El jo i l'altre | Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona
Centre d'Art Contemporani. Girona
Viatge extra-ordinari
El viatge i l'art, dues formes de coneixement
Del 21 de març a l'1 de setembre de 2013
Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar, Hotels de Girona, Bòlit_StNicolau i museuEmpordà, espai casaEmpordà
"Distingir un món en un gra de sorra
i un paradís en una flor de prat
copsar l'infinit al palmell de la mà
i en una hora abastar l'Eternitat".
William Blake, Auguries of innocence (1803)
Viatge extra-ordinari és una definició usada per l'expert en turisme J. A. Donaire que en aquest cas utilitzem com a títol d'una exposició i d'un programa d'activitats d'art i pensament contemporani en la qual participen 21 artistes visuals. Amb aquesta proposta volem mostrar les reflexions d'artistes i professionals del turisme sobre aquest tema, parlar del viatge com a forma de coneixement i proposar noves formes creatives de visitar les ciutats.
Girona, i les comarques gironines, conformen una destinació turística de primera magnitud, amb una tradició en aquest camp de més de mig segle que ha deixat una petja important en el paisatge i en la nostra manera de ser. Per una banda, ens passen factura els excessos comesos en l'urbanisme, fruit de l'especulació derivada de l'explotació del turisme, i per l'altra, aquest fenomen sociològic ha contribuït a l'obertura de la mentalitat de la nostra gent i ens ha enriquit culturalment. En aquest territori, el turisme, de manera directa o indirecta, forma part de la nostra forma de viure. Per regla general, ens molesta la massificació i la banalització que es produeix sovint al seu voltant, però observem el turisme amb una mirada permissiva i amb respecte per l'impacte econòmic que té.
El turisme és la nostra indústria (Catalunya va rebre 14,45 milions de turistes el 2012), ens agrada si es desenvolupa a partir de bones pràctiques, quan es basa en la qualitat de l'oferta i de la demanda, quan el benefici econòmic que genera reverteix en mesures de conservació del medi ambient o del patrimoni del qual se serveix, dinamitza la vida cultural o aporta millores socials. El menyspreem quan es corromp a través de les ofertes barates o quan esdevé una caràtula d'un món feliç que amaga una realitat més punyent. Ens interessa conèixer i fer conèixer els seus defectes i virtuts per continuar millorant en aquest camp, tot esperant que hem d'esperar que sigui una activitat positiva per a la nostra societat més enllà de l'economia.
Amb l'exposició i les activitats de "Viatge extra-ordinari" volem obrir un espai de reflexió sobre el turisme i el viatge des de diferents punts de vista i us convidem a participar-hi. Partim de les pràctiques pròpies de l'art contemporani per aprofitar la capacitat d'anàlisi crítica dels artistes, amb la seva manera d'interrogar la realitat, d'oferir noves lectures i d'assenyalar allò que és rellevant. També volem contrastar la mirada dels artistes amb el coneixement dels professionals d'aquest sector i amb els mateixos ciutadans i els turistes. Per això, hem demanat a 21 artistes les seves reflexions i creacions a l'entorn del turisme i la cultura, i s'ha produït una trama que confronta el turisme de masses amb el viatge entès com a experiència creativa i de coneixement, en el qual els artistes han volgut incloure també el viatge interior.
En primer lloc, veurem que les obres dels artistes Roser Bover, Rosa Brugat, Pep Camps, Marcel Dalmau, Jordi Isern, Rogelio López Cuenca, Kenneth Russo i Llorenç Ugas representen els punts de tensió i de confluència entre turisme i cultura. Acostarem la proposta de l'espai expositiu a l'hàbitat dels turistes, portant les obres d'art a cinc hotels de Girona, a l'espai casaEmpordà del museuEmpordà de Figueres i a l'espai públic de Girona.
En segon lloc, per contrastar amb el turisme, volem promoure formes creatives de visitar les ciutats, que siguin experiències de coneixement i descoberta singular, al marge dels tòpics i estereotips. Per això, hem demanat a cinc artistes de fora, Pere Bellés, Cristina Fontsaré, Jana Leo, Aureli Ruiz i Ivó Vinuesa, que elaborin nous itineraris de descoberta de la ciutat, que siguin noves formes de veure i entendre Girona. D'aquí surt l'apartat de visions creatives de la ciutat que duu el títol de Dóna'm tres dies i que mostra el resultat de l'estada dels artistes que han treballat a partir de dos materials que els hem posat a l'abast: un
En tercer lloc, hem fet un petit recull de tres maneres de representar artísticament els llocs visitats quan viatgen els artistes. Per una banda, una petita mostra del gènere dels llibres d'artista de viatge, amb peces de Pep Camps, Quim Corominas, Mim Juncà, Àlex Nogué, Manolo Sierra i Xevi Solà. Per l'altra, presentem un projecte que és llibre, obra fotogràfica i assaig, El festí fràgil, de Hannah Collins, un treball dut a terme en un viatge arreu del món per retratar i escriure sobre els ingredients de la cuina de Ferran Adrià per a elBulli. Finalment, presentem també una petita mostra dels apunts viatgers del col·lectiu Urban Sketchers de Catalunya.
D'altra banda, per conèixer l'opinió dels mateixos turistes, dels visitants i dels habitants, hem elaborat alguns recursos interactius on tothom podrà expressar l'opinió o per fer també una creació inspirada en el viatge i el coneixement de la nostra ciutat: l'entrevista que Jana Leo ha elaborat per captar l'opinió dels turistes; una taula on dibuixar i pintar un record de Girona i l'espai Bòlit Kids, on els nens i nenes poden jugar i crear diferents realitats a partir d'un puzle creat per l'artista Quim Corominas.
El títol de l'exposició fa referència a una reflexió plantejada per José Antonio Donaire (www.don-aire.blogspot.com.es), expert en turisme i professor de la Universitat de Girona. Fa referència al fet que un itinerari, una ruta o un viatge pot ser, com tota acció humana, una experiència plana o una cerca intencionada de coneixement. Donaire reconeix almenys sis significats dins de la taxonomia de turisme cultural: el turisme culte, el turisme de la cultura (o monumental), el turisme del patrimoni, el turisme de les cultures (o etnològic), la cultura turistificada i/o el viatge extra-ordinari.