Header: Jornada de l'Esport Femení

Jornada de l'Esport Femení

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La 12a Jornada de l’Esport Femení potencia la vessant inclusiva i recupera les activitats d’esport adaptat

L’esdeveniment tindrà lloc enguany el diumenge 10 de març al matí a la plaça de Salvador Espriu, a la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba, a la llera del riu Onyar i a la plaça de Catalunya de Girona. Les quatre ambaixadores són Mireia Hernández (natació sincronitzada), Sara Bellapart (triatló), Gemma Soy (natació) i Dalia Santiago (taekwondo paralímpic)

Imatges de la roda de premsa d’aquest migdia a la Diputació de Girona i el cartell de la 12a Jornada de l’Esport Femení.

El centre de Girona es tornarà a omplir de nenes, noies i dones el diumenge 10 de març, amb motiu de la 12a edició de la Jornada de l’Esport Femení. Tot el programa d’activitats, tallers i xerrades, que es concentraran al matí, de 9.30 a 13.30 h, s’ha presentat aquest dimarts a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona. En l’acte hi han participat el regidor d’Esports i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran i Martínez; el diputat d’Esports de la Diputació de Girona, Jordi Masquef; la representant territorial de l’Esport a Girona de la Generalitat de Catalunya, Anna Julià, i la coordinadora de la Jornada de l’Esport Femení, Olga Praderas. També hi han assistit Sara Bellapart i Gemma Soy (dues de les ambaixadores d’enguany), així com representants d’algunes de les entitats i associacions esportives que col·laboren en l’esdeveniment.

La plaça de Salvador Espriu, la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba, la llera del riu Onyar i la plaça de Catalunya de Girona concentraran 25 disciplines esportives dirigides a totes les edats. Enguany, com a principals novetats, s’hi han incorporat el triatló i, especialment, l’esport adaptat, amb exhibicions per divulgar i promoure la pràctica esportiva de les persones amb discapacitat.

Les altres disciplines són l’hoquei sobre patins, el tennis de taula, la gimnàstica artística, el voleibol, el piragüisme, l’atletisme, el rugbi, la gimnàstica rítmica, l’halterofília, el bàsquet, el futbol, les activitats subaquàtiques, l’handbol, el patinatge artístic, els escacs, el judo, el tennis, l’skate, la marxa nòrdica, el paleotraining, la nàutica, les curses d’orientació i el bicitrial (bike trial), a més del joc tradicional de les bitlles catalanes.

El regidor d’Esports de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran i Martínez, ha destacat que “des de l’Ajuntament, treballem intensament per trencar la bretxa de gènere que continua existint a l'esport. Per això, col·laborem per promoure l’esport femení, com aquesta jornada del 10 de març, i també donant suport als clubs i entitats de l'esport femení”.

Per la seva part, el diputat d’Esports, Jordi Masquef, ha posat en valor el camí traçat fins ara en aquest esdeveniment. “Fa onze anys, quan va néixer, la Jornada de l’Esport Femení va ser absolutament pionera. Ara és una activitat consolidada a la ciutat de Girona, i ens enorgulleix que hagi servit de mirall perquè hagin nascut jornades similars arreu del país”, ha explicat Masquef. “Ens satisfà especialment que s’hi recuperi, aquest any, l’esport adaptat. La Diputació hi està molt sensibilitzada, i bona prova d’això és la creació de la Taula de l’Esport Adaptat, per fomentar-lo”, hi ha afegit.

Canviar l'esport significa canviar la societat. Cal trencar l'estereotip que un gènere ha d'anar lligat a un esport o un rol en concret, tant en dones com en homes” ha destacat la cap de la Representació Territorial de l’Esport a Girona, Anna Julià.

La jornada també comptarà amb una sèrie d’activitats paral·leles, totalment gratuïtes, com un servei de fisioteràpia; un circuit de prevenció de lesions, i tallers de psicologia, de nutrició esportiva i de perspectiva de gènere. Aquest últim, amb el títol “Trencant murs, camí cap a la igualtat”, serà a càrrec de l’educadora física esportiva Maria Solé.

A més, la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física i els Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat a Girona han organitzat el taller “Activem la revolució!”. Es tracta d’un circuit d’activitats per sensibilitzar i conscienciar sobre la realitat de les nenes i dones en l’àmbit esportiu, tot remarcant la importància de ser actives en totes les etapes de la vida.

Homenatge a les ambaixadores

En la roda de premsa d’aquest matí s’han donat a conèixer les quatre ambaixadores d’aquesta edició de la Jornada de l’Esport Femení. Són les següents:

  • Mireia Hernández. La lloretenca va guanyar, el cap de setmana passat, la medalla de plata de duet mixt, fent parella amb Dennis González en el mundial de natació sincronitzada, que s’està disputant a Doha (Qatar).
  • Sara Bellapart. Ha estat la primera gironina a disputar el mundial de triatló, a Hawaii, amb un temps de 10 hores 45 minuts i 47 segons.
  • Gemma Soy. Des del 2017, presideix el Club Natació Olot, després d’haver estat lligada a l’entitat durant molts anys i des de diferents vessants.
  • Dalia Santiago. Guanyadora d’una medalla d’or i una de plata en europeus i de quatre en el Grand Prix (una d’or i tres de bronze) en taekwondo paralímpic, disputarà els Jocs Paralímpics de París aquest any.

La coordinadora de la Jornada de l’Esport Femení, Olga Praderas, ha destacat la importància de les ambaixadores per donar més visibilitat a l’esdeveniment i, en aquest sentit, ha anunciat un acte de reconeixement a les 33 que ho han estat fins ara. Serà el dijous 21 de març, a les 18 h, al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona sota el títol “Converses, ambaixadores i esport femení”.

Les nostres ambaixadores ens ajudaran a fer un recorregut per tots aquests anys d’història de la Jornada, per valorar els canvis fets i els que encara ens queden per fer en el món esportiu”, ha volgut recalcar.

La Jornada de l’Esport Femení, que va néixer el 2013, està organitzada per l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Esportiu del Gironès.

Més enllà de l’activitat durant la jornada, la Diputació de Girona i el Consell Esportiu del Gironès també organitzen, durant el curs escolar, “Trobades de debat”, dirigides a alumnes de segon d’ESO del Gironès amb l’objectiu de crear un espai de reflexió sobre el paper de la dona en l’esport. Es convida l’alumnat a reflexionar sobre la influència dels estereotips i de l’imaginari social del seu entorn. En el darrer any, se n’han fet setanta en disset centres de la comarca.

Actualment, segons dades de l’Observatori Català de l’Esport, només el 27,5 % de les llicències al país són de dones, enfront del 72,5 % de llicències que corresponen a homes.

Web de la Jornada d'Esport Femení
Tornar
— 20 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 20 de 31 resultats.