Header: Bòlit

Bòlit
Centre d'Art Contemporani. Girona

Ruta de navegació

Memòria Vegetal - Exposicions 2021 | Bòlit

Memòria Vegetal

Geografies immaterials de la Vall de Sant Daniel

Del 30 d'agost al 26 de setembre de 2021

Bòlit_LaRambla i aparador del Bòlit_PouRodó

En col·laboració amb la 4a edició del festival Art & Gavarres

La Vall de Sant Daniel és actualment un espai verd metropolità, on la frontera entre les zones urbanes i les zones rurals es dilueix, i on els usos del territori del passat, el present i el futur són recreats constantment.

El projecte parteix d'una prospecció en el marc de l'arqueologia contemporània, la qual estudia la memòria, la identitat i l'imaginari col·lectiu d'un entorn i una societat a través dels elements patrimonials i el paisatge cultural. Un imaginari que ha estat construït pel sentir i l'habitar dels veïns i usuaris al llarg de la història. S'excava i prospecta la memòria dels vius, indagant en les geografies immaterials del territori.

Una memòria vegetal

Les plantes poden guardar informació sobre canvis ambientals, la qual cosa els permet preparar l'organisme davant d'aquests canvis, com pot ser el moment de la floració a la primavera. Guardar informació és crear memòria. Nosaltres necessitem imatges per recordar i encara estem (re)aprenent la nostra relació amb la natura. En materialitzar fotografies dels elements patrimonials i dels habitants de la vall sobre fulles de les plantes recollides en aquest mateix espai, el projecte pretén establir un nou vincle entre la memòria del lloc i la natura. L'ús de la clorotípia i l'antotípia, processos fotogràfics basats en la fotosensibilitat de les plantes, reforcen aquest vincle.

Obres:

  • Antotips de fotografies antigues de la Vall de Sant Daniel, a partir de fotografies de Valentí Fargnoli (1910) i Marcel Prat (anys cinquanta). Emulsió vegetal sobre teixit de cotó. (Font: Ajuntament de Girona. CRDI.)
  • Antotips amb diferents temps d'exposició i text de Bob Verschueren. Emulsió vegetal sobre paper.
  • Clorotips de fotografies d'elements patrimonials de la Vall de Sant Daniel sobre fulles d'heura i til·ler recollides a la vall. 

Beatriz Aísa (Alemanya 1976) es geògrafa i artista visual, resident al Pirineu aragonès. Especialment interessada en la conformació de l'imaginari en àrees de muntanya, el seu treball gira entorn a les relacions entre el territori, la cartografia, i la imatge. La materialitat de la fotografia és el centre del seu interès plàstic, mitjançant l'ús de processos fotogràfics sense càmera, i la intervenció de les seves fotografies amb d'altres tècniques como el brodat, o la realització de llibres d'artista i instal·lacions. Ha participat en diferents residencies d'artista tant a Espanya com a França (Espacio Portalet Bel Ordinaire espace d'art contemporain de Pau, Bienal de Arte contemporáneo Huesca-Tarbes, Château de Seix, Muretes de Arte en Betorz), exposant el seu treball en diferents espais a totes dues bandes de la frontera.     

Memòria Vegetal - Exposicions 2021 | Bòlit

MEMÒRIA VEGETAL

Dates:
Del 30/08/2021 al 26/09/2021

Lloc:
Bòlit_LaRambla i aparador del Bòlit_PouRodó

Artista:
Beatriz Aísa    

Bòlit. Centre d'Art Contemporani. Girona (fitxa + presentació)

Bòlit, Centre d'Art Contemporani

Dades de contacte:
Plaça del Pou Rodó, 7-9
17004 GIRONA
+ 34 972 427 627
bolit@ajgirona.cat

Horari d'obertura:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabtes: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius: 11 a 14 h

Fitxa - Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar

Dades de contacte:
Rambla de la Llibertat, 1
17004 GIRONA

Horari d'obertura:
De dilluns a divendres de 9 a 20 h
Dissabtes de 9 a 14 h i de 15 a 19 h
Diumenges i festius de 9 a 14 h