Notícies | Promoció Econòmica
L’Ajuntament de Girona organitza diverses activitats per reflexionar al voltant del Dia Internacional de les Nenes i les Dones en la Ciència
De l’11 al 15 de febrer es faran taules rodones, conferències i tallers per reivindicar la presència femenina en els àmbits científic i tecnològic
Dimarts de la setmana que ve, dia 11 de febrer, es commemora el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Les Nacions Unides van proclamar aquesta data per afavorir la presència femenina en els àmbits científic i tecnològic i promoure la igualtat de gènere a través de l’apoderament de les dones i les nenes en aquestes vocacions.
En aquest marc, l’Ajuntament de Girona ha organitzat una sèrie d’activitats sota el títol de Setmana de la Dona i la Nena en la Ciència per reflexionar al voltant del paper de les dones i les nenes en la ciència i la tecnologia coincidint amb aquest dia internacional. De l’11 al 15 de febrer tindran lloc diverses propostes que tindran com a objectiu comú sensibilitzar i contribuir a eliminar l’escletxa de gènere que hi ha en aquestes vocacions.
La tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes, ha manifestat que “amb els actes i activitats organitzats en el marc d’aquesta setmana, l’Ajuntament vol posar de manifest el gran interès que té en promoure, divulgar i reivindicar el paper de la dona en el sectors cientificotecnològics tot proporcionant espais de reflexió i d’aprenentatge en els quals es compartiran vivències i experiències amb dones de destacables trajectòries professionals vinculades al món empresarial, al sector públic i al teixit social”.
El mateix 11 de febrer al matí es portarà a terme la jornada inaugural de la Setmana a la seu del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona , en un acte que vol recordar el rol essencial que juguen les dones dins la comunitat cientificotecnològica i la necessitat de reforçar la participació de les nenes i potenciar la dona en llocs d’alt càrrecs. La directora de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, M. Àngels Pèlach, i la cofundadora i directora de FibraCAt, Meritxell Bautista, faran les ponències inaugurals.
Tot seguit hi haurà una taula rodona amb les següents dones professionals en els àmbits STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques), que reflexionaran i debatran sobre el paper de la dona en l’àmbit educatiu i professional: la gerent de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona, Mireia Santamaria; la vicesecretària del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona, Anna Arnau; la professora jubilada de matemàtiques Marta Berini i la representant del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona Maria Vidal.
El dia 11, a les 20 h, es projectarà la pel·lícula Figures ocultes, al Cinema Truffaut, un film que vol contribuir a reconèixer i fer visibles dones de col·lectius minoritaris i que parla sobre la tasca que van dur a terme un grup de dones matemàtiques afroamericanes treballadores de la NASA per fer arribar l’home a l’espai durant els anys 60.
Durant la jornada del dijous 13 de febrer, els centres educatius de la ciutat estan convidats a assistir, a partir de les 10 h, a les xerrades dinàmiques que oferiran la catedràtica de Química de la Universitat de Girona Sílvia Simon i l’enginyera i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salan; a interactuar amb entitats socials gironines relacionades amb l’àmbit tecnològic, i a visitar l’exposició “L’en(giny) invisible”, que estarà oberta del 10 al 15 de febrer. Totes aquestes activitats es portaran a terme a l’Espai Marfà.
Les instal·lacions de Girona Emprèn, seu del taller de fabricació digital del Laboratori Social d’Innovació, seran l’escenari de les propostes de la jornada del dissabte 15 de febrer. S’han programat tallers adreçats a infants i joves de 7 a 16 anys: es podrà conèixer el món de la robòtica i fer impressions en 3D o bé superar un escape room tecnològic a través de tauletes creat per l’associació Femme Inline.
Totes les activitats són gratuïtes i d’accés lliure.
Cartell