Header: Oficina per la Sostenibilitat

Oficina per la Sostenibilitat

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona durà a terme la restauració ambiental de la riba del riu Ter malmesa després del temporal Glòria

El projecte es va aprovar la setmana passada en el marc del Consell d’Administració de Trargisa. La proposta preveu la plantació d’espècies arbustives i d’arbrat, la creació de diverses dunes o la realització d’un procés d’hidrosembra

Fotografia de les actuacions de reparació dels col·lectors de sanejament del Ter després del temporal Glòria l’any 2021.

L’Ajuntament de Girona durà a terme properament la restauració ambiental de la riba del riu Ter, a l’alçada de Campdorà, afectada per les obres de reparació de les instal·lacions del sistema de sanejament d’aigües malmeses després el temporal Glòria. El projecte es va aprovar inicialment la setmana passada en el marc del Consell d’Administració de la societat Tractament de Residus i d’Aigües Residuals del Sistema de Girona, S.A. (Trargisa), empresa pública prestadora del servei de sanejament en alta de Girona i executora de les actuacions.

La zona d’intervenció és el marge dret del Ter, entre aigües avall del pont de l’Aigua i la resclosa de Can Torres, un tram que forma part de la zona especial de conservació de la xarxa Natura 2000. En aquest sentit, les actuacions respectaran les espècies d’interès vegetal i animal existents, així com el carril bici que hi discorre actualment.

La integració ambiental i paisatgística consistirà principalment en la plantació d’arbustos i d’arbrat, i en la realització d’un procés d’hidrosembra general com a tècnica de revegetació. Les noves plantacions es duran a terme amb espècies característiques d’aquest tram del riu, com ara salzes blancs, freixes de fulla petita, oms, verns i àlbers. Pel que fa a les agrupacions arbustives, aquestes inclouran sanguinyols, boneters, arços blancs, saulics, gatells, sargues o saücs. Per contra, es preveu l’eliminació de la canya comuna present a la zona d’actuació.

A més, per tal de potenciar el caràcter natural de les noves plantacions i per trencar amb la linealitat del carril bici i del marge del riu, es contempla la realització de 12 dunes d’una alçada màxima de 60 cm al llarg del tram. Per acabar, l’escullera existent a l’extrem nord de l’àmbit d’actuació, entre la carretera i el carril bici, es dotarà de nou de vegetació amb la plantació d’heura.

Complementàriament, també s’ha previst la plantació de noves estaques rebrotadores en aquells trams del marge del Ter on la plantació inicial no hagi tingut èxit, sempre que sigui tècnicament viable segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Cal recordar que el carril bici romandrà tallat durant l’execució de les obres per tal de facilitar el moviment de la maquinària i que aquestes treballin amb seguretat.

Aquests treballs tenen com a objectiu la integració ambiental i paisatgística del marge del riu Ter afectat des del 2020, després del temporal Glòria. En concret, l’espai natural es va veure malmès per dues actuacions. D’una banda, per les tasques de reparació del tram de l’escullera que havia quedat deteriorat durant l’episodi de pluges. D’altra banda, pels treballs de construcció d’un nou col·lector d’aigües el 2021. En el tram comprès entre el Pont Major i la resclosa de Can Torras, un punt d’aquest col·lector va col·lapsar. Davant la dificultat per reparar-lo i la seva importància, es va decidir construir per emergència un altre col·lector paral·lel. Aquesta mesura va obligar a desbrossar la vegetació i a talar els arbres existents a l’espai, que ara es renovaran.

El projecte, finançat per l’ACA en concepte de Reposició i Millores, té un pressupost total de 167.244,19 euros (IVA inclòs), i el termini d’execució de les obres és de dos mesos.

Tornar