Header: Girona, ciutat educadora

Girona, Ciutat Educadora

Ruta de navegació

Red Estatal de Ciudades Educadoras (RECE) | Girona, ciutat educadora

Red Estatal de Ciudades Educadoras (RECE)

L’any 1996 i davant el fet que un nombre important de ciutats signants de la Carta i membres de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores AICE (creada l’any 1994) són de l’Estat espanyol, es veu l’oportunitat de constituir, en el marc de l’AICE, una xarxa estatal que permeti el treball entre ciutats amb unes problemàtiques i realitats semblants i que, al seu torn, això contribueixi a donar vitalitat a l’associació internacional.

Així, 9 ciutats espanyoles, entre les quals hi ha Girona, comparteixen la importància de crear una estructura de coordinació capaç d’impulsar trobades i contactes entre les ciutats espanyoles, i consensuen la necessitat de dotar-se d’una estructura organitzativa, lleugera i flexible, amb una coordinació itinerant, per a no generar costos d’administració que suposin un esforç excessiu i insostenible.

La Xarxa Estatal de Ciutats Educadores (RECE) es constitueix formalment el 4 de juliol de 1996 a La Corunya en una primera trobada que acull més de cent persones. Es crea, així, la primera xarxa territorial, formada per prop de quaranta ciutats, de l’AICE.

Girona ha participat de manera continuada tant a l’AICE com a la RECE de la qual en va ser ciutat coordinadora durant el període 1998-1999. La RECE organitza trobades bianuals, a les quals majoritàriament Girona ha assistit i participat.

Trobades de la RECE en què s'ha participat
AnyCiutatTemaGirona
1996La CorunyaLes arts i les humanitats com agents de canviParticipa
1998
gener
ValènciaConèixer la ciutat i comprometre's en el seu futurParticipa
1998PalmaEducació i ciutatParticipa
1999GironaL'educació i la ciutat del segle XXICiutat organitzadora / 
membre comissió seguiment
2001CòrdovaPerspectives locals davant el procés de globalitzacióParticipa / 
membre comissió seguiment
2003GetafeLa ciutat: sistema de relacions. La nova ciutadaniaParticipa
2005GijónCiutats educadores, una altra manera de treballar des de l'àmbit localParticipa
2007DonostiaLa ciutat de les persones: educació i espais socials en un canvi d'èpocaParticipa
2009GranollersL'educació com a factor estratègic en els canvis i les transformacions de les nostres ciutatsParticipa
2011Alcalà de GuadaíraEducació i ciutat, una complicitat imprescindibleParticipa
2013GandiaEducació, una constant a la vidaNo participa
2016Rivas Vaciamadrid25 años de compromiso con la igualdad de oportunidadesParticipa
2018LleidaRepensar la ciutatParticipa
2022Vitoria-GasteizConsolidant la ciutat educadoraParticipa
2023GijónCiutats Educadores: ciutats que cuiden i acullen Participa / Presenta dues experiències:
- El Consell d'Adolescents de Girona i la mobilitat sostenible
- Projecte "Les Bloody Maris"

Xarxes temàtiques

Des de l’any 2003, la RECE impulsa la creació de xarxes temàtiques al territori espanyol amb l’objectiu de promoure l’intercanvi d’idees i bones pràctiques entre ciutats i aprofundir en l’estudi de la temàtica proposada.

Cada Xarxa Temàtica és coordinada per una ciutat que l’ha proposada i n’arbitra el seu funcionament i gestió i la seva durada és de 2 anys. Girona ha participat activament en les següents Xarxes Temàtiques:

 • Xarxa Temàtica: Ciutat Educadora i turisme responsable. El patrimoni com a valor identitari de les ciutats
  Durant el període 2016-2017 l’Ajuntament de Girona va participar en aquesta xarxa, liderada per l’Ajuntament de Barcelona i formada per 16 ciutats, en la que es va teoritzar, debatre i compartir reflexions al voltant del component educador i turístic que caracteritza les ciutats com a marc de trobada de múltiples experiències al voltant de quatre eixos de treball: convivència, coneixement, aprenentatge i experiència turística.
  Per al període 2018-2019 Girona va participar de nou en aquesta xarxa per donar continuïtat al treball iniciat i aprofundir en aquells aspectes identificats amb potencial de desenvolupament i aplicabilitat.
 • Xarxa Temàtica: Segregació escolar i ciutat educadoraLiderada per l’Ajuntament de Vitoria-Gasteiz aquest grup que va treballar durant el període 2018/2019 tenia per objectius treballar per millorar la inclusió de les ciutats, reflexionar al voltant de la segregació escolar i proposar models d’intervenció educativa local.
 • Xarxa Temàtica: Ciutat de valors, Ciutat educadora
  Pel període 2018-2019 es va posar en marxa d’aquesta xarxa, liderada per l’Ajuntament de Bilbao, que va treballar per reflexionar i definir accions sobre els valors que ha d’impulsar una ciutat educadora. 
 • Xarxa Temàtica: La Ciutat Educadora en la Formació i l'Ocupació
  Durant el període 2022-2023 Girona participa a la Xarxa Temàtica: La Ciutat Educadora en la Formació i l'Ocupació. L'objectiu és analitzar i fer propostes d'actuació per millorar la connexió entre la formació i les necessitats del mercat laboral. Aquesta xarxa la lidera Màlaga.