Header: Bòlit

Bòlit
Centre d'Art Contemporani. Girona

Ruta de navegació

2 Jornades territorials 2024 - Dia Internacional de l'Art | Bòlit

II Jornades Territorials de les pràctiques artístiques contemporànies de les comarques gironines

Resistència contínua: art, salut i benestar

Divendres 12 d’Abril de 2024 / Museu de l’Empordà (Figueres)

Aquestes II Jornades Territorials de les Pràctiques Artístiques pretenen oferir coneixements i eines a través d’un tema tan urgent com és la salut i el benestar. Les jornades estan dirigides a la comunitat artística, als equips gestors (públics i privats) i a aquelles persones que tinguin interès en l’àmbit temàtic de cada edició. L’objectiu és veure i compartir projectes, eines i processos que permetin donar suport a la creació, aprofundir en temes específics rellevants en la gestió d’equipaments públics i privats vinculats amb les arts visuals, i teixir aliances entre els agents de la província o amb aquelles persones que estan vinculades a projectes similars. 

El 2019, l’Organització Mundial de la Salut, recomanava, per primera vegada, incloure l’art i la cultura en el sistema sanitari. És el que es coneix com a “Arts in Heath”, és a dir, una àmplia i creixent disciplina acadèmica i un camp de pràctica dedicat a utilitzar el poder de les arts i la cultura i a explotar-ne les seves potencialitats terapèutiques, per millorar la salut i el benestar de les persones en diversos contextos institucionals i comunitaris. 

Un any més tard, el 2020, va arribar la covid i el confinament, i la salut mental va esdevenir, abruptament, una prioritat per a la població de totes les edats, ja que les circumstàncies van fer-nos adonar de la nostra vulnerabilitat individual i social. Els efectes del confinament i de l’amenaça pandèmica, han deixat una petjada molt forta a nivell de salut mental, aguditzant-se el diagnòstic entre els joves. 

En aquesta jornada es parlarà dels programes d’ “Arts in Health”, però també ens endinsarem en personatges pioners en la recerca pràctica sobre col·lectius amb necessitats especials, ja sigui des del reformulament de la institució psiquiàtrica que va fer el psiquiatre republicà Francesc Tosquelles, o bé a través dels estudis de la comunitat autista per part de Fernand Deligny. En ambdós casos, l’art era una eina essencial, tan important com la reinvenció del paper i agència que havia de tenir el propi pacient en el procés terapèutic. 

Finalment, la jornada acollirà diferents projectes de la província que tenen una dimensió i un impacte comunitaris i que estan dirigits a comunitats vulnerables, com són els projectes de Raquel Moron, de l’associació Cultural La Volta o de Lo Relacional. Les pressions del mercat o de la burocràcia institucional, fan molt difícil l’existència de projectes d’abast comunitari o que vetllin per a les cures socials des de l’art. La majoria demanen uns calendaris i unes necessitats logístiques que s’escapen dels indicadors i del productivisme. 

Per sort, el tema de la salut i el benestar, és un tema preferent dins l’agenda política i cultural. Jornades com aquesta serveixen, també, per intentar fer més factibles aquests tipus de projectes interdisciplinaris que ens obliguen a pensar la cultura des d’altres metodologies, interlocucions i contextos.

PROGRAMA:

10.00-10.30h Presentació
Eduard Bech, director del Museu de l'Empordà
Ingrid Guardiola, directora del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona

10.30 - 12.00 h Sessió 1 /Art i salut, un diàleg possible
Sara Guila Fidel
, especialista en Psicologia Clínica, adjunta del Servei de Psiquiatria. Hospital Vall d'Hebron.
Guillem d'Efak, cap d'acció comunitària, programes públics i comunicació del MNAC.

Modera: Eduard Bech, director del Museu de l'Empordà

PAUSA ESMORZAR

12.30 - 14.00 h Sessió 2 /Curar les institucions
Mireia
Sallarès, artista. Presentació del projecte «Història potencial de Francesc Tosquelles: Catalunya i la por» (2021, Premi Loop-Xarxa de centres d'art de Catalunya)
Sandra Álvarez de Toledo, col·leccionista, comissària, editora. A partir de tota la seva recerca sobre Fernand Déligny. Co-comissària de "Fernand Deligny: Elogi de l'asil" (La Virreina Centre de la imatge, novembre 2023-maig 2024). 

Modera: Ingrid Guardiola, directora del Bòlit.

PAUSA DINAR

16.00 - 17.30 h Sessió 3 /Artistes i projectes/

Associació Cultural La Volta (Girona) - Festival La Incòmoda
La Incòmoda és un projecte on participen diverses persones, entitats i serveis del barri de Sant Narcís, que té per objectiu posar en relació les arts i la paraula per potenciar la reflexió social, el treball col·lectiu  i la transformació social al voltant de qüestions socials al barri. La proposta consisteix a abordar temàtiques socials i polítiques presents a la societat i al barri que són invisibilitzades, que formen part de la perifèria de l'hegemonia blanca-normativa-funcional-productiva, amb necessitats, realitats i potencialitats menystingudes o que són tabú. 

Raquel Moron (Girona)-The Dreamers / Veus compartides
Artista, directora d'Inund'Art i creadora de projectes com «The Dreamers» amb joves menors que han arribat sols a Catalunya des de l'altra banda del Mediterrani o «Veus compartides», un projecte artístic comunitari creat per un grup de dones i joves a partir de veus de dones que han viscut violència de gènere.

Patricia Fuentes i Desiré Rodrigo - Lo Relacional (Barcelona, instal·lats a l'Empordà)
Lo relacional és un col·lectiu catalitzador de relacions i pràctiques que transiten entre l'educació, la creació cultural i la dinamització comunitària.

Eduard Bech-Vila - 'Arts en salut al Museu de l'Empordà. Art i fibromiàlgia'
Presentació d'una de les tres proves pilot impulsades des del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Català de la Salut per treballar objectius de salut des de la cultura i el patrimoni.

Modera: Marta Carreras (La Vall del Llémena) artista i mestra, autora del llibre il·lustrat «Tu no entens res... Però jo tampoc», que mira d'explicar la síndrome de l'Asperger.

Inscripcions

Inscripció gratuïta