Header: Oficina per la Sostenibilitat

Oficina per la Sostenibilitat

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament aplica els nous models de sega i sembra en diversos punts de la zona urbana de la ciutat

Aquestes accions de millora de la biodiversitat s’han portat a terme en zones verdes dels barris de Domeny, Taialà, l’Eixample, Montilivi i Palau. Destaquen les actuacions al parc Central de Rafael Masó i Valentí i al jardí de la Pau situat a l’exterior de la Biblioteca Carles Rahola.

Dues fotografies de les actuacions

L’Ajuntament de Girona ha començat a aplicar els nous models de sega i de sembra en diverses zones verdes dins l’espai urbà de la ciutat amb l’objectiu de millorar la biodiversitat i la microfauna present al sòl. En concret, s’ha actuat a les zones verdes del voltant de l’església de Sant Feliu de Domeny, al barri de Domeny, i de l’entorn de la Torre de Taialà, a Taialà; al parc Central de Rafel Masó i Valentí i al jardí de la Pau situat a l’exterior de la Biblioteca Carles Rahola, a l’Eixample; en diversos parcs i jardins de Montilvi i a l’espai verd existent entre els carrers del Riu Cardener, del Mas Aragai i d’Albi, a Palau. També es preveu actuar a entorn del carrer de Roberto Bolaño i Ávalos a partir del primer trimestre de l’any vinent. Fins ara s’havia aplicat aquest sistema a les zones periurbanes del municipi.

“Facilitar la floració d’espècies autòctones que necessiten poca aigua és una manera senzilla de millorar la biodiversitat a la ciutat alhora que s’embelleixen els entorns naturals als barris”, ha destacat el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella.

D’una banda, en aquests punts se sembraran llavors de prat florit per tal de fomentar la biodiversitat urbana i, al mateix temps, contribuir a la millora paisatgística de la via pública. Amb aquesta sembra també es busca reduir el consum d’aigua i per aquest motiu s’han escollit zones de gespa amb altes necessitats de reg amb l’objectiu de transformar-los en prats mediterranis que no requereixin reg. 

Cal destacar que la tria de les llavors s’ha fet conjuntament entre l’Ajuntament i la Universitat de Girona i que s’han cercat espècies autòctones que garanteixin recursos per a la fauna i alhora llargs períodes de floració per garantir una estètica amable.

D’altra banda, es reduirà la freqüència de segues de determinats trams d’aquests espais. La gestió diferenciada donarà com a resultat la combinació de zones de prat alt, que se seguen un cop l’any; zones de prat mitjà, on s’actua entre dos i sis cops l’any, i zones de prat baix, que es tracten com si fossin espais de gespa. Això permetrà reduir les emissions de CO2, ja que disminuirà el nombre de segues i, per tant, les hores de màquina treballant.

Amb l’aplicació d’aquestes mesures, el consistori pretén garantir en els prats i zones verdes de la ciutat una floració més rica en espècies, abundant i perllongada en el temps, fet que beneficiï la presència d’un nombre més elevat i divers de pol·linitzadors.

Aquestes accions formen part dels projectes GiroNat i La Vora. Aquest últim és una iniciativa de ciutat que vol posar en xarxa tots els paisatges i espais naturals a tocar de Girona, sovint fraccionats i desconnectats, i crear una gran infraestructura verda de 600 hectàrees. El projecte planteja fer dels espais naturalitzats de la vora de la ciutat un actiu estratègic accessible per a tothom, incorporant a la gestió de la ciutat espais que ja s’utilitzen però dels quals es pot treure un major rendiment, oferint a la ciutadania espais verds per al benestar, la salut, l’esport i el gaudi del paisatge. En aquest cas, les actuacions tenen lloc dins la trama urbana de la ciutat.

D’altra banda, el GiroNat és un projecte compartit de ciutat, perdurable i demostratiu, que impulsa la biodiversitat i la infraestructura ecològica com a eixos vertebradors d’un gir de 180 graus cap a una renaturalització urbana, transformant Girona en una ciutat més verda, resilient i saludable. El projecte proposa una transformació urbana que doni resposta als reptes i oportunitats que afronta Girona com a ciutat mediterrània, universitària i educadora, socialment diversa, fluvial i pròxima a la natura. 


____________________________________________________
El projecte, que compta amb una subvenció dels fons europeus Next Generation, està coordinada per l’Ajuntament de Girona amb la implicació de la Universitat de Girona i de les entitats ambientalistes Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA). També compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Tornar