Header: Centre Jove de Salut

Centre Jove de Salut

Ruta de navegació

Sexualitat: Menstruació - part 1 | Joves | Centre Jove de Salut

Sexualitat

Menstruació

Sabies que hi ha alternatives de recollida de sagnat que són més econòmiques, reutilitzables i, per tant, més sostenibles que els tampons i les compreses d’un sol ús com són les esponges, les calces absorbents o la copa menstrual?

Per poder utilitzar-los hem de conèixer el nostre cos, la nostra regla, la diversitat de productes i tenir-hi un accés fàcil en tots els sentits. Moltes són les persones joves que venen anualment al Centre Jove de Salut a consultar sobre aquests temes.

Oferim diversitat de serveis per poder garantir els drets sexuals i reproductius del jovent.

Què és la regla?

La menstruació és la descamació de la capa interna de l’úter que es fa gruixuda durant la primera part del cicle menstrual per tal d’acollir un possible embaràs, i que s’expulsa al final del cicle en forma de sagnada (regla) si no hi ha gestació.

El cicle menstrual és el període que hi ha des del primer dia del flux menstrual fins al primer dia de la següent regla. És habitual que sigui de 21 a 35 dies, i fins i tot pot arribar a 45 dies. La menstruació és la part del cicle en què hi ha pèrdua de flux amb sang i pot durar de 3 a 10 dies, variant la quantitat, segons el dia de regla, l'edat, el nombre de fills... És important escoltar i conèixer el propi cos, poder parlar-ne sense tabús, ni vergonya, com un fet normal i fisiològic que és.

Les fases del cicle menstrual

El cicle menstrual contempla quatre fases, cadascuna d’elles amb diferents sensacions físiques i emocionals, en funció del moment hormonal. 

Bàner: Fases cicle menstrual - Centre Jove de Salut

Sexualitat: Menstruació - part 2 | Joves | Centre Jove de Salut

No passa res si les teves regles són irregulars

És habitual tenir menstruacions irregulars, especialment els primers anys de tenir la primera regla (menarquia).

Irregular vol dir que els dies que et dura cada cicle és molt variable.

Segurament amb el temps, el teu cicle menstrual anirà adquirint un patró més estable. 

Per conèixer i fer un seguiment del teu cicle, pots utilitzar alguna aplicació en el teu dispositiu mòbil o un diagrama menstrual.

Aquestes aplicacions no serveixen com a mètode anticonceptiu. Per preveure l’ovulació necessitem molt més que el calendari menstrual. 

Menú botons Menstruació | Joves | Centre Jove de Salut

 

Menstruació (Vídeo) | Centre Jove de Salut

Cartell Higienen Menstrual wc regla-friendly | Centre Jove de Salut