Header: Oficina per la Sostenibilitat

Oficina per la Sostenibilitat

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona celebra la Setmana de la Natura Urbana amb més de 90 activitats sobre la renaturalització

L'Aplec dels 4 Rius i la Jornada Voltaica obren i tanquen la programació respectivament i entremig es duran a terme activitats familiars, debats i tallers. Per primera vegada se celebrarà un acte institucional amb motiu del Dia Internacional del Medi Ambient

La ciutat de Girona celebrarà de l’1 al 8 de juny més de 90 activitats sobre la renaturalització per celebrar la Setmana de la Natura Urbana. L'Aplec dels 4 Rius i la Jornada Voltaica obren i tanquen la programació respectivament. Entremig, es duran a terme activitats familiars, debats i tallers. Totes aquestes propostes s’emmarquen en la commemoració del Dia Internacional del Medi Ambient, que anualment té lloc el 5 de juny, i han estat organitzades per l’Ajuntament de Girona i diferents entitats del municipi. 

Aquest matí, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella; la tècnica i coordinadora de projectes de La Sorellona, Carla Juvinyà Gonzàlez, i l’investigador del grup LEQUIA de la Universitat de Girona (UdG) i coordinador de La Volta, Enric Cassú Camps, han presentat les propostes.

"Aconseguir que arrelin propostes i activitats que fomentin la renaturalització de la ciutat i fer-ho, a més, amb la col·laboració d'entitats i associacions ecologistes i veïnals és el camí a seguir. Això també és Girona Ciutat Circular", ha afirmat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar. 

La Setmana de la Natura Urbana és un intent per reconnectar la natura, la ciutat i les persones en un context d’incertesa i d’emergència climàtica. Des de Girona busquem unir esforços amb aquells col·lectius i entitats que estan treballant per una ciutat més verda, ecològica i justa, proveint-los d'un context més festiu i reivindicatiu. Girona té un entorn natural privilegiat que es pot connectar i potenciar per enfortir la trama verda de la ciutat i de l’àrea urbana i que repercuteix directament en el benestar de les persones", ha afirmat el regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot i Cantalosella.  

La Setmana de la Natura Urbana sorgeix de la coincidència en el temps de l’Aplec dels 4 Rius de La Sorellona (1 i 2 de juny), de l’efemèride del Dia Internacional del Medi Ambient (5 de juny), de la Jornada d’Art, Decreixement i Renaturalització de La Volta (8 de juny) i d’una gran varietat de projectes i associacions de la ciutat que treballen amb una mirada ecològica i sentit d’urgència. També s’hi suma la Festa Major de Sant Narcís, barri on s’agrupen gran part de les activitats com a espai singular i representatiu de la ciutat, i com un primer impuls perquè la Setmana creixi i arreli en el futur.  Des del projecte GiroNat, i gràcies a l’aposta de l’Ajuntament per la transformació urbana i la transició ecològica, s'ha volgut cosir totes aquestes propostes amb mirades diverses i que tenen un objectiu comú. 

La programació arrencarà amb la cinquena edició de l’Aplec dels 4 Rius que tindrà lloc el cap de setmana de l’1 i 2 de juny al parc de la Devesa. Durant dos dies es duran a terme diferents itineraris per descobrir l’entorn natural, tallers de natura, música i jocs populars.

Tot i això, l’acte d’obertura de la Setmana tindrà lloc el dimarts 4 de juny a la sala d’actes d’El Modern, a partir de les 18.30 h, amb l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella. Aquesta serà la primera vegada que es durà a terme un acte institucional per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient. La jornada comptarà també amb dues ponències a càrrec del doctor en Biologia i Medi Ambient i president de l’associació Silene, Josep Maria Mallarach, i la professora de Dret Públic de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora del Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT), Aitana de la Varga. A més, també es presentarà l'Assemblea Ciutadana per la Transició Ecosocial de Catalunya (acTe) a càrrec de les seves portaveus Eva Vilaseca i Mireia Bosch.

Entre la resta de propostes també destaca la projecció dels documentals Gràcies per la pluja (4 de juny, Cinema Truffaut) i Menja’t el món (6 de juny, plaça de l’Assumpció); el circuit de renaturalització de la ciutat (5 de juny, plaça de l’Assumpció); activitats d’horticultura urbana (6, 7 i 8 de juny, plaça de l’Assumpció); un taller per la constitució de l’Observatori de l’Aigua (7 de juny, Centre Cívic Sant Narcís) i la tercera Trobada Xarxa d’Horts Urbans (7 de juny, Centre Cívic Sant Narcís).

La programació finalitzarà el dissabte 8 de juny amb la Jornada Voltaica Art, Decreixement i Renaturalització, a la plaça de l’Assumpció. Durant tota la jornada es duran a terme tallers de natura, jocs de ciència, itineraris de renaturalització i exposicions, i alhora hi haurà música, creacions artístiques, un dinar popular i una taula rodona sobre renaturalització a càrrec del regidor Sergi Cot i Cantalosella; l’urbanista i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona Angelos Varvaroussis; l’arquitecta experta en participació ciutadana i urbanisme Itziar González, i la investigadora i membre del Grup de Recerca de LEQUIA de la UdG Alexandra Popartan. 

Aquesta iniciativa s’engloba dins el GiroNat, un projecte compartit de ciutat, perdurable i demostratiu, que impulsa la biodiversitat i la infraestructura ecològica com a eixos vertebradors d’un gir de 180 graus cap a una renaturalització urbana, transformant Girona en una ciutat més verda, resilient i saludable. El projecte proposa una transformació urbana que doni resposta als reptes i oportunitats que afronta Girona com a ciutat mediterrània, universitària i educadora, socialment diversa, fluvial i pròxima a la natura.

El projecte, que compta amb una subvenció dels fons europeus Next Generation, està coordinada per l’Ajuntament de Girona i té el suport de la Universitat de Girona i de les entitats ambientalistes Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA).

El projecte GiroNat compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

Tornar