendres, 7 d'octubre, a les 18.30 h
Al Bòlit_LaRambla
Lloc:
Bòlit_PouRodó i Bòlit_LaRambla
Dades de contacte:
Rambla de la Llibertat, 1
17004 GIRONA
Horari d'obertura:
De dilluns a divendres de 9 a 20 h
Dissabtes de 9 a 14 h i de 15 a 19 h
Diumenges i festius de 9 a 14 h
Tancat: 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener
Dades de contacte:
Plaça del Pou Rodó, 7-9
17004 GIRONA
+ 34 972 427 627
bolit@ajgirona.cat
Horari:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabtes: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius: 11 a 14 h
Tancat: 24, 25, 26, 30, 31 de desembre i 1 i 6 de gener