Header: Oficina per la Sostenibilitat

Oficina per la Sostenibilitat

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona, Salt i Sarrià de Ter apliquen diferents mesures per fer front a la sequera

Aquesta setmana han començat els treballs per electrificar els dos pous d’emergència que hi ha situats a Salt.

Imatge de l'anunci de les mesures

Els municipis de Girona, Salt i Sarrià de Ter aplicaran diferents mesures per fer front a la sequera després que la Generalitat de Catalunya hagi anunciat que s’activarà la fase de preemergència al sistema Ter-Llobregat. Es tracta d’un estadi de transició entre l’actual estat d’excepcionalitat i l’estat d’emergència. Cal tenir en compte que els nivells de les reserves d'aigua es troben sota mínims històrics, per sota del 18,9% que marcava la sequera del 1989 i, a més, no es preveuen pluges generals i generoses en els pròxims mesos. 

Aquest matí, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; l’alcalde de Salt, Jordi Viñas i Xifra, i l’alcalde de Sarrià de Ter, Isaac Ramió Lafuente, han fet públiques les mesures que tenen per objectiu allargar l’entrada a la fase d’emergència. També han demanat que la ciutadania, institucions, establiments i empreses redueixin el consum d’aigua davant l’estat en el qual ens trobem. 

"Entrem en fase de preemergència per la sequera, però vivim una situació d'emergència climàtica sense precedents. És important que ciutadania, institucions i empreses siguem més curosos en el consum d'aigua que fem mentre treballem tots plegats en unes polítiques que ens permetin revertir els efectes adversos de la crisi climàtica. Aquesta feina no la podem fer sols i per això també volem posar l'accent en la necessitat de cooperar en l’àmbit de l'àrea urbana de Girona", ha destacat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.

Per una banda, s’ha reduït lleugerament la pressió de l’aigua potable per tal de disminuir el consum que es fa en les tres poblacions. Això, pot provocar incidències puntuals en alguns punts. 

També es reduirà el cabal instantani de l’aigua de sortida de l’embassament del Pasteral amb l’objectiu també de reduir-ne el consum. Aquesta mesura es durà a terme quan entrin en vigor les mesures dictaminades per la Generalitat de Catalunya. En concret, es reduirà el cabal al voltant d’un 8% per tal de passar dels 230 als 210 litres per habitant i dia.

Per l’altra banda, i per tal de fomentar l’ús responsable de l’aigua, en les factures del subministrament d’aigua de Cicle de l’Aigua del Ter SA (CATSA) s’adjuntarà informació amb consells per estalviar aigua i optimitzar-ne el consum davant de l’estat de sequera en el qual ens trobem. 

"És cert que Salt es troba entre els municipis de Catalunya que menys aigua gasta per habitant. En el darrer mes, el consum ha estat de 148 litres per habitant i dia, però tot i això fem una crida a tota la ciutadania a extremar les mesures d'estalvi aigua, perquè ens trobem en situació molt preocupant", ha explicat l’alcalde de Salt, Jordi Viñas i Xifra.

En la mateixa línia, aquesta setmana han començat els treballs per electrificar dos pous d’emergència que hi ha situats a Salt, al Pla de Sitjar. Està previst que l’actuació finalitzi en un període de 2 mesos. Tot i això, cal tenir en compte que en moments d’emergència es podrien usar grups electrògens per fer funcionar els pous. 

A més, està previst crear una taula de coordinació dels municipis de l’àrea urbana associats amb el subministrament d’aigua de CATSA (Bescanó, Sant Julià de Ramis, Quart, Aiguaviva, Fornells de la Selva i Vilablareix) per tal de fer front plegats, amb Girona, Salt i Sarrià de Ter, a l’estat de sequera.

“Fem una crida a la col·laboració de la ciutadania en la reducció del consum de l’aigua perquè ens trobem en una situació de preemergència. Hi ha molts actes del nostre dia a dia que podem canviar per tal d’estalviar aigua”, ha afirmat l’alcalde de Sarrià de Ter, Isaac Ramió Lafuente.

Tornar