Més lloc per a la fosca | Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona
Centre d'Art Contemporani. Girona
«Més lloc per a la fosca»
Una lectura ecocrítica de Solitud
Del 12 de maig al 17 de setembre de 2023
Bòlit_StNicolau
Inauguració: divendres 12 de maig, 19 h
Artistes: Maddi Barber, Pilar Codony, Mireia Coromina, Alba G. Corral, Alba Lombardía i Carles Viarnès
Comissària: Elvira Prado-Fabregat
La ficció ni es crea ni es destrueix, es transforma.
Solitud reflecteix la tensió d'una lluita somorta per redefinir el relat de la natura. L’exposició «Més lloc per a la fosca» proposa una lectura ecocrítica de la novel·la i estableix un diàleg entre l'univers mític, literari i visual, creat per Víctor Català/Caterina Albert i artistes contemporànies de diferents disciplines. A banda d’explorar altres aspectes de la natura a Solitud, part del contingut de l’exposició posa el focus en l'imaginari gòtic lligat al folklore i a la idea del sublim –la natura més feréstega–, des d’on l’autora qüestiona les “idees velles” que engrillonen les subalternitats de la dona i la natura.
Per a Caterina Albert, la investigació ficcional era un eix vital. I no hi ha cap altra ficció més engolidora, més inabastable, que la de la natura. Hem mirat d’explicar-la a través de mites i d’hipòtesis científiques, que hem revisat i desconstruït incansablement. Hi hem dedicat segles d’esforços analítics i sintètics. Però la (resta de la) natura sempre s’acaba rebel·lant contra les lleis que li anem descobrint. Ens entestem a desxifrar-la –traduir allò que ens permet en xifres i jocs de xifres–, recrear-la, arbitrar-la, però una mena de sornegueria còsmica plana sobre nosaltres. Sovint ens acaba contradient encara un altre cop. Tampoc no sabem ben bé què fer-ne, d’aquesta mà de xifres. Al final, sempre guanya el verb. El relat que lliga fórmules i hipòtesis, fets més o menys (im)probables i fantasia. Som física. Som química. Som biologia. Som matèria mesurable, radiografiable, però si hi ha una força que tingui la capacitat d’acabar capgirant –encara que sigui temporalment– “la realitat” és la fantasia.
Som ficció
En aquest període de la història de la Terra conviuen el moment àlgid de l’esclat tecnològic i científic —del domini de la natura— i una crisi ecològica que travessa les tres capes de la biosfera. Apoteosi i destrucció. Des que vam passar de ser éssers únicament sintents a ser sapiens que part de la nostra supervivència depèn de saber llegir el món. Però l’entropia —el desordre— de la ficciosfera no para de créixer. Les lectures són cada cop més feixugues. L’esforç analític que se’ns demana és gegantí. Tot són lectures i relectures. Tot és descodificar i codificar. Aprendre a llegir múltiples llenguatges. Trobar la lectura adequada. La ficció justa. I, com diu Donna Haraway, en aquest joc de lectures, ens hi va la supervivència.
Som ficció, però —abans— som natura
*L’exposició «Més lloc per a la fosca» forma part d’un projecte transversal d’investigació i creació i és una coproducció del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, el Museu de la Vida Rural i el Museu de l’Escala.
Activitats
Divendres 26 de maig - 20 h
Caminada silenciosa (per identificar refilets d’ocells)
Amb Xavi Puig Montserrat, biòleg acústic i crepuscular
Punt de trobada: porta del Teatre de Salt
A 'Solitud' els ocells tenen tanta presència com a la cultura tradicional i la mitologia. Aquests éssers plomats i voladors sempre han fascinat els animals humans. Per la potència simbòlica de la seva capacitat de volar, però també pel seu cant. Els ocells són un exemple paradigmàtic de tradició, repertori i evolució cultural. Els refilets, com les cançons populars i les rondalles, s’aprenen, es modifiquen i es transmeten entre generacions. Els altres éssers voladors mítics, els ratpenats, formen part de l'imaginari nocturn, les faules de terror i el gènere gòtic, i es comuniquen de manera inaudible per a nosaltres.
Aquesta caminada silenciosa, guiada per un biòleg acústic especialista en les hores crepusculars, està destinada a afinar l’oïda per començar a distingir els sons dels éssers voladors amb qui convivim.
Dissabte 27 de maig - 12 h
Visita comentada
Visita guiada a l’exposició a càrrec d’Elvira Prado-Fabregat, comissària.
Al Bòlit_StNicolau
Dimecres 28 de juny - 18.30 h
Conversa: Víctor Català, del drama rural a la mirada ecològica
Amb Enric Casasses i Blanca Llum Vidal, moderats per Mita Casacuberta
Al Centre Cultural La Mercè
Dins del sector que intenta reimaginar la ruralia, els drames rurals de Victor Català sovint se senten com una llosa. Per la seva foscor i perquè , d'alguna manera, són representatius dels dualismes natura-cultura/ruralia-ciutat. Malgrat les contradiccions del seu relat de la natura, Víctor Català va ser capaç de detectar debats ecologistes que trigarien a aflorar i que encara són vigents avui dia. Amb la col·laboració de la Càtedra Víctor Català de la UdG.
Dissabte 16 de setembre - 12 h
Visita comentada
Visita guiada a l’exposició a càrrec d’Elvira Prado-Fabregat, comissària.
Al Bòlit_StNicolau
Divendres 15 de setembre - 18 h
Projecció amb debat d'El pastor de Vilafreser i Zoé
Al Cinema Truffaut
El pastor de Vilafreser és un projecte dels alumnes de l’Escola de Sant Esteve de Guialbes i Zoé és un projecte d’Alba Lombardía i Pilar Codony.
Debat posterior amb Elvira Prado-Fabregat, Pilar Codony, Alba Lombardía i Laia Llobet.
Tant la figura del pastor com els animals no humans, protagonistes de Zoé, tenen un paper protagonista a Solitud. Els dos curtmetratges de la sessió formen part de l’exposició i entren en diàleg amb l’obra de Víctor Català.
Després del visionat de les dues obres, encetarem un debat amb les seves autores.
Dades de contacte:
Plaça de Santa Llúcia, 1
17007 GIRONA
Horari d'obertura:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabte: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenge i festius: 11 a 14 h
Tancat:
24, 25, 26, 30, 31 de desembre i 1 i 6 de gener