GOSAR PODER. Isaki Lacuesta | Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona
Centre d'Art Contemporani. Girona
Gosar Poder
Isaki Lacuesta
Del 20 de gener al 13 de març de 2022
Bòlit_StNicolau
El 25 d'abril de 1970, va celebrar-se el Primer Festival Popular de Poesia Catalana a la sala Gran Price, seu de ball, boxa i la lluita lliure a Barcelona. Fou una festa poètica contra la dictadura, organitzada pels principals partits clandestins, en solidaritat amb el moviment obrer i en suport dels presos polítics. Ningú esperava que hi acabarien assistint unes 4.000 persones. Part d'aquest recital sense precedent quedà enregistrat a la pel·lícula Poetes catalans (1970), dirigida per Pere Portabella. Al llarg dels vint minuts de metratge veiem recitar els poetes més importants del moment, alguns recentment tornats de l'exili: Pere Quart, Joan Brossa , Agustí Bartra, Francesc Vallverdú, Salvador Espriu i Gabriel Ferrater, que va recitar “Cançó del gosar poder”. En el seu cas, seran les úniques imatges que es conserven del poeta en acció.
Cinquanta anys després, la força d'aquestes imatges segueixen captivant. El 5 d'octubre de 2020, el Teatre de la Biblioteca de Catalunya va acollir un nou recital amb trenta poetes d'avui per celebrar l'aniversari del Primer Festival Popular de Poesia Catalana.
De nou es convida a un cineasta, a mirar l’esdeveniment, el gironí Isaki Lacuesta (Girona, 1975). L'any 1970 els poetes del Price recitaven per primera vegada dalt d'un escenari. Actualment l'escenari com a espai poètic és, igual que a l'antiguitat clàssica, un lloc comú. Les veus joves ressorgeixen amb força, la presència de dones poetes deixa de ser una excepció i el cinema ja no és clandestí.
El cinema analògic i la poesia sempre han mantingut lligams: en una època van ocupar un espai central i ara són a la perifèria. Rodada en 16 mm, la instal·lació Gosar poder enregistra els trenta poemes que van ser recitats el 5 d'octubre de 2020, i demana a alguns poetes quins gestos i quins espais volien que filméssim per tal de representar-los. L'arquitectura romànica de la capella de Sant Nicolau convida a la dissociació entre so i imatge, entre la paraula, els paisatges sonors pensats per a cada poema i la presència del poeta, deixant que cada element s'apropiï de l'espai a la seva manera. Els múltiples moments sense imatge, buits, conviden l’espectador a preguntar-se per aquesta absència i reforcen la concentració en la paraula.
Amb la presència dels poetes Marta Pessarrodona, Blanca Llum Vidal, Martí Sales, Teresa Pascual, Juana Dolores Romero, Josep Pedrals, Vicenç Altaió, Gabriel Ventura, Mireia Calafell, Míriam Cano, Eduard Escoffet, Jaume C. Pons Alorda, Maria Callís, Oriol Sauleda, Víctor Sunyol, Francesc Parcerisas, Carles Rebassa, Antoni Clapés, Anna Gual, Perejaume, Laia Carbonell, Meritxell Cucurella-Jorba, Pol Guasch, Núria Martínez-Vernis, Jaume Pont, Raquel Santanera, Lluís Solà, Pau Riba, Ester Xargay i Arnau Pons. Amb la participació d’Òscar Garrobé i Carme Sansa.
Música interpretada i composta per Marina Herlop.
El 50è aniversari del Primer Festival Popular de Poesia Catalana ha estat organitzat per Memorial Democràtic i dirigit per Manuel Guerrero Brullet i Ona Balló Pedragosa. Amb la col·laboració de LastorMedia, Pere Portabella - Films59 i la Institució de les Lletres Catalanes.
Isaki Lacuesta (Girona, 1975) és cineasta, guionista, artista visual i creador pluridisciplinari. La seva producció engloba el documental, el cinema de ficció, les videoinstal·lacions i els espectacles. Pren el cinema i les arts com un mitjà d’experimentació infinit i treballa habitualment i intensament amb artistes d’altres camps creatius. Les seves videocreacions han estat presents a la Fira del Llibre de Frankfurt, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i al pavelló català de la Biennal d’Arquitectura de Venècia. La National Gallery de Washington, el Centre Pompidou i la Filmoteca de Catalunya li han dedicat mostres i retrospectives. Guanyador en dues ocasions de la Concha d’Or del Festival de Sant Sebastià, ha estat distingit amb el Premi Sant Jordi de Cinematografia de Ràdio Nacional d’Espanya i amb el Premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat de Catalunya.
Activitats
Obertura
Dijous 20 de gener de 2022
18.30 h - Bòlit_PouRodó
Obertura de l’exposició i visita comentada a càrrec d'Ona Balló Pedragosa, comissària
19 h - Bòlit_SantNicolau
Poetada amb alguns dels participants de Gosar poder, amb la presència d’Isaki Lacuesta
Inauguració
Divendres 11 de febrer de 2022 - 18.30 h al Bòlit_PouRodó
Amb la presència de Pere Portabella, amb motiu del Doctor Honoris Causa concedit per la Universitat de Girona
Visites comentades
Dijous 20 de gener de 2022 - 18.30 h
A càrrec d'Ona Balló Pedragosa al Bòlit_PouRodó
Dissabte 19 de febrer de 2022 - 12 h
A càrrec d'Isaki Lacuesta al Bòlit_StNicolau
Pensament
Dimecres 9 de febrer de 2022 - 18.30 h - Centre Cultural la Mercè
Conferència “La música diegètica de Carles Santos en el cinema de Pere Portabella”
A càrrec d'Ona Balló Pedragosa
Dimecres 23 de febrer de 2022 - 18 h - Centre Cultural la Mercè
Taula rodona «Poetes catalans: 50 anys després» amb l'artista i escenògraf Frederic Amat, la poeta Ester Xargay i el cineasta Isaki Lacuesta
Fins al 13 de març al Bòlit_SantNicolau
Cada divendres a les 17:30 h es projectarà la pel·lícula Poetes catalans (1970) de Pere Portabella
Crèdits fotografies:
Helena Gomà (2007)
Fotograma Gosar Poder (2020)
Dates:
Del 20/01/2022 al 13/03/2022
Lloc:
Bòlit_StNicolau
Obertura de l'exposició:
20/01/2022
- 18.30 h al Bòlit_PouRodó
- 19.00 h al Bòlit_SantNicolau:
Poetada amb alguns dels participants de Gosar poder, amb la presència d’Isaki Lacuesta
Dades de contacte:
Plaça de Santa Llúcia, 1
17007 GIRONA
Horari d'obertura:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabte: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenge i festius: 11 a 14 h