Header: Bòlit

Bòlit
Centre d'Art Contemporani. Girona

Ruta de navegació

Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por - Exposicions 2023 | Bòlit

Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por

Mireia Sallarès

Del 3 de febrer al 28 de maig del 2023

Bòlit_LaRambla

Inauguració: divendres 3 de febrer, 19 h

Tal com proposa la investigadora de la fotografia, escriptora i artista Ariella Aïsha Azoulay, la història potencial és un exercici per desaprendre la Història com ens ha estat transmesa: esborrant aquelles experiències que s'hi ha resistit, aquelles que van passar, però que ni tan sols hem pogut oblidar perquè no ens han deixat saber que existien. Per això, no només cal que ens neguem a acceptar tant els fets com els relats que s'han fabricat com a irreversibles i fer entrar el que ha quedat fora, sinó que ens comprometem amb un altre relat i desitgem narrar-ho. És per això que la majoria de les persones que ens expliquen la història potencial sovint no són especialistes del passat de què parlen. Són aquelles que volen implicar la seva vivència amb allò que narren i amb el nostre present.   

Aquest desig d'una altra història que encara no se'ns ha explicat, en què volem implicar la nostra veu i convertir en un bé comú és el que vincula el treball de la cineasta nord-americana Jill Godmilow, o de l'artista Octavi Comerón, amb la pel·lícula que Mireia Sallarès va realitzar l'any 2021 sobre el psiquiatre català exiliat a França, Francesc Tosquelles. Mireia Sallarès s'enllaça amb problemes iniciats i sostinguts per altres. En el cas de la Jill Godmilow i l'Octavi Comeron, el desig d'implicar-se en la distribució de films polítics, qüestionant qualsevol pràctica artística que no es responsabilitza de les condicions de producció i circulació del treball mateix. En el cas de Francesc Tosquelles, Mireia Sallarès s'enllaça amb la desmemòria col·lectiva d'aquest psiquiatre que, a Catalunya, avui ens parla de l'oblit d'un llegat molt més gran: el de les experiències revolucionàries de la República, que van vincular la política amb la psiquiatria, la psicoanàlisi, la salut mental i les patologies de l'home normal; i que va canviar per sempre la nostra relació amb la bogeria.

Textos de Joana Masó i Mireia Sallarès. 

 

«Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por» és un projecte premiat ex aequo juntament amb Palau de Vent de Lúa Coderch a la 7a Edició del Premi de Videocreació. Coproducció d'un projecte de videocreació entre els Centres Territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya,Santa Mònica, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona. Centres Territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya: ACVIC. Centre d'Arts Contemporànies, Vic; Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona; Centre d'Art Tecla Sala, L'Hospitalet de Llobregat; Centre d'Art la Panera, Lleida; M|A|C Mataró Art Contemporani; Bòlit. Centre d'Art Contemporani, Girona; Lo Pati - Centre d'Art Terres de l'Ebre, Amposta i Mèdol - Centre d'Arts Contemporàniesde Tarragona.

Activitats

Dissabte 11 de febrer

Projecció de Le Moindre Geste de Fernand Deligny 1971
Una proposta d’Eva Marichalar-Freixa i Clara Garí
20 h - Espai nyamnyam de Mieres
Sopar, projecció al llit, conversa i dormir allà (reserva a Entradium nyamnyam).
Porteu pijama, màrfega i raspall de dents.

Una festejada col·laborativa entre l'espai nyamnyam de Mieres, l'Estrangera de Vic i la Nau Côclea de Camallera, i vinculada a l'exposició "Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por" del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona.

L’activitat és una projecció cinematogràfica, una conversa sobre l’educació contemporània en el marc del respecte a l’altre i una performance participativa on us proposem mirar, parlar i dormir. Una projecció en loop amb tot el públic al llit, on hi haurà moments de visionament, de conversa, i potser situacions oníriques que només solem viure en la intimitat de la llar.

Dissabte 27 de maig

Visita guiada "Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por"
A càrrec de Mireia Sallarès
11 h - Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

En aquesta visita, Mireia Sallarès repassarà la vida del psiquiatre a partir d’aquest film, escrit a quatre mans amb Joana Masó, que se situa en un espai que no és ni passat, ni present ni futur.

Fitxa - Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Dades de contacte:
Rambla de la Llibertat, 1
17004 GIRONA

Horari d'obertura:
De dilluns a divendres de 9 a 20 h
Dissabtes de 9 a 14 h i de 15 a 19 h
Diumenges i festius de 9 a 14 h