Ajuda. Salut emocional | Centre Jove de Salut
Salut emocional
Quan ens cal demanar ajuda?
Totes les persones poden sentir-se angoixades per algun problema o incapaces de continuar amb les rutines en algun moment determinat. Amb freqüència aquests sentiments són transitoris i es poden superar amb els recursos propis o l'ajuda de familiars o amistats que ofereixen suport emocional. Tanmateix, no sempre el malestar és transitori i aquesta ajuda pot resultar insuficient. En aquests casos és recomanable consultar professionals que puguin donar un assessorament més específic per resoldre la situació com més aviat millor.
És recomanable consultar la metgessa o el metge de capçalera o un servei mèdic especialitzat si tens sentiments, pensaments o un nivell d'ansietat que et dificulten continuar amb les teves responsabilitats i rutines, relacionar-te amb la resta o descansar de forma adequada, durant més de dues setmanes consecutives. Algunes d'aquestes situacions podrien ser:
- Tristesa sense saber-ne el motiu; sentiments de soledat
- Irritabilitat freqüent
- Dificultats d'autocontrol, impulsivitat
- Ansietat, estrès, nerviosisme
- Aïllament de la família i de les amistats
- Pèrdua o augment de la gana i/o pes
- Alteracions del son
- Falta d'energia o cansament; desmotivació
- Baixa autoestima
- Dificultats a l'hora de prendre decisions
- Dificultats en les relacions sexuals compartides
- Necessitat de consumir alguna substància per estar bé amb un mateix/a i amb les altres persones.
Demanar ajuda quan la necessitem és una de les formes més importants de tenir cura de la nostra salut emocional. Si tens educació emocional, tens una millor manera de gestionar les emocions i podràs actuar millor davant els conflictes o simplement afrontar-los de millor manera. Per tant, no només es tracta de reduir els factors de risc, sinó també de potenciar aquells factors que són protectors.