Header: Mobilitat escolar sostenible

Mobilitat escolar sostenible

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Dotze escoles de Girona mesuraran la qualitat de l’aire als seus entorns escolars

La iniciativa, que forma part del projecte de ciència ciutadana CleanAir@School, comença avui i permet recollir dades sobre els nivells de diòxid de nitrogen en punts determinats

Imatge de la instal·lació dels tubs al costat de l’Escola El Bosc de la Pabordia d’ahir al matí

Un total de dotze escoles de Girona mesuraran la qualitat de l’aire als seus entorns escolars gràcies a la participació de la ciutat al projecte de ciència ciutadana CleanAir@School, en el marc del projecte Europeu Horizon 2020 GreenScent. Amb l’objectiu de conèixer quins són els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) en aquests espais, l’Ajuntament de Girona col·locarà vint tubs passius al voltant de cada escola per realitzar les mesures. La iniciativa es preveu que es dugui a terme en dues fases o campanyes de seguiment, totes durant aquest any 2022. La primera, que comença avui, s’allargarà fins al dia 25 de maig, mentre que la segona està prevista per al mes de setembre.

Els tubs es repartiran en tres zones diferenciades, en funció del volum d’activitat de l’àrea: en punts pròxims a vies transitades principals –punts de trànsit-; en àrees més tranquil·les, com parcs, jardins i espais de vianants –punts de fons-, i als mateixos centres escolars, a l’entrada, a dins d’una aula i a dins del pati.

Per a cada campanya, els tubs estaran col·locats als punts de mostreig durant quatre setmanes. Passat aquest període es recolliran les mostres, s’analitzaran en un laboratori i, a continuació, es presentaran els resultats obtinguts a cada escola perquè l’alumnat hi pugui treballar, treure’n conclusions i proposar accions de millora.

Les escoles participants en el projecte CleanAir@School són les següents: l’escola FEDAC Sant Narcís, l’Escola Santa Eugènia, l’Escola Pericot, l’Escola Joan Bruguera, l’Escola Pla de Girona, el Centre d'Educació Especial Font de l'Abella, l’Escola Migdia, l’Escola Dr. Masmitjà, l’Escola El Bosc de la Pabordia, l’Escola Carme Auguet, La Salle i l’Escola Vedruna. Per a la selecció dels centres escolars, la condició establerta per participar-hi era que fossin escoles verdes o que estiguessin desenvolupant el projecte “School Chance” sobre mobilitat escolar segura, sostenible i autònoma.

Precisament el projecte que es desenvolupa a Girona és un recurs educatiu que la Xarxa de Coordinadors/ores de Mobilitat Escolar ofereix als centres educatius per millorar el coneixement de l’alumnat sobre la contaminació de l’aire i els seus efectes per a la salut, i alhora, sensibilitzar els infants i les seves famílies per modificar algunes pautes de conducta relacionades, sobretot, amb la mobilitat.

“Sabem que la qualitat de l’aire a Girona és bona en línies generals, però volem seguir monitoritzant la ciutat i així tenir el màxim d’informació possible amb la intenció de millorar allà on es pugui. Per això creiem important tota la tasca de conscienciació, i fer aquesta activitat amb les escoles té també aquesta voluntat de divulgació en la preservació de la sostenibilitat com a valor”, ha explicat el regidor de Sostenibilitat del consistori, Martí Terés. 

Aquesta és la segona vegada que l'Ajuntament de Girona participa al projecte CleanAir@School. La primera va ser el 2019 i s’hi van involucrar nou centres educatius. Les dades obtingudes aquest 2022 permetran realitzar una comparativa amb les dades recollides fa 3 anys, i a partir d’aquí s’estudiarà si calen noves mesures en funció dels resultats.

En els darrers 20 anys, Girona ha desplegat una xarxa semipermanent de tubs passius per controlar la contaminació atmosfèrica a diversos punts de la ciutat. De fet, aquest és un dels motius principals pels quals s’ha escollit la ciutat per formar part del projecte. Segons els resultats de l'estudi, fet durant l'any 2021 mitjançant la xarxa semipermanent de tubs passius, els nivells als quals la majoria de la població de la ciutat ha estat exposada aquest darrer any es troben per sota del valor límit anual de 40 µg/m3. En aquest sentit, i respecte el 2019, s’han reduït de 5 a 2 els punts vulnerables pròxims a vies molt transitades, amb congestió important i/o estretes.

Habitualment, la xarxa semipermanent de mesura de la contaminació atmosfèrica a la ciutat compta amb 21 tubs passius per mesurar els nivells de diòxid de nitrogen a diversos punts de Girona. Durant el projecte CleanAir@School 2022, aquesta xarxa s’ampliarà a pràcticament a 260 punts, fet que permetrà tenir una anàlisi global de les dades de diòxid de nitrogen més extensa arreu del municipi.

El projecte Europeu Horizon 2020 GreenScent, de tres anys de durada, té com a principal objectiu educar i implicar les persones amb el seu entorn per un futur verd. La consultoria 4Sfera Innova, especialitzada en temes relacionats amb la qualitat de l'aire, el canvi climàtic i projectes de ciència ciutadana, és l’organització seleccionada per desenvolupar el projecte CleanAir@School a Girona i altres ciutats europees.

Tornar