Header: Centre Jove de Salut

Centre Jove de Salut

Ruta de navegació

FAQ Preguntes freqüents | Centre Jove de Salut

Preguntes freqüents

Com es pot tenir una bona autoestima? Darrerament sento molta tristesa i no tinc ganes de fer res.

Els canvis d'humor són normals a la nostra vida i sempre són provocats per coses que ens passen, externament o internament, encara que nosaltres no en siguem del tot conscients. La tristesa és un sentiment i com qualsevol altre sentiment forma part de la vida de les persones. És important parar-se a pensar des de quan sentim tristesa i amb quines coses pot estar relacionada. És normal que quan ens sentim així, no tinguem ganes de fer coses, però la tristesa ens convida a pensar en nosaltres. Tenir una bona autoestima no significa eliminar la tristesa, sinó acceptar-la i gestionar-la.

És normal sentir vergonya després de masturbar-te?

La masturbació és una elecció personal que viscuda amb una actitud positiva és una de les practiques sexuals més satisfactòries. Ens permet obtenir plaer i alliberar tensions. La vulva (sobretot el clítoris i l’entrada de la vagina), el penis i els testicles són zones molt sensibles del cos, ja que estan plenes de terminacions nervioses.

La masturbació és una manera de conèixer el nostre cos, les nostres reaccions i el nostres ritmes. També ens ajuda a explorar les nostres fantasies i desitjos, fomentant una sexualitat més rica i creativa.

És una forma d’autoestimar-se. És cert que la primera vegada que ho fem podem sentir una barreja de sentiments, entre ells la vergonya, i és del tot normal experimentar-la.

És normal masturbar-se encara que es tingui parella?

Cada persona sent unes necessitats diferents amb relació al desig sexual. De vegades, una persona pot tenir més necessitats que una altra i masturbar-se permet tenir certa independència i autonomia per satisfer el  desig sexual, ja que el desig sexual no sempre coincideix en el temps, l’espai o en els nivells del desig sexual de la parella. Tampoc sempre tenim ganes de tenir relacions sexuals compartides.

És un mite arrelat considerar que si tens parella ja no necessites satisfer el teu desig amb la masturbació.

Què et pot passar per fumar porros?

El consum habitual de porros pot comportar dificultats de concentració, pèrdua de memòria i canvis en l’estat d’ànim. Si el consum es prolonga en el temps, pot crear tolerància i dependència física i psicològica. Per a més informació truca'ns o vine al Centre Jove de Salut. Malgrat que la percepció social de la substància és que ens ajuda a relacionar-nos, a relaxar-nos i passar una bona estona, la realitat és no és sempre així. 

Fa temps vaig tenir relacions sexuals sense preservatiu. Pot ser que tingui alguna malaltia? Com puc saber-ho?

Quan es tenen pràctiques de penetració, ja sigui oral, vaginal o anal, sense una barrera protectora (preservatiu extern, preservatiu intern o barrera de làtex) existeix el risc de contagiar-se d’una ITS si la persona amb qui compartim la nostra sexualitat té una o més d’aquestes infeccions. 

Algunes ITS donen símptomes i d’altres passen inadvertides. La millor manera de saber si en podem tenir una és preguntar-se si en alguna ocasió em tingut pràctiques de penetració sense barrera protectora, si alguna vegada l’hem feta servir tard (després d’haver iniciat les primeres penetracions) o si en alguna ocasió s’ha trencat. És important que  davant qualsevol dubte consultis a un servei sanitari per tal que et facin les proves pertinents. 

La meva parella fa un mes que m’ha deixat i sento tristesa, abatiment, no tinc ganes de fer res... Què puc fer?

Quan patim una ruptura sentimental és normal que les persones passem per un període de “dol”, en el que hem d’assimilar la nova situació, els sentiments de tristesa, el que hem perdut, fins a tornar a recuperar la confiança en nosaltres. Normalment solem recuperar-nos espontàniament amb el suport de les amistats i la família. Si després d’un temps sentim que ens hem encallat en aquest estat d’abatiment i tristesa ens hauríem de plantejar buscar ajuda professional.

Des que el meu amic o amiga té parella, ja no passa temps amb mi. És normal?

Quan una amistat té parella es troba en una situació de canvis importants en la seva vida. Ha de començar a redistribuir el seu temps i la seva atenció entre la parella i les amistats, i intentar que s’acceptin mútuament. A vegades aquests canvis no són fàcils i pot ser que ens sentim desateses o desatesos per aquesta amistat. Cal donar temps a les persones per gestionar la nova situació. 

Què puc fer per gestionar millor les meves emocions?

La salut emocional està relacionada amb la intel·ligència emocional. Això inclou la capacitat per entendre els propis sentiments i els de la resta; la capacitat per gestionar els sentiments propis i aliens; la capacitat per motivar-nos (és a dir, sentir que som capaces i capaços de fer coses, de crear, de sentir que progressem, que el que fem val la pena) i capacitat per vincular-nos socialment i afectivament amb les persones. Totes aquestes capacitats tenen a veure amb aspectes que podem desenvolupar nosaltres mateixes i mateixos. També és molt important que ens arribin missatges d'estima i de reconeixement dels nostres contextos (família, escola, treball, amics, parella...).

Normalment la meva parella escull les pràctiques sexuals que farem. Com li puc comunicar que no em ve de gust fer alguna cosa?

És molt important l’autoconeixement i tenir clar que el plaer és un dret que l’hem de fer respectar.  Per tant el primer pas és no acceptar fer allò que no ens ve de gust.

No hi ha un manual d'instruccions que sigui vàlid per a tothom per això la comunicació és tant important, tant en el mateix moment de la relació sexual com en altres moments, ja que parlar dels desitjos i preferències sexuals fora del moment de la relació sexual  facilitarà poder expressar-se més lliurement. 

És important també no obviar que existeixen situacions de dominància i violència dins la parella que es fan paleses en el moment de les relacions sexuals. En aquest cas és important rebre suport professional.

Què és un coma etílic? Què em pot passar?

Un coma etílic és un estat de borratxera tan gran, que el teu cos deixa de funcionar correctament. O sigui, és una sobredosi d’alcohol. D’entrada, és com si la persona s’hagués adormit, però en realitat està saturada per l’alt nivell d’alcohol en sang. En casos extrems, pot provocar la mort, perquè el cervell deixa d’enviar la senyal als pulmons i al cor perquè funcionin. En aquest cas, es produeix una parada cardiorespiratòria. 

Per això és molt important que si mai veus a una companya o company en aquest estat, avisis de seguida a una ambulància. També és molt important posar-la/o en la postura de seguretat: recolzat/da de costat, per tal que no s’ofegui amb el propi vòmit. I recorda que si fas un consum responsable evites riscos com aquest. 

Si et poses el preservatiu i es trenca, què hem de fer?

Davant d’aquest fet poden donar-se dos conseqüències que cal abordar:  el risc d’infecció de transmissió sexual i els risc d’un embaràs no planificat. 

Per descartar el risc d’ITS cal parlar amb la parella sexual sobre les seves relacions anteriors. Si alguna de les dues persones anteriorment no ha utilitzat una barrera protectora, o l’ha utilitzat però tard o l’ha fet servir però es va trencar, cal descartar les ITS en cas que no ho fes en el seu moment. Per això us heu d’adreçar a un centre sanitari i demanar un cribratge de les ITS, que consisteix en una analítica de sang i una altra d’orina. 

Per evitar un possible embaràs es precís utilitzar la contracepció d’urgència, també coneguda com a postcoital o píndola de l’endemà. La podeu aconseguir de manera gratuïta a un centre sanitari de la xarxa pública ( CAP, ASSIR, Centre Jove...) o es pot comprar a la farmàcia, és de venda lliure i té un cost aproximat d’entre 20 i 30 €, segons el tipus.

És important prendre aquesta medicació com més aviat millor, ja que el pas de les hores disminueix la seva eficàcia. La podem utilitzar fins a les 120 hores de la relació de risc. 
La píndola de l'endemà només evita l'embaràs de la relació sexual més recent i, per tant, si es torna a tenir una altra relació no protegida cal repetir el tractament.

Què fem si se m'ha quedat el preservatiu dins?

El primer que s'ha de fer és intentar retirar el preservatiu de l'anus o vagina. Si la persona es posa nerviosa, hi haurà una contracció muscular i serà més difícil fer-ho. El millor, encara que pugui semblar difícil, és prendre-s'ho amb calma i lubricar abundantment la zona, després posar-se a la gatzoneta i empènyer.

En cas de retenció del preservatiu extern a la vagina cal actuar de la mateixa manera que si el preservatiu s'hagués trencat, per prevenir el risc d'embaràs i les ITS. En cas de retenció del preservatiu a l'anus cal actuar en relació a les ITS. 

Fa dies que sento molèsties genitals (picor, granets, augment del fluix vaginal...). Puc tenir alguna infecció?

L’aparell genital, com els altres aparells del nostre cos, pot patir infeccions i alteracions de la pell. En ocasions pot tractar-se de la manifestació d’una ETS, per això davant de qualsevol símptoma cal anar a un centre sanitari. Per a més informació pots consultar l’apartat d’infeccions de transmissió sexual o trucar-nos.

Fa sis mesos que tinc parella i encara no hem tingut relacions sexuals amb penetració. És normal?

Cada parella i cada persona ha de trobar el moment adequat per iniciar les relacions sexuals amb penetració i per gaudir-les cal respectar-se i anar al nostre ritme propi sense cedir a pressions de la parella, la societat o els mitjans audiovisuals. No hi ha un temps igual per a tothom, però sí que cal que ens plantegem: amb qui?, com? I a on? Abans de fer el pas.

Si la nostra parella no ho té clar, no gaudirà de l'experiència per molt que li insistim i posem tot per part nostre, ja que no l'estarem respectant. A més existeixen moltes pràctiques sexuals plaents i la finalitat no és exclusivament practicar la penetració sinó gaudir i compartir aquesta experiència d'intimitat.

Les addiccions poden afectar la meva salut emocional? 

Tant si es tracta d’una addicció a substàncies com a conductes, les addiccions provoquen alteracions de l'estat d'ànim, del son, l'alimentació i les relacions socials. En funció de la persona, la substància, la conducta i com de sovint es faci o consumeixi pot provocar diferents graus d’afectació de la teva salut emocional. Per tant, les addiccions poden afectar de forma considerable la teva salut mental i emocional.

No tinc gana, menjo molt poc i tothom em diu que m’he aprimat. Com puc saber si tinc algun problema amb el menjar?

Amb el que expliques és difícil saber si realment tens algun problema alimentari. De totes maneres si menges poc i realment has perdut pes (independentment del que et digui la gent), estaria bé que ho consultessis al nostre servei de psicologia o bé al teu Centre d’Atenció Primària (CAP).

Pots avortar als 15 anys si estàs de 2 o 3 mesos?

Actualment a Espanya l'avortament està regulat per la llei orgànica 2/2010, del 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs. És un dret reconegut i garantit i això implica la seva gratuïtat i cobertura per la xarxa pública de Salut.

La llei contempla dos supòsits:

  1. Per decisió exclusiva de la dona dins les primeres 14 setmanes de gestació, sempre que hagi sigut degudament informada, sense necessitat de cap justificació.
  2. Entre la setmana 14 a la 22 per risc per la salut de l'embarassada o per greus anomalies en el fetus (cal un informe mèdic que ho justifiqui). 
  3. En cas de malformacions en el fetus incompatibles amb la vida no s’estableix límit de setmanes.

Les dones menors de 18 anys necessiten obligatòriament l’autorització dels seus representants legals per tal de poder dur a terme una interrupció voluntària de l’embaràs. 

Fa un temps que m’estic plantejant canviar la meva alimentació. Com puc saber com alimentar-me de forma més saludable?

Alimentar-se saludablement passa per menjar de manera equilibrada, suficient i variada, això implica:

  • Mantenir 5 àpats diaris, 3 més importants (esmorzar, dinar i sopar) i 2 més reduïts (a mig matí i a la tarda).
  • Incloure en tots els àpats aliments constructors, energètics i reguladors. Els aliments constructors són la carn, el peix, l’ou, la llet, els llegums i les fruites seques. Els energètics són els cereals (com el blat, l’arròs, el mill, el blat de moro...), les patates, els olis i les mantegues. I els reguladors són les fruites, les verdures i les hortalisses que han d’estar en major proporció al plat o carmanyola. 
  • Donar prioritat als aliments frescos, de producció local i de temporada, i minimitzar els processats. 

També és important gaudir de la satisfacció de menjar: a taula, en un ambient agradable, dedicant un temps mínim de 20 minuts i si és possible en companyia.

Què sents quan et prens la pastilla anticonceptiva? Quins efectes pot donar?

Per tenir més informació sobre les pastilles anticonceptives i la de l’endemà consulta en l'apartat de mètodes anticonceptius de la nostra pàgina web.

Sovint quan tinc relacions sexuals amb la meva parella se’ns trenca el preservatiu. Per què ens passa això?

Quan els preservatius es trenquen generalment és degut a una conservació inadequada, una col·locació defectuosa o a que estan caducats. 

Tant si utilitzem preservatius de vagina/anus com si són de penis/joguines sexuals, és important conservar-los bé i mirar la data de caducitat abans de posar-lo.

Respecte a la correcta conservació dels preservatius, per evitar que es deteriorin i es trenquin amb més probabilitat, alhora de guardar-los cal tenir en compte fer-ho en un lloc sec i fresc (dins la caixa en un calaix és una bona opció). No precises controlar la temperatura però si evitar les següents situacions:

  • L'exposició al sol o a una font de calor: mai els deixis al cotxe o la moto, ni els guardis a prop d’un radiador, consola o TV.
  • Guardar-los en la cartera: igual que en el cas anterior, la cartera és un lloc que no compleix amb les condicions de calor apropiades per a un condó perquè es donen canvis de temperatura. Si, així i tot, decideixes guardar-ho en aquest lloc, procura no fer-lo durant massa temps.
  • Portar-los massa dies a la butxaca dels pantalons (per evitar frecs, pressions i canvis de temperatura).
  • Emmagatzemar-los en el bany, ja que és una zona propensa a generar humitat.
  • Comprar preservatius en màquines a l'aire lliure exposades al sol i a altes temperatures. Procura adquirir els teus condons en llocs de venda que compleixin amb les condicions necessàries per a mantenir-los en bon estat.

En general els preservatius de vagina/anus es trenquen amb més dificultat que els de penis/joguines sexuals per qüestions físiques i perquè el poliuretà és més resistent que el làtex.

Per una correcta col·locació del preservatiu en el penis cal posar-lo quan aquest està erecte i abans d’iniciar qualsevol joc de penetració encara que no s’ejaculi. Evitar obrir l'envàs amb la boca i anar amb compte amb les ungles a l'hora d'obrir-ho i col·locar-ho, per no esquinçar-ho. És molt important  pressionar un espai ampli de la punta del preservatiu amb tres dits per deixar suficient espai sense aire, on es dipositarà el semen si hi ha una ejaculació. Quan l'espai que es deixa sense aire no és suficient, és més probable que el preservatiu es trenqui. Just després de l'ejaculació (en cas que hi hagi) i abans que es baixi l'erecció, cal retirar el penis sostenint el preservatiu per la base. A continuació comprovar que no s’ha trencat, fer un nus i tirar-lo. Cal anar amb compte amb les depilacions, ja que quan el pèl torna a créixer, i especialment si s'ha rasurat, ho fa amb força i si el preservatiu hi frega, es pot trencar.

Finalment la utilització de lubricants de base aquosa o siliconada pot disminuir el risc de trencament del preservatiu.

Què puc fer per obtenir plaer sense practicar el coit?

La sexualitat humana té infinites possibilitats. La penetració només és una pràctica sexual més. Pots gaudir de la teva sexualitat a través de petons, carícies, jocs i masturbació (petting) que et permetran obtenir plaer sense córrer cap risc. 

Totes les meves amistats presumeixen del sexe que tenen, i em sento molt pressionat per tenir-ne també. Què puc fer?

No hi ha una edat per començar a tenir relacions. Cadascú és lliure d’escollir el moment en què començar. Tenir-les abans o més tard, no et fa ni millor ni pitjor. El més important és tenir-les quan un o una vol, amb qui et sentis còmode/a. Les relacions són per gaudir-les i no per patir-les. 

Voldria compartir el que sento en relació amb la meva sexualitat amb algunes amistats, però no vull convertir-me en l’homosexual del grup. De quina manera els ho puc dir?

Si els expresses les teves preferències, allò que tu sents i necessites, i et discriminen per això, significa que potser la relació d’amistat no es tan sòlida ni bona com et pensaves. Una amistat és molt més que algú amb qui riure. Són aquestes situacions les que pots aprofitar per veure qui és realment el teu amic o amiga.

Tothom parla de tenir sexe i a mi m’és una mica igual tenir-ne o no. Què em passa?

No et passa res de res. La sexualitat és quelcom molt personal i ple de matisos. Les maneres de viure la sexualitat satisfactòriament són tan diverses com persones hi ha i cadascú te la seva pròpia.

Fa poc he patit una lesió medul·lar i vaig en cadira de rodes. Em sento molt insegur/a a l’hora de lligar. Què puc fer?

El primer pas després d’un fet traumàtic com aquest és fer un procés de dol, d’acceptació, i un treball d’autoestima i superació. Pot ajudar molt rebre acompanyament durant aquest procés. Integrar el que ha passat per poder tenir unes relacions interpersonals sanes i satisfactòries. A banda d’això, hi ha moltes maneres de viure la sexualitat: la penetració tan sols és una d’elles. Davant la dificultat, totes i tots tenim capacitat de resiliència per trobar noves maneres de viure la nostra sexualitat en plenitud. El plaer pot ser tan divers com els nostres cossos. 
 

Quins recursos hi ha a Girona per a les persones LGTBIQ+?

A banda dels recursos privats, a nivell municipal, tenim el Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI de Girona. És un servei públic que atén i assessora sobre un ampli espectre de situacions relacionades amb l’afectivosexualitat i la identitat de gènere, ja sigui sobre els drets o que puguin ser un cas de discriminació o violència per raó de l’orientació sexual, la identitat o l’expressió de gènere. Es tracta d’un servei obert a totes les persones usuàries de totes les edats, professionals, siguin del col·lectiu LGTBI o no. És un servei professional gratuït i confidencial, de lliure accés amb cita prèvia a: sai@ajgirona.cat 

La meva parella em fa comentaris respecte a la meva manera de vestir. Com li puc dir que m’està provocant malestar?

El primer de tot és tenir clar què vols comunicar a la teva parella. Seria bo poder trobar un espai per expressar assertivament allò que tu sents i necessites. Has de tenir clar que tens dret a vestir-te com tu vulguis, i que l’opinió de la teva parella és una opinió i ja està. Si els seus comentaris són molestos, segurament no està opinant des del respecte. Si davant del que tu exposes, la teva parella no ho respecta, et menysté o intenta imposar-se, potser és el moment de valorar si val la pena seguir amb aquesta relació. 

Veure totes les respostes

Logo DipSalut | Centre Jove de Salut

  • Dipsalut
 

Xarxes: Centre Jove de Salut