Header: Mobilitat escolar sostenible

Mobilitat escolar sostenible

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Un total de 4.383 infants es consciencien sobre mobilitat sostenible i segura a través dels recursos educatius de l’Ajuntament

Els resultats de la iniciativa, liderada per la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar, es van presentar la setmana passada en l’acte de cloenda del projecte 2021-2022

Imatge de l’acte de cloenda del passat 8 de juny

Un total de 4.383 infants dels centres educatius de Girona s’han conscienciat al llarg d’aquest any sobre mobilitat escolar sostenible, autònoma, segura i saludable a través dels recursos educatius impulsats per l’Ajuntament de Girona. Els resultats obtinguts gràcies a aquesta proposta de sensibilització es van presentar la setmana passada en l’acte de cloenda anual de la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar, organitzadora de les activitats de foment de la mobilitat sostenible a les escoles. En la trobada, que va tenir lloc el passat 8 de juny, la regidora de Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament de Girona, Marta Sureda, va agrair la dedicació i la implicació dels coordinadors/es de mobilitat escolar durant tot l’any, i els va entregar un abonament gratuït al servei de Girocleta pel curs escolar vinent.

“Des del govern treballem la millora de la mobilitat de manera transversal, i una de les nostres principals línies d’actuació va adreçada als més petits i els joves, tant a través de la conscienciació com també implementant mesures per poder anar a l’escola a peu o en bicicleta. Hem avançat en la definició de diversos camins escolars, i la xarxa de coordinadors que hem creat ens està servint per impulsar-los de manera progressiva, de manera que es puguin encaixar bé i en equilibri amb el conjunt de la ciutat”, destaca la regidora Marta Sureda.

Aquest any, la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar de Girona ha proposat 7 recursos educatius diferents, que s’han impartit en diversos centres educatius de Girona mitjançant la figura dels coordinados/es de mobilitat. Concretament, les 13 escoles participants a la Xarxa són les següents: l’Escola Domeny, l’Escola Migdia Girona, l’Escola Pública Joan Brguera, el Col·legi Dr. Masmitjà, l’escola FEDAC Sant Narcís, El Bosc de la Pabordia, el Centre d'Educació Especial Font de l'Abella; l’Escola El Pla; l’Escola Carme Auguet, la FEDAC-Pont Major, l’Escola Santa Eugènia, l’Escola Àgora i l’Escola Pericot.

El recurs amb un major èxit de participació ha estat el que porta per títol “Mesura la qualitat de l’aire de l’entorn de la teva escola”, en el qual han participat 12 escoles i 980 nens i nenes. El més ben valorat, per la seva banda, és el “Joc de la serp”, per la seva efectivitat en la millora dels hàbits de mobilitat entre els infants. La majoria d’escoles participants en l’activitat aconsegueixen incrementar fins a un 20 % els hàbits de desplaçament sostenible de les famílies, que abandonen el cotxe per arribar a l’escola a peu o en bicicleta. Destaca també el recurs educatiu “El nostre camí escolar segur. Anem a l’escola amb autobús”, que s’ha implementat aquest any al Centre d'educació especial Font de l'Abella i que és adaptat a la diversitat funcional.

Més enllà dels recursos educatius, la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar també ha vetllat per a la formació dels seus membres i per a la continuïtat de projectes a favor de en la mobilitat escolar sostenible, entre altres qüestions. D’una banda, s’han organitzat 4 accions formatives per capacitar els coordinadors/ores en mobilitat escolar, detectar les necessitats que tenen els entorns escolars i poder proposar millores. D’altra banda, la Xarxa ha treballat per fer créixer els projectes “Comerç amic” i “Camins escolars segurs”.

Comerç amic i nous camins escolars

Pel que fa al pla pilot de la iniciativa “Comerç amic”, que va arrencar l’any 2020 amb la participació de l’escola Dr. Masmitjà, aquesta ha incorporat un nou centre, l’escola Migdia. Aquest curs, el projecte ha tancat amb una xarxa de 69 establiments adherits, que col·laboren en la seguretat dels infants identificant-se com un comerç segur i oferint la seva ajuda als escolars que ho necessitin, aconseguint així millorar la sensació de seguretat, i la seva autonomia en el camí de casa a l’escola i de l’escola a casa.

Quant al projecte “Camins escolars segurs”, actualment la ciutat compta amb 10 camins executats i 2 en procés de creació de cara al proper any, a les escoles Carme Auguet i FEDAC Pont Major. A més, per potenciar aquesta iniciativa, el curs vinent la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar incorporarà al projecte una persona representant de les diverses Associacions de Famílies d'Alumnes, que treballarà juntament amb la figura dels coordinadors/ores.

La Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar té per objectiu establir una figura de referència en cada centre educatiu que serveixi d’enllaç entre l’escola, les famílies, l’alumnat, l’Ajuntament de Girona i tots els agents implicats per tal de fomentar una mobilitat autònoma, segura, sostenible i saludable al voltant dels centres.

Podeu consultar tots els recursos educatius relacionats amb la mobilitat en aquest enllaç
 

Tornar