Header: Bòlit

Bòlit
Centre d'Art Contemporani. Girona

Ruta de navegació

Otro modo de hacer juegos con las manos - Exposicions 2020 | Bòlit

Otro modo de hacer juegos con las manos

Fruit del projecte "Obres els dipòsits"

Del 24 d'octubre al 8 de novembre de 2020

Bòlit_StNicolau

Projecte "Obres els dipòsits"

Obres els dipòsits és el títol del projecte seleccionat del concurs de comissariat artístic convocat per Transversal. Xarxa d'activitats culturals l'any 2019. Es tracta d'un projecte temporal consistent en convidar deu artistes -Martí Anson, Lúa Coderch, Anna Dot, Regina Gimenez, Oscar Holloway, Marla Jacarilla, Èlia Llach, Mariona Moncunill, Ignasi Prat i Oriol Vilapuig-  a estirar del fil d'obres d'art, documents, objectes, fragments, ... condemnats a dormir, plàcidament, en els dipòsits dels museus, a esquena del visitant, al marge dels nostres ulls.

Concebut com un exercici coral, col·lectiu i de nova creació, Obres els dipòsits és un mosaic de propostes artístiques disseminat per 10 ciutats del territori  -Figueres, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Reus, Sant Cugat del Vallès, Tortosa i Vilanova i la Geltrú- articulat pel fet de sorgir d'un encàrrec comú, el mateix per a tots els artistes: concebre un projecte artístic a partir d'allò que els interessés en el transcurs d'una visita al dipòsit d'un museu o arxiu.

Per dur a terme el seu treball amb independència de la font de la qual partís -una obra d'art, un llibre, un dibuix, un fragment, un document, qualsevol cosa- es va lliurar a cada artista 10 instruccions molt senzilles, la darrera de les quals els convidava a formalitzar la seva proposta de la manera que considerés més convenient. És per això que el resultat del nostre treball es tradueix en una mostra prou representativa de la pluralitat de derives creatives que delineen les obres dels nostres artistes.

Un cop les 10 propostes són mostrades en públic tal com l'artista ha decidit resta en mans de l'espectador valorar si allò que observa sorgeix de quelcom que mereixia una segona vida, si ha estat, per a l'artista, el detonant d'un nou treball, si aporta al museu o arxiu aspectes significatius a la singularitat del seu relat o si convida a obrir els ulls a altres maneres de veure el món, a altres formes de saber qui som.

Frederic Montornés
Setembre 2020

Otro modo de hacer juegos con las manos

Arran de la visita als fons del Museu de Girona, Dot decideix enfocar el seu treball a explorar les relacions que hi pot haver entre els conceptes que l'assetgen durant la seva prospecció a l' obscuritat d'aquells dipòsits: la invisibilitat, la il·lusió i el tacte. Es tracta dels tres conceptes que l'artista descobreix camuflats rere una talla de fusta de Santa Llúcia, la figura d'un àngel sense mans, i una fascinant col·lecció d'estampes xilogràfiques pertanyents al llibre Engaños a ojos vistas y diversión de trabajos mundanos fundada en lícitos juegos de manos (...), una obra de Pablo Minguet i Yrol, publicada a Madrid l'any 1755.

Un dels capítols d'aquest llibre, dedicat a la instrucció de jocs de mans molt senzills, és el que l'autor dedica a jocs realitzats amb l'ajut de mocadors. Tant el text com les il·lustracions que apareixen en el llibre expliquen els moviments que cal fer en cada joc i, sobretot, com preparar els mocadors per enganyar l'espectador.

"Otro modo de hacer juegos con las manos", la proposta d'Anna Dot, és un treball performatiu i expositiu sorgit de sis d'aquests jocs de màgia i treballats, conjuntament, amb Alba Sanmartí, actriu i professora de dansa amb qui l'artista ha construït la dramatúrgia del seu projecte.

El resultat d'aquest treball, mostrat en dues parts -una performance  i l'exposició del material utilitzat a la Capella de Sant Nicolau - dibuixa una mena de coreografia que, tot deixant de banda els mocadors, centra l'atenció en el moviment que fan les mans, fa visible l'engany i destapa el truc. En suma: mostra allò que acostuma a romandre ocult.

Obres de les quals parteix:

Santa Llúcia, talla de fusta daurada i policromada, s. XVI. Autor desconegut

Àngel, Talla de fusta, s. XIX. Autor desconegut

Xilografies de jocs de mans Lo Minguet "Engaños a ojos vistas y diversión de trabajos mundanos(...)", Jocs de Mans, Segles XVII-XIX

Otro modo de hacer juegos con las manos - Exposicions 2020 | Bòlit

Otro modo de hacer juegos con las manos

Dates:
Del 24/10/2020 al 08/11/2020

Lloc:
Bòlit_StNicolau

Artistes:
Anna Dot i Alba Sanmartí

Acció:
Dissabte 24 d'octubre, a les 19.30 h i a les 20.30 h, al Bòlit_StNicolau

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia obligatòria a bolit@ajgirona.cat o 972 427 627

Fitxa - Bòlit_StNicolau

Bòlit_StNicolau

Dades de contacte:
Plaça de Santa Llúcia, 1
17007 GIRONA

Horari d'obertura:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabte: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenge i festius: 11 a 14 h