Header: Igualtat i Justícia Social

Igualtat i Justícia Social

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones arriba els 20 anys amb més atencions i oferint un servei més especialitzat

L’any passat es van atendre 452 dones, mentre que el 2003 se’n van assessorar 87

Imatge de l’acte de celebració dels 20 anys

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Girona ha commemorat avui els 20 anys amb un acte a l’Auditori Palau de Congressos. Diferents dones usuàries i professionals que, al llarg d’aquest període, han contribuït a la construcció i l’evolució del servei, han explicat les seves experiències i situacions. L’acte ha comptat amb la intervenció de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.

Durant aquests 20 anys, l’equipament ha incrementat el nombre de dones ateses i ha ampliat l’equip professional oferint una atenció més personalitzada i especialitzada. L’any de naixement del SIAD, el 2003, es van atendre 87 dones; una xifra que ha incrementat fins a les 452 dones ateses el 2022. Aquest creixement s’ha fet de forma progressiva: el 2005 es van atendre 130 dones i l’any 2008, un total de 167 persones. Cal destacar també que s’assessora majoritàriament dones que tenen entre 30 i 45 anys i que s’han atès dones de fins a 36 nacionalitats diferents.

En paral·lel a l’increment d’atencions, el servei ha ampliat l’equip professional així com la seva competència (més formació, més experiència i més professionals). Actualment, el SIAD està format per una persona coordinadora del servei, una tècnica que fa l’acolliment i la detecció de situacions de violència de gènere, tres persones psicòlogues, una  advocada i una administrativa que realitza tasques de suport. 

"Han passat 20 anys però el servei segueix sent més necessari que mai perquè la violència de gènere segueix ben present. És per això que des del SIAD volem intensificar l'atenció psicològica a les dones víctimes de violència i els seus fills i filles per mirar millorar les seves condicions mentre fem camí cap a l'eradicació total de la violència contra les dones", ha afirmat la regidora d’Igualtat i Justícia Social de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabaly Balde. 

A la vegada, el servei s’ha fet un lloc destacat i central en la xarxa de recursos i serveis de la ciutat que treballen per combatre la violència masclista. Des del SIAD es coordinen els casos detectats, s’assessora altres serveis i es duu a terme un treball de divulgació sobre la perspectiva de gènere. A més, el SIAD codirigeix la Taula de Violències Masclistes de la ciutat de Girona i participa activament en el protocol d’actuació en els casos de violència masclista a la demarcació de Girona.

Dones ateses

El servei atén majoritàriament consultes relacionades amb situacions de violència de gènere, però les dones també s’adrecen en el servei per motius diversos relacionats amb la salut, les dificultats socioeconòmiques o per problemes familiars, entre d’altres. La majoria de les dones que acudeixen al SIAD a fer una primera acollida no han denunciat mai una situació de violència.

El principal canal d’entrada és la pròpia iniciativa de les dones i gràcies a la informació que reben d’altres dones. També hi accedeixen per derivacions d’altres serveis públics com els Serveis Bàsics d’Atenció Social, els cossos policials o els serveis de Salut. 

El servei

El Servei d’Atenció a les Dones consta de dos serveis: el SIAD i Equip d’Intervenció en Violència de Gènere (EIVG) que treballen de forma integrada.  El primer és un servei específic per a les dones de Girona i un espai de relació que ofereix informació, orientació i assessorament des d’una perspectiva de gènere i facilita l’accés als recursos de la ciutat, especialment en aspectes relacionats amb la violència masclista. Treballa en col·laboració amb diferents serveis de la ciutat per promoure la igualtat. A més, impulsa la participació de les dones a la vida pública de la ciutat i contribueix a fet que totes les dones puguin millorar en la seva autonomia i condicions de vida.  

D’altra banda, l’EIVG té per objectiu ser un punt de referència en l’atenció i recuperació de les dones que han patit o pateixen violència de gènere en l’àmbit de la parella, tant per la ciutadania en general com per als i les professionals dels diferents serveis del municipi. La funció principal del servei és l’atenció, l’acompanyament i la recuperació psicològica de les dones per millorar les conseqüències d’haver patit una situació de violència de gènere en la parella.

Tornar