Header: Bòlit

Bòlit
Centre d'Art Contemporani. Girona

Ruta de navegació

El meu cos coneix cants inaudits, la carn diu ver, soc carn espaiosa que canta - Exposicions 2023 | Bòlit

El meu cos coneix cants inaudits, la carn diu ver, soc carn espaiosa que canta

Una recerca sobre gènere, monstruositats i esdevenir altrx

Del 10 de febrer al 30 d’abril de 2023

Bòlit_PouRodó i Bòlit_StNicolau 

Inauguració: divendres 17 de febrer, 19 h

Obertura: divendres 10 de febrer, 10 h


Artistes: Hélène Cixous, Laia Estruch, Forugh Farrokhzad, Maria Isern, Marina Núñez, Txe Roimeser, Jara Rocha, Femke Snelting i Mireia Trias 

Comissàries: Ingrid Guardiola, Marta Segarra

Aquesta exposició i les activitats que l'acompanyen és una recerca col·lectiva sobre qüestions culturals vinculades amb la identitat i el gènere a partir d'un treball sobre el cos i l'anormalitat, és a dir, sobre aquelles "alteritats radicals" que qüestionen les normes, les figuracions i el que s'espera d'un cos.

L'any 1975 Hélène Cixous publica un dels textos més citats a la crítica feminista, El riure de la Medusa, en el qual reivindica la figura mitològica de la dona monstruosa o d'aquella dona que pel sol fet de no seguir les normes estètiques o morals de l'època l'han convertida en un monstre. En la cultura popular, la feminitat (o la no adequació al binarisme de gènere) sempre ha estat relacionada amb la monstruositat, per exemple la de les "males mares", o la de les bruixes, o la de la dona bestial, totes elles encarnacions d'allò irracional que la por masculina ha anat projectant al llarg de la història.

Actualment, l'èmfasi que els feminismes posen en el cos i la sexualitat, així com l'auge de la crítica a l'humanisme tradicional, que sovint és qualificada de "posthumanista", han tornat a posar al centre del debat la monstra. Aquestes figures monstruoses són representades com a híbrides, mig animals o cíborgs, però, en lloc d'aparèixer com a criatures paoroses, es llegeixen com una possibilitat d'escapar a la dictadura de la normativitat, i també com a ocasió per al desplegament de la vida interior.

L'exposició neix a partir d'una genealogia filosòfica que imbrica el feminisme, el posthumanisme, el xenomisticisme i les polítiques del desig, que intenten pensar el que pot i no pot un cos més enllà de la famosa frase de Spinoza. Les artistes que en formen part presenten recerques difícils de sintetitzar sobre què passa quan anem esdevenint "altri", o bé ens posen -des del menyspreu o la por- en el lloc de "l'altra". L'exposició és un cant coral sobre les possibilitats vitals i creatives quan els cossos de les dones surten del lloc que la societat els ha assignat i on el que es prioritza no és tant la pregunta de "qui soc jo" sinó "què esdevinc".

Activitats

Dissabte 11 de febrer

x, y, z: Volumetric Regimes (2023)
12 h - Bòlit_StNicolau
Visita guiada i activació de la peça d’aquest arxiu que es va començar a construir el 2015 per part de les seves autores, les artistes Jara Rocha i Femke Snelting. L’arxiu recull com la computació 3D i la generació de cossos artificials ha evolucionat històricament amb una tecnologia i una ciència d’arrel patriarcal i colonial.

Dissabte 18 de febrer

Visita guiada a càrrec de Marta Segarra i Ingrid Guardiola
12 h - Bòlit_PouRodó

Dimecres 1 de març

El pes d’un cos, a càrrec de Begoña Méndez i Victòria Szpunberg
18.30 h - Centre Cultural La Mercè
Si Spinoza escrivia «fins ara ningú ha determinat el que pot un cos», les dues autores entraran a reflexionar al voltant del que pot i, sobretot, del que no pot un cos, de la seva relació amb l’escriptura, de formes de recordar o de dissoldre’s en el temps i les identitats.

Dijous 9 de març 

Presentació del projecte artístico-teòric d’Isa Fontbona “Somatofòbia”
18.30 h - Bòlit_PouRodó
A través de la lent de l’art, el projecte “Somatofòbia” traça un peculiar diàleg entre el cos, l’esport (físic-culturisme) i la medicina a l’hora de construir la pròpia identitat. 

Dijous 23 de març

Lliçó magistral amb Hélène Cixous, amb la Càtedra Ferrater Mora: “Le chat et le château / El ca i el castell”
D’11 a 13 h - Sala de Graus de la UdG
En aquest seminari, Cixous, en format de videoconferència, desenvoluparà temàtiques explotades en la seva obra més recent, centrada en la Xoà, però també en totes les formes d'exclusió violenta de l'altrx, des de les condemnes per bruixeria a les conseqüències de la colonització francesa d'Algèria.

Divendres 24 de març 

Taula rodona “Els comandants de l’escriptura”
Amb Marta Segarra i Hélène Cixous, modera Maria Josep Balsach
D’11 a 13 h - Sala de Graus de la UdG
L’obra de l’escriptora francesa, nascuda a l’actual Algèria, Hélène Cixous, s’ha fixat des dels seus inicis en la qüestió de l’exclusió, de la no conformitat amb les normes i les categories imposades, en la violència contra qui no encaixa en aquestes caselles naturalitzades com a veritats. Format semipresencial.

Divendres 31 de març

Taller + performance “POV” amb la ballarina i coreògrafa Núria Guiu 
18 h (taller) i 20.30 h (performance) - Auditori del CC La Mercè
Núria Guiu, Premi Nacional de Cultura 2022, és ballarina i coreògrafa. POV, en llenguatge Tik Tok vol dir “Point of view”, punt de vista. POV és un punt de vista sobre cos, imatge, poder i digitalitzat; temàtiques qua han estat l’eix vertebrador de les seves últimes creacions. La recerca feta a la seva peça “Cyberexorcisme”, en diàleg amb cinc intèrprets/tiktokers, es centra enn l’aplicació per tal de transposar i/o exorcitzar els seu mecanismes i eines coreogràfiques des del cos pla i individual de la pantalla al cos compartit i efímer que ofereix l’espai presencial.

Dissabte 15 d’abril 

Visita guiada a càrrec de Marta Segarra i Ingrid Guardiola
12 h - Bòlit_PouRodó

Divendres 28 d’abril

Seminari: “Les dones monstres”
De 10.30 a 14.30 h - Sala de Graus – UdG
Amb Katarzyna Paszkiewicz, Maria Isern i Mireia Trias. Introducció: Ingrid Guardiola i Marta Segarra.
Katarzyna Paszkiewicz, professora a la Universitat de les Illes Balears, ens parlarà de la polèmica pel·lícula Titane, dirigida per Julia Ducournau i palma d’Or de Cannes 2021. Mireia Trias ens presentarà la seva recerca sobre l’herència posthumanista en les figuracions monstruoses femenines del cinema i Maria Isern parlarà de la seva tesi doctoral sobre el desig, la carn i els cossos porosos.

Divendres 28 abril

Projecció + presentació de Titane
18 h - Cinema Truffaut
Presenta Katarzyna Paszkiewicz.
Titane és una pel·lícula escrita i dirigida per Julia Ducournau, estrenada el 2021 que va guanyar la Palma d'Or al 74è Festival Internacional de Cinema de Canes. Julia Ducornau s'inspirà en els relats mitològics de Gaia i Urà, que van engendrar els titans, per escenificar un personatge amb una feminitat estereotipada i sexualitzada i per deconstruir-la. La pel·lícula va generar molta polèmica en el seu moment per la violència explícita i, en part, per la relació que presenta amb l’abjecte. 

Dissabte 29 d’abril

Performance Ocells Perduts (2022-23) de Laia Estruch
12 h - Ribes del riu Ter (sortida del Bòlit_PouRodó)
Laia Estruch ha estat investigant al llarg de dos anys la relació entre veu i mímesi, entre la veu i l’entorn multi-espècies. “Ocells perduts” ha tingut diferents moments de visibilitat el 2022: al MACBA va fer-ho en format aeri, al TBA21 va fer-ho en un bosc a prop del Guadalquivir, i a l’espai nyamnyam es va endinsar en el boscatge que envolta Mieres. Per a tancar l’exposició en farà una quarta versió.

Bòlit. Centre d'Art Contemporani. Girona (fitxa + presentació)

Bòlit, Centre d'Art Contemporani

Dades de contacte:
Plaça del Pou Rodó, 7-9
17004 GIRONA
+ 34 972 427 627
bolit@ajgirona.cat

Horari:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabtes: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius: 11 a 14 h

Fitxa - Bòlit_StNicolau

Bòlit_StNicolau

Dades de contacte:
Plaça de Santa Llúcia, 1
17007 GIRONA

Horari d'obertura:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabte: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenge i festius: 11 a 14 h     

Tancat:
Dissabte 16 de novembre de 2024 aquest espai acull un dels 'Concerts a cegues' i, per aquest motiu, l'exposició romandrà tancada al públic.

Disculpeu les molèsties!